Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: ’Ikke et ord’ er en fremragende krimiserie

Af
Claus Nygaard Petersen
9. november 2023
Ikke et ord anmeldelse
Jacob Cedergren og Josephine Park i den nye krimiserie 'Ikke et ord' / Foto: YouSee

Del artikel

YouSees miniserie i fire afsnit imponerer med en spændende historie og rigtig gode skuespilspræstationer, især fra hovedrollerne Josephine Park og Jakob Cedergren.

Ikke et ord

Streamingtjeneste: YouSee
Premieredato: 9. november 2023
Genre: Krimi
Instruktør: Mads Mengel
Manuskriptforfatter: Christian Bengtson, Adam August, Jens Dahl
Medvirkende: Josephine Park, Jakob Cedergren, Jacob Lohman, Zaki Nobel, Ella Kusk, Omar Zaza, Frederik Emil Mathiasen m.fl.
Land: Danmark
Antal afsnit: 4

Der er ikke meget spænding i provinsbyen Vesterløv. Den tidligere advokat Charlotte (Josephine Park) småhader sin tilværelse, hvor hun arbejder på den lokale skole og knalder med politibetjenten Thomas (Zaki Nobel), samtidig med at hun prøver at få familielivet med manden, brydetræneren Lars (Jakob Cedergren), til at hænge sammen.

For et par år siden, mistede de deres lille søn, og det traume har hamret sig ned som en kile af tristhed imellem dem.

Da en af Lars’ brydere bliver fundet myrdet, ender han hurtigt som den primære mistænkte. Er det Lars, der er morderen? Charlotte er i tvivl, men hun ved også, at hvis ikke hun finder ud af, hvad der er op og ned i sagen, går det ud over hendes familie på den ene eller den anden måde.

I den forstand er miniseriens titel Ikke et ord meget passende. Det handler om alt det, der ikke bliver sagt. Hemmeligheder. Følelser. Sorg. Alt det, som bliver knuget helt inde i ens inderste. Både det gode og det dårlige.

Og det virker, som om at alle i den lille søvndyssende by har hemmeligheder. Endda i en sådan grad, at Twin Peaks ligefrem fremstår som den rene sladderklub, hvor alle ved alt om alle. Der er næppe tvivl om, at instruktør Mads Mengel og hovedforfatterne Christian Bengtson, Adam August og Jens Dahl har skævet en smule til den ikoniske amerikanske serie – og det er udelukkende en god ting.

Mord i provinsen

Med kun fire afsnit på omkring 42 minutter hver, er YouSee-miniserien en meget overskuelig størrelse. Faktisk er det forbløffende, at der ikke er flere af den her slags rundt omkring i det danske tv- og streamingland.

I den uendelige strøm af evighedsserier, som bliver spyttet ud hele tiden – der er skam også kvalitet imellem – er det befriende med en kort og afsluttet historie. Det er ikke en roman med uendeligt mange kapitler, men en knivskarp novelle.

Briterne har været leveringsdygtige i den her type serier i årevis, så kom endelig med flere af dem. YouSee har allerede været i fremme med flere af den slags, bl.a. de intense gangsterfortællinger i 2 døgn-universet.

Ikke et ord er en krimi med klare thriller-elementer. Der er det åbenlyse whodunit-aspekt, hvor man som publikum faktisk er i tvivl om, hvordan det hele hænger sammen et godt stykke tid. Afslutningen, eller rettere sagt, optakten til den, sidder ikke helt i skabet. Et par scener virker unødigt ekspositionstunge for at være sikre på, at afsløringen ikke kommer som en komplet overraskelse for publikum.

Det og Charlottes affære med panserbassen er de to ting, som er miniseriens svageste elementer. Det bliver ikke gjort rigtig klart, hvorfor valget er faldet på ham, udover en fælles længsel efter at flytte til København.

Bortset fra de to ting, er Ikke et ord fantastisk underholdning.

Forældres værste mareridt

Det skyldes ikke mindst Josephine Park og Jakob Cedergren i de to hovedroller. For udover at skulle formidle mordmysteriet som henholdsvis amatørdetektiv og måske-skyldig, er der også parforholdet på randen af afgrunden.

Det sidste, Charlotte siger til Lars inden aftenen og natten, hvor teenageren bliver myrdet, er, at hun har en affære. Stilheden efter at ordene er blevet sagt fortæller alt. Måden, hvorpå de to skuespillere med subtilt kropsprog formidler alle følelser af afmagt, frustration, vrede, skuffelse og sorg, uden at sige et ord, er rigtig, rigtig flot. Alle kan sige ord, men at se hvordan en krop nærmest falder sammen i overraskelse, sætter sig om muligt endnu dybere, når man ser det.

Læg dertil altid dygtige Jacob Lohmann, der her spiller den afdøde bryder Liams far – en dominerende hidsigdrop, som ikke tolerer trodsighed – og vi har ingredienserne til en rigtig god krimiserie.

Komponist Andreas Halds – som også arbejdede sammen med Mads Mengel og Christian Bengtson på YouSee-serien Noget om Emma – dragende underlægningsmusik leverer flot på spændingsopbygningsfronten.

I det hele taget føles Vesterløv ikke som en typisk dansk by, og alligevel er den umiskendeligt sådan en. Det er ikke nordic noir, snarere et gedigent britisk mordmysterium i stil med Broadchurch og lignende.

Vi har brug for flere af den her slags serier, som YouSee netop har været garant for de seneste mange år. DR og TV 2 er, med få undtagelser, blevet nogle kyllinger, som hellere går efter bredest mulig appel end at være nyskabende. Eftersom Discovery og senest Viaplay tilsyneladende har lukket og slukket for fiktionsafdelingerne – Netflix er et meget stort spørgsmålstegn i forhold til, hvad der sker hos dem af nye ting – er der rig mulighed for Danmarks største udbyder af kabel-tv for at byde ind med originale og udfordrende fortællinger.

Spørgsmålet er bare, om YouSee tør.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser

Mest læste