Kultur | Nyheder

Nanna Bøttcher: “Vi ville jo ud og give den gas”

Af
Louise Kidde Sauntved
28. maj 2024
interview med Nanna Bøttcher
Nanna Bøttcher / Foto: Hein Photograpy

Del artikel

Ugens profil er skuespiller og instruktør Nanna Bøttcher, der lige nu er aktuel med forestillingen 'Væksthuset' i Aarhus Botaniske Have.

1. Hvad var din seneste kulturoplevelse?

– Jeg har lige været på biblioteket og låne bøger. Helt fra jeg var barn, har jeg brugt biblioteker meget, og jeg har optur over selve konceptet. Alt det fede kultur, de rummer. Bøger, musik, film, spil osv. Der findes uendelig mange kulturoplevelser på vores biblioteker – til alle, og derfor skal de bevares og prioriteres. Også de helt små og bogbusserne. Så alle kan få glæde af den kæmpe skatkiste, vores samlinger er. Uanset hvor i landet man bor. STOP med at nedlægge bibliotekerne!

2. Hvem holder du mest af at opleve kultur sammen med?

– Min datter. Helt afgjort. Jeg elsker, når hun gider at se teater eller film sammen med mig. At tale med hende om, hvad vi har oplevet og høre hendes tanker og take på det ud fra det sted i livet, hvor hun står. Hun foretrækker at gå til koncerter med sine venner – selvfølgelig (hun er 16). Så musik oplever jeg oftest sammen med min kæreste – og det er vi ret gode til. Live kulturoplevelser skal opleves sammen med nogen, synes jeg. Med venner og kæresten. Museer foretrækker jeg egentlig at opleve på egen hånd.

3. Hvad skal en god kulturoplevelse kunne?

– Jeg forsøger at holde mig åben, så jeg også godt nogle gange kan blive overrasket og opleve noget, jeg måske på ingen måde havde forventet. Og måske heller ikke nødvendigvis bryder mig om, men som skubber til mig. Eller rører mig. Men generelt vil jeg nok sige, at jeg gerne vil kunne mærke, at afsenderen vil mig noget eller vil undersøge noget.

Kort om Nanna Bøttcher

Kendt fra:
Har været ensembleskuespiller på Aarhus Teater siden 2015. Modtog i 2023 Reumertprisen som Årets kvindelige hovedrolle for sin præstation i Aarhus Teaters Omstigning til Paradis.

Aktuel med:
Forestillingen Væksthuset i Aarhus Botaniske Have, der er hendes instruktørdebut.

4. Hvilken by er din yndlingskulturby?

– Det er nok Berlin. Det er et teater- og performance-slaraffenland for mig. Der er mange fede museer, clubs osv. Der foregår så mange ting. Og byen er forholdsvis nem at komme til, og man kan leve der og opleve rigtig meget kultur uden at skulle smadre sin økonomi.

5. Er du nogensinde gået midt i et teaterstykke, en koncert eller film?

– Ja. Jeg var i Paris på studietur og skulle se Ruy Blas af Victor Hugo. Jeg forstår nærmest intet fransk, og alle aftener var besat med forestillinger (selvfølgelig). Så vi var nogle, der skred dén aften. Vi ville jo ud og give den gas. En forårsaften i Paris – come on!

6. Har du en kulturvane, du helst ikke vil være ved?

– Jeg kan i perioder skyde så mange afsnit af serier ind, så de ikke rigtig når at bundfælde sig, og jeg faktisk ikke helt kan huske, hvad der skete. Nogle gange er jeg så nødt til at se dem igen, men over en længere periode, så mit system når at reflektere.

7. Hvilke kulturoplevelser glæder du dig til?

– Jeg har billet til Furier på Husets Teater i juni, under Cph. Stage. Trilogien med værkerne Fædra, Elektra og Kassandra spilles nu som en marathon i forlængelse af hinanden. Anja Behrens er en instruktør, som jeg utrolig gerne vil arbejde sammen med. Jeg synes, hun skaber helt fantastiske forestillinger, som sætter sig i kroppen. Scenograf Christian Albrechtsen har jeg fået lov at arbejde med nogen gange, og han er så dygtig og skaber nogle vilde, sanselige og brutalt smukke rum. De to kunstnere sammen om at undersøge græsk mytologistof glæder jeg mig helt vildt til at opleve! Og med blændende skuespillere på scenen i alle tre dele! Og så kommer det belgiske dansekompagni Peeping Tom til Kbh og Aarhus med deres Triptych i slut maj. Dét tror jeg også bliver en hel særlig danseoplevelse.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Læs mere omInterview

Andre Kultur | Nyheder