Kultur | Nyheder

Rose Svane: “Jeg gik derfra med en følelse af, at jeg var blevet fem centimeter højere”

Af
Louise Kidde Sauntved
21. maj 2024
Rose Svane, designer og hæklebogsforfatter
Rose Svane / Foto: PR

Del artikel

Ugens profil er designer og hæklebogsforfatter Rose Svane, som er aktuel med bogen 'Rose Svanes hæklekunst', der netop er udkommet på Gyldendal.

1. Hvad var din seneste kulturoplevelse?

– Et besøg på Picasso-museet i Malaga. Da jeg besøgte museet, var den faste udstilling under opbygning, derfor så jeg i stedet den udstilling, der hedder The Echo of Picasso. Udstillingen bestod af en række kunstnere, der i anledning af, at det er 50 år siden Picasso døde, skulle fortolke hans værker. En utroligt spændende og meget smuk udstilling.

2. Hvem vil du helst dele kulturoplevelser med?

– Det kommer an på oplevelsen. En koncert vil jeg for eksempel helst opleve med mine veninder, da vi har nogenlunde samme musiksmag, og jeg elsker at kunne danse og grine med dem til god musik. Et museumsbesøg derimod er mere noget, jeg elsker at gøre med min kæreste, fordi vi er gode til at være stille sammen og kan bruge utroligt lang tid på at fordybe os i kunsten.

3. Hvad er en god kulturoplevelse for dig?

– Jeg elsker kulturoplevelser, der fremkalder stærke følelser i mig, og særligt dem, der tænder min kreative motor og virker inspirerende på mig.

Kort om Rose Svane

Kendt for:
Bogen Rose Svanes hæklerier, der udkom i 2022.

Aktuel med:
Bogen Rose Svanes hæklekunst, der udkommer 17. maj på Gyldendal.

4. Er der en kulturoplevelse, du aldrig glemmer?

– Da jeg i starten af sidste år var inde og se Farvel til Madonna af How To Kill a Dog! Følelsen, jeg havde efter det teaterstykke, sidder stadig i mig, og jeg føler, det ændrede mig som menneske. Jeg gik ud af salen utrolig kreativt inspireret, da det var en meget smuk visuel forestilling. Jeg gik også derfra med en følelse af, at jeg var blevet fem centimeter højere og en ordentlig portion mere modig. Kort sagt var jeg klar til at gå ud i verden med rank ryg og stå ved alle sider af mig selv!

5. Er du nogensinde gået midt i en teaterforestilling/film/koncert eller andet?

– Jeg har været utroligt tæt på! Da jeg var inde og se teaterstykket 16:29 på Mungo Park, som er et utroligt intenst stykke. Jeg fik ret meget klaustrofobi af det, men ikke på en negativ måde, for jeg tror, det var lige præcis den følelse, man skulle konfronteres med undervejs i stykket.

6. Hvilken by er din yndlingskulturby?

– Jeg var for første gang i Berlin i starten af året og blev særligt forelsket i deres museer og vil nok nævne Berlin som min yndlingskulturby på grund af dem. Især Neue Nationalgalerie var på top-3 over mine bedste museumsbesøg nogensinde. Der var kunst fra det 20. århundrede, og for hvert årti var der god information om, hvordan kunstnerne lod sig inspirere og påvirke af tiden. Jeg synes, det er spændende, hvordan tiden, man lever i, påvirker kunsten.

7. Har du en kulturvane, du helst ikke vil være ved?

– Jeg må indrømme, at jeg synes, at gammel kunst er noget af det kedeligste i hele verden. Jeg ville ønske, det fascinerede mig, men jeg forstår ikke hypen og synes, det er lidt pinligt at indrømme.

8. Hvilke kulturoplevelser glæder du dig til?

– Jeg har lige fået årskort til Blaagaard Teater og Louisiana og glæder mig særligt til lydvandringen Mod lyset på Blaaggaard og til Franz Gertsch på Louisiana. Desuden er min kæreste musiker og skal spille en masse fede koncerter, som jeg heldigvis altid bliver hevet med til!

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Læs mere omBøgerGyldendal

Andre Kultur | Nyheder