Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Kan 'The Wheel of Time' sammenlignes med 'Game of Thrones'?

AfClaus Holm
13. januar 2022
Foto: The Wheel of Time/Jan Thijs/Sony Pictures Television Inc./Amazon Content Services LLC

Del artikel

Kan vi sammenligne alle nye fantasyserier med nyklassikeren 'Game of Thrones'?


Game of Thronesen god fantasyserieLord of the Rings

Mange streamingtjenester har prøvet deres for at finde ”den nye Game of Thrones” – og Amazon Prime er ingen undtagelse. Der er da også flere ligheder – serien er baseret på en serie af meget populære fantasybøger, foregår i et fiktivt land, der på mange måder minder om jorden, og har begge noget magi og forskellige fraktioner, der slås mod hinanden. Men – The Wheel of Time (herefter TWOT) er i virkeligheden meget langt fra Game of Thrones (Herefter GOT).

Slutningen er allerede skrevet


Det vil sige, at modsat GoT har serien faktisk en slutning allerede skrevet, så seriens producere skal ikke selv finde på en … Amazon Prime har helt tydeligt lagt sig i selen, for at serien skal følge bøgerne så meget som muligt.

TWOT er også anderledes, fordi magien ikke er noget, der er gået i glemmebogen, men bliver brugt hver dag af de troldkvinder, der har lært sig kunsten. Derfor har serien en væsentlig mere eventyragtig følelse, og der er også rigtige monstre rundt omkring. Desuden har verdenen i TWOT et væsentligt mere kønsligevægtigt system end i GoT. Faktisk kunne man fristes til at sige, at det næsten tipper den anden vej, for alle dem, der kan bruge magi er kvinder. Mænd bliver nemlig sindssyge af at bruge den …

Tiden er et hjul


Magien kan som sagt kun bruges af kvinder normalt, fordi den store ur-kraft (The One Power) er blevet delt i to, den lyse og mørke, kvindelige og mandlige – men den mandlige del blev korrumperet. Derfor kan kun kvinderne i dag bruge magien sikkert.

De kvindelige magere hedder Aes Sedai, og er en slags kombination af kloge koner, healere, troldkvinder og nonner. Fordi de koncentrerer sig meget om deres kraft har hvert medlem af Aes Sedai en kriger som beskytter, og deres forhold er meget tæt, næsten som en slags platonisk ægteskab.

Slet ikke så kompleks


Selve handlingen er slet ikke så kompleks som den lyder, for i bund og grund er det et eventyr om at finde den udvalgte person, der skal frelse (eller ødelægge) verden. Hvem af de fire er det, hvis overhovedet nogen af dem? Og kan denne person mon gøre det rigtige og kæmpe på det godes side?

Serien er meget flot fotograferet, primært filmet i Tjekkiet, men jeg må indrømme, at jeg selv troede, den var filmet i New Zealand på grund af de Lord of the Rings-agtige storslåede landskaber, heltene rejser igennem.

Vi møder ud over dem også flere spændende bipersoner, både gode og onde, og vi finder ret hurtigt ud af, at det der med Lyset og Mørket ikke er HELT så enkelt. For der er masser af folk, som arbejder for Aes Sedai eller andre af de såkaldt ”gode” organisationer, der bestemt ikke er nogle rare typer. Der er endda en slags hellig inkvisition, The Whitecloaks, der rask væk brænder Aes Sedai-kvinderne på bålet efter at skære diverse kropsdele af dem!

Sammenligning med 'Lord of the Rings'


Jeg vil selv sammenligne serien væsentligt mere med Lord of the Rings end med GOT, fordi den har en rigtig ”high fantasy”-følelse i sig. Folk med sværd og trolddom, der kæmper mod monstre, kampen mellem den lyse og mørke overlord … alt sammen meget spændende og eventyrligt, og det foregår i mystiske og spændende områder.

Min personlige favorit er den døde by Shadar Logoth, som i sin tid murede sig selv inde for at undslippe krigen udenfor, men i stedet forsvandt alle mennesker derinde sporløst, og et ondt mørke lever nu i byen. De scener fik mig helt ud på kanten af stolen.

Se den hvis du er til fantasy


TWOTGOT'

De unge hovedroller er både tiltalende og pæne mennesker, der kan spille skuespil – selvom jeg personligt undrer mig over den enorme diversitet, den isolerede bjerglandsby må have, når der er så mange forskellige hudfarver i byen … Moriane, spillet af Rosamund Pike (Gone Girl, State of the Union), er i starten meget intens og har nærmest kun et ansigtsudtryk, men hun viser ret hurtigt, at hun faktisk er en glimrende skuespiller.

Serien har mange år foran sig, hvis de skal lave alle bøgerne, og det håber jeg faktisk, de gør. Jeg ville elske at følge med i en rigtigt episk saga gennem mange år.

Fakta om 'The Wheel of Time'

Medvirkende: Rosamund Pike, Daniel Henney, Zöe Robins, Madeleine Madden m.fl.
Antal afsnit: 8 (sæson 1)
Dansk premieredato: 19/11 2021
Dansk streamingtjeneste: Amazon Prime Video

LÆS OGSÅ: Fra mord til vampyrer: De bedste fantasy-serier

LÆS OGSÅ: Kommende serier: 2022 bliver det hidtil største serieår

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Max i januar 2022

Del artikel

Læs mere omAmazon Prime Video

Andre Serier | Anmeldelser