Serier | Nyheder

Den danske filmbranche vil nedlægge forbud mod YouSee: "Det er ulovligt"

Af
Signe Bjørg Granberg
20. august 2024Opdateret 21. august 2024
Birgitte Hjort Sørensen er en af de skuespillere, der udtaler sig i striden med YouSee om rettighedsbetaling for dansk indhold. Her i serien 'Dark Horse' på TV 2.
Birgitte Hjort Sørensen er en af de skuespillere, der udtaler sig i striden med YouSee om rettighedsbetaling for dansk indhold. Her ses hun i rollen som Eva i serien 'Dark Horse' på TV 2. / Foto: Per Arnesen/TV 2

Del artikel

Både Dansk Skuespillerforbund, Dansk Filmfotograf Forbund, Danske Scenografer og flere produktionsselskaber har tirsdag morgen blæst til fælles boykot af YouSee, der angiveligt viser dansk tv-indhold ulovligt. Men YouSee mener ikke, at det hænger sådan sammen.

I et fælles opråb fra flere instanser i den danske film- og tv-branche blev der tirsdag 20. august sendt en række pressemeddelelser ud om ulovligt brug og visning af dansk indhold hos tv-distributøren, YouSee, der også går under navnet Nuuday.

YouSee har angiveligt siden 1. april 2024 ikke betalt danske indholdsproducenter og indholdsskabere – herunder de danske skuespillere, danske filmfotografer og danske scenografer – for deres rettigheder til det tv- og streamingindhold, de tilbyder deres brugere.

Det sker som følge af nogle kuldsejlede forhandlinger tidligere på året, hvor YouSee opsagde alle aftaler og stævnede rettighedshaverne Copydan, Verdens TV, UBOD og Koda. Siden 1. april har der derfor ikke været nogen aftaler om brugen af rettighedshavernes indhold.

Dansk Skuespillerforbund vil have nedlagt forbud

Forpersonen for Dansk Skuespillerforbund, Benjamin Boe Rasmussen, forklarer, at Dansk Skuespillerforbund nu er ved juridisk at afklare, hvordan og i hvilket omfang der kan nedlægges et forbud mod YouSees brug af det indhold, som skuespillerne medvirker i:

– YouSee har opsagt alle aftaler med rettighedshaverne af dansk tv-fiktion – herunder skuespillerne, men sælger stadig vores rettigheder og indhold til deres tv-kunder. Det kan vores medlemmer selvfølgelig ikke acceptere – eller leve af for den sags skyld. Det svarer til, at du og jeg gik på arbejde hver dag uden en kontrakt og uden at få løn. Derfor kigger vi nu på vores medlemmers vegne på muligheden for at nedlægge forbud mod YouSees brug af indholdet.

Ifølge Boe gør YouSee sig skyldig i pirateri ved på den ene side at opkræve abonnementskroner fra deres egne kunder for at vise det danskproducerede indhold – mens de på den anden side ikke vil betale dem, der reelt laver indholdet.

For Dansk Skuespillerforbund betyder betalingsstoppet, at man fra 2025 reelt ikke vil kunne udbetale rettighedspenge til danske skuespillere for det tv-indhold, der har været vist i YouSees tv-pakker.

Birgitte Hjort Sørensen: YouSee vil ikke indgå i en forhandling

Også skuespiller og bestyrelsesmedlem i skuespillerforbundet, Birgitte Hjort Sørensen, som har medvirket i store internationale og danske film og serier, bakker op og mener, at YouSee handler decideret ulovligt:

– Som skuespillere er vi selvfølgelig kun interesserede i, at vores arbejde når ud til så stort et publikum som muligt. Derfor er det meget beklageligt, at vi nu er nødt til at forsøge at få nedlagt forbud mod, at YouSee viser film og tv-serier, vores medlemmer medvirker i. Det er desværre den eneste mulighed, vi har, da YouSee ikke vil indgå i en forhandling og uden aftale fortsat bruger vores medlemmers arbejde i deres tv-pakker. Det er ulovligt, og det kan vi naturligvis ikke acceptere.

YouSee svarer på anklagen

Pressechef i Nuuday/YouSee, Mikkel Riis-Jørgensen, mener dog ikke, sagen er korrekt udlagt i medierne. Det meddeler han via en pressemeddelelse, der er sendt bredt ud som svar på tiltalen:

– Der er i dag fremført udtalelser i medierne om, at Nuuday ikke betaler for brug af ophavsrettigheder, mens vores uoverensstemmelse med Copydan om modellen for rettighedsbetaling bliver vurderet ved domstolen. Det er ikke korrekt. Nuuday har konsekvent meddelt Copydan, at vi ønsker at betale det fulde beløb for brug af rettigheder, mens vi afventer domstolens afgørelse. Nuuday betaler fortsat alle Copydans fakturaer fuldt ud.

Riis-Jørgensen skriver desuden, at Nuuday ikke mener, at det er en fair pris, forbrugerne i øjeblikket skal betale for brug af rettigheder:

– Nuuday mener entydigt, at der skal være en fair betaling for rettigheder til danske kunstnere, og gennem årene har Nuuday kanaliseret milliarder af kroner til danske rettighedshavere. Nuuday mener også, at danske forbrugere skal betale en fair pris for brug af rettigheder, hvilket vi ikke mener et tilfældet i dag. Ifølge undersøgelser fra forskellige konsulenthuse er den gennemsnitlige ophavsretsbetaling i Danmark 5-7 gange højere end i de lande, vi normalt sammenligner os med. I løbet af de seneste ti år er kundebasen og tv-seningen faldet betydeligt, mens vores betalinger til Copydan i samme periode er fordoblet. Vores retssag har til formål at sikre, at der opnås en sund og ansvarlig balance.

OPDATERING: Efterfølgende har YouSee meddelt rettighedshaverne, at de har overført et større beløb, som skal gøre det ud for den manglende betaling.

Efter sigende kan beløbet imidlertid ikke fordeles til rettighedshaverne, da det ikke er specificeret, hvad det dækker over, og YouSee vil samtidig kræve en tilbagebetaling af beløbet, hvis retssagen falder ud til deres fordel.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Serier | Nyheder

Mest læste