Serier | Anmeldelser

Anmeldelse af Devs

AfChristian Achton Friis
21. maj 2020
Foto: Devs/HBO Nordic

Del artikel

Jeg har set den suveræne DevsHBO Nordic. Der er ingen grund til at pakke det ind, når hele holdet bag en ny serie rammer plet, og det gør de her. Bagmanden er Alex Garland, som jeg kommer tilbage til om lidt, men det hele fungerer i Devs. De komponenter, der skal være på plads, er på plads, og som overbygning tager Devs et sæt filosofiske tanker med, som du kommer til at forholde dig til. Det er dybt og urovækkende, men udrulles som en ret naturlig fortælling, der letter forståelsen i stedet for at komplicere. En simpel historie om en håndfuld mennesker, der står midt i noget ufatteligt.

Jeg bliver nødt til at undgå plottet i denne anmeldelse. De drejninger, historien tager, de indsigter og de overraskelser, der kommer, er vigtige at holde hemmelige. Afsættet er et mord, og derfra føjer handlingen en nøje afmålt balance, der ikke tåler afsløringer. Så for at forstå kvaliteten kigger jeg i stedet lidt på Alex Garlands som auteur og især på æstetikken i Devs.

Før Devs


Ex MachinaAnnihilationDevsEx MachinaWestworld

LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af Westworld sæson 3

I Annihilation, der ligger på Netflix, er det igen et undersøgende og sansende menneske, der møder det fremmede. Denne gang er der måske besøg fra rummet. I en Heart Of Darknes-lignende fortælling skal en ekspedition af kvinder ind i et område af en jungle, der er indtaget at noget mystisk. Det viser sig at være en ret invasiv oprindelse, der ligger bag. Ret originale og uhyggelige optrin bliver fremdriften. Igen ser det ud til, at Garlands projekt er at sætte det oplevende og åbne menneske over for det fremmede og helt ukendte. Og igen behandles oprindelse og det guddommelige.

Lily og Amaya


Devsi DevsDevs,

Tilbageholdenhed er et tydeligt Garland-greb. Der siges meget lidt i Devs, sidehistorier eksisterer næsten ikke, og castet er næsten småt nok til en kortfilm. Fedtet er skåret væk alle steder, hvilket er meget effektivt til at fremstille og give plads til en ret kompliceret idé. Det gør også, at man er på stikkerne og lægger mærke til alt. Jeg fik hurtigt en fornemmelse af, at alt havde betydning, og det havde det. Hver person og hver replik bliver brugt. Devs bliver dermed enormt intens og omsluttende. Jeg var utrolig hurtigt helt inde fiktionen i hver episode.

Den symbolske scenografiGuldet inderst inde


Devs

Castingen er overraskende og helt, helt rigtig. Skuespillet er intenst og rasende præcist. Instruktøren har haft stort mod og overblik. Og så er der et produktionsselskab, der har givet lov til denne række meget vellykkede satsede greb. I midten af denne miniserie, vist i scenografi, plot og sind lyser det smukkeste guld. Hjertet er beklædt med gylden ondskab og sorgtynget besættelse. Der går lang tid, før jeg er færdig med at tænke Devs til ende.

Fakta om Devs

Instruktør og manuskriptforfatter: Alex Garland
Medvirkende: Sonoya Mizuno, Nick Offerman, Alison Pill
Antal afsnit: 8
Land: USA
Produktionsår: 2020
Dansk premieredato: 6. marts 2020
Dansk streamingtjeneste: HBO Nordic

LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af Brews Brothers

Del artikel

Læs mere omHBO NordicDevs

Andre Serier | Anmeldelser