Serier | Anmeldelser

Anmeldelse af Rita sæson 5 afsnit 1-3

AfVictoria Amalie Wolsing
1. juni 2020
Anmeldelse af Rita sæson 5 afsnit 1-3
Foto: Rita (Mille Dinesen) og Hjørdis (Lise Baastrup) åbner deres egen lilleskole i femte og sidste sæson af den populære TV 2-serie/Per Arnesen/TV 2

Del artikel

Mille Dinesen er tilbage på TV 2 og TV 2 Play mandag den 1. juni i rollen som den rebelske og rapkæftede skolelærer Rita efter tre års pause. Lad os bare sige, at hun i hvert fald ikke har mistet pusten.

Jeg har personligt haft en bekymring om, hvorvidt en sæson fem var en god idé, da sæson fire bliver svær at toppe. Efter at have set de tre første afsnit er mine bekymringer dog jordet til grunde, fordi Rita er tilbage for fulde udblæsninger. Lige fra første minut kunne jeg mærke, hvor meget jeg havde savnet hende og hendes uendelige kamp for sine elever.

En sæson fuld af følelser


Rita

Ritas kamp for eleverne og oftest imod deres forældre fortsætter i femte sæson. Mit følsomme jeg måtte knibe en tåre, da Rita måtte tage affære for at redde elev fra sine forældres beslutninger.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på Netflix

En umiddelbar tanke, jeg sidder tilbage med, er, at vi i femte sæson vil se visse karakterer komme i kontakt med følelser, de ikke er vant til. En problemstilling, vi ikke har set før, bliver allerede fra første afsnit præsenteret. Den skaber en følelsesmæssig spænding, som i sidste ende kan gå begge veje.

Vil rollefordelingen påvirke venskabet?

Tingene på skolen går dog ikke nemt med kun 14 elever og frustrerede forældre. Et stort emne i den kommende sæson er, hvordan venskabet mellem Hjørdis og Rita former sig. Det bliver ikke just en dans på røde roser nu, hvor Hjørdis er leder og bestemmer, og Rita er lærer og lige så rebelsk, som hun plejer. Både Rita og Hjørdis vil blive sat på prøve i den nye rollefordeling, da deres personligheder måske ikke helt stemmer overens med de roller, de har påtaget sig. Der er dog ingen tvivl om at drive skolen bliver en større udfordring for dem begge end forventet, og den udfordring kommer til at påvirke andre aspekter af livet i større eller mindre grad.

De rappe replikker, kække citater og særpræget humor fejler overhovedet intet. Jeg tog mig selv i at grine flere gange og endda i øjeblikke, hvor jeg godt kunne tænke, at jeg skammede mig lidt over det, fordi humoren enkelte steder spiller på alvorlige og følsomme tangenter.

TV når det er bedst


Rita

Jeg kan mærke min egen hungren efter en tidsmaskine, så jeg lige kan tage folkeskolen om igen. Det fik mig til at længtes endnu mere, da en af scenerne i tredje afsnit er optaget ikke langt fra min folkeskole. Sæson fem er uden tvivl en sæson, der skal ses. Hvis de forrige fire sæsoner er set, så vil jeg allerede nu stærkt anbefale sæson fem. Hvis ikke – så er det bare i gang! Det bliver uden tvivl en følelsesmæssig sæson. En sæson, hvor mange uafsluttede og uafklarede ting skal have sin sendetid.

LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af I Sydafrika går det godt

Mille Dinesen gør endnu engang et eminent job i rollen som Rita. Det føles næsten som om, at hun har lagret alt sit indre Rita for at kunne vende stærkt tilbage. Det gør hun nemlig. Det bliver mere klart for mig som seer, at ingen andre end Mille ville passe ind i den rolle. Rita er som karakter et mesterværk, som Mille Dinesen udfører suverænt.

Hjørdis er sin egen karakter, men en vigtig karakter i serien. Lise Baastrup er absolut genial i rollen som Hjørdis, og det har været min mening siden første sæson. Lise har så god kontrol over rollen, at hun formår at vise alle sider af Hjørdis. Lises kunnen i komisk skuespil bringer Hjørdis til et højere og endnu mere interessant niveau.

Jeg er på intet tidspunkt i tvivl om, at seriens hovedroller ikke kunne være castet anderledes. Det er så troværdigt skuespil. Mille og Lise bringer prikken over i’et til fantastisk manuskriptskrivning. Jeg er sikker på, at sæson fem bliver noget særligt, og at den bliver slutningen på en oplevelsesrig, lærerig og smukt gennemført æra.

Fakta om Rita sæson 5


Instruktør:
Manuskriptforfatter:
Medvirkende:
Antal afsnit:
Land:
Dansk premiereår:
Dansk streamingtjeneste:TV 2 Play

LÆS OGSÅ: Nye serier på TV 2 Play, Viaplay, C More og Paramount+

Del artikel

Læs mere omTV 2TV 2 Play

Andre Serier | Anmeldelser