Serier | Anmeldelser

Anmeldelse af I May Destroy You afsnit 1+2

AfLisa Bak Nielsen
17. juni 2020
Anmeldelse af I May Destroy You afsnit 1+2
Foto: I May Destroy You/HBO Nordic

Del artikel

Andet afsnit af I May Destroy You er rullet over skærmen på HBO Nordic i denne uge. Så hvis du sidder og mangler en ny serie, du kan kaste dig over, skal du hoppe med på vognen nu.

Allerede fra første afsnit fornemmer man, at dét her, det bliver en af de helt særlige oplevelser.

Seriens hovedrolle, Arabella, spilles af Michaela Coel, der også er seriens skaber. Du kender hende måske fra serien Chewing Gum (2015-2017), hvor vi fulgte Tracey (også spillet af Michaela Coel) og hendes liv i London. Vi er stadig i London, men hvor Chewing Gum var en forfriskende komedieserie, der blev beskrevet som værende en ’cringe comedy’, går I May Destroy You i en lidt anden retning.

Denne gang sidder vi seere ikke og krummer tæer over hovedpersonernes pinlige oplevelser. I stedet sidder vi med åben mund og polypper, mens vi følger Arabella og hendes oplevelser.

Velkendt opskrift med nye krydderier


I May Destroy YouSex and the City Girls.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af What We Do in the Shadows sæson 2

Arabellas liv er dog langt fra lige så glamourøst som Carrie Bradshaws. Serien trækker i stedet paralleller til Lena Dunham og hendes liv i Girls. Girls udmærkede sig ved at pille den polerede overflade væk og blotte livets grimme sider. Her fik vi serveret emner som venskaber, forhold og sex helt, som de er; nogle gange smukke – mest kaotiske. Det samme gør sig gældende Coels nye serie.

Midt i alt kaosset og de uopklarede spørgsmål bliver vi præsenteret for nære forhold og små øjeblikke, der minder os om, at alt nok skal gå. Arabella og hendes venner, det spirende skuespillertalent Terry (Weruche Opia) og den Grindr-afhængige Kwame (Paapa Essiedu), er alle charmerende og interessante bekendtskaber, der giver et lille smil mellem de tunge emner. Og så er det hele baseret på virkelige hændelser.

Coels egne oplevelser

Aftenen ender. Ja, mere præcist kan jeg faktisk ikke skrive det, for selv ikke Arabella ved, hvordan hendes aften slutter. Det eneste, der står tilbage, er et blødende sår i hendes pande, en smadret telefon og et gabende tomt hul i hukommelsen. Som den nye dag skrider frem, dukker små, foruroligende glimt fra den glemte aften op. Her ser vi små sekvenser af en mand, der står foroverbøjet og støder voldsomt med underlivet, mens han stønner højlydt. Langsomt går det op fra Arabella, at hun er blevet dopet med stoffer og har været udsat for et seksuelt overgreb.

For få år siden skrev Coel på anden sæson af Chewing Gum. Hun trængte til en pause og tog i byen med sine veninder. Herefter kan hun intet huske. Hun vågner op næste dag, uden nogen erindring om aftenen forinden. Det viser sig, at hun har fået stoffer i sin drink og er blevet misbrugt seksuelt. Dette er desværre Coels egen virkelighed, som hun nu bruger som inspiration i I May Destroy You. Dét er stærkt.

Hvorfor er den værd at se?


I May Destroy You

LÆS OGSÅ: Serier vi glæder os til i resten af 2020

Allerede fra første afsnit føler du med Arabella. Hun virker meget ubekymret og charmerende – hun er en fest. Men mister hun sig selv nu? Jeg gruer for, hvad hun finder ud af om den nat, hun ikke kan huske. På samme tid kan jeg ikke vente med at se, hvad oplevelsen kommer til at betyde for Arabella, hendes liv og andre involverede parter.

Uanset hvor serien er på vej hen, så følger jeg glædeligt efter Michaela Coel. Man fornemmer, at hun har noget vigtigt på hjerte, og så er det altså med at slå lyttelapperne ud. At dømme ud fra de to første afsnit, så tegner sommeren til at stå i Coels tegn. Hun har os i sin hule hånd.

Du kan se et nyt afsnit af I May Destroy You hver mandag på HBO Nordic.

Denne anmeldelse er baseret på seriens to første afsnit.

Fakta om I May Destroy You


Instruktør:
Manuskriptforfatter:
Medvirkende:
Antal afsnit:
Land:
Dansk premieredato:
Dansk streamingtjeneste:

LÆS OGSÅ: 5 gode serier på Amazon Prime Video

Del artikel

Læs mere omHBO Nordic

Andre Serier | Anmeldelser