Serier | Anmeldelser

Anmeldelse af Surviving Joe Exotic – Rick Kirkham afslører alt

AfBrian Mogensen
22. maj 2020
surviving joe
Foto: Surviving Joe Exotic/Discovery Networks Danmark

Del artikel

Når Rick Kirkham en dag skal stå til ansvar for sit livs handlinger, bliver Tiger King en svær størrelse at dømme ham på.

På den ene side har serien leveret timevis af underholdning under én af nyere tids største kriser og derigennem skabt en kærkommen distraktion fra den allestedsnærværende frygt for coronavirussen.

På den anden side har den introduceret os alle for Joe Exotic og hans verden af løgn, bedrag, ego, forfængelighed, psykopati, polygami, narkomisbrug, manipulation og generelt vanvid, og verden er blevet en smule fattigere, og vi er blevet en smule mere kyniske.

Sandheden er mærkeligere end fiktion

Og nu kommer Kirkham så med endnu et led i kæden. Denne gang i form af den 40 minutter lange dokumentar Surviving Joe Exotic – Rick Kirkham afslører alt, der får premiere på Dplay d. 22. maj 2020.

Hvis du forventer mere narkosniffende-våbensvingende-bundesligahår-bærende galskab, er det ikke her, du skal lede. For udover nogle enkelte referencer til tiden i Joes zoologiske have er fokus på Kirkham selv, hans historie og liv både før og efter Tiger Kings pludselige succes.

Rick Kirkham er 100% dokumentarist. Siden barnsben har han filmet sig selv, og i løbet af årene er det blevet til en over 4.000 timers videodagbøger, der på godt og ondt dokumenterer et liv. Barndom, opvækst, starten på et liv som prominent krimijournalist, det efterfølgende stofmisbrug, den personlige og karrieremæssige deroute og livet efter. Det er ikke nogen original historie, og den tjener mest som baggrund.

Manglende struktur i dokumentaren


Surviving Joe Exotic – Rick Kirkham afslører alt

LÆS OGSÅ: Guide til god Netflix-adfærd i hjemmet

I 2017 brændte Kirkhams lejlighed i Texas ned, og det fik ham til at trække teltpælene op og rykke til Bodø i det nordlige Norge. Her bor han i dag. Han er gift med en norsk kvinde, og han arbejder som videoreporter for Bodø.nu, der rapporterer om livet i den nordnorske by, hvor skiløb er hverdag, og en mand, der smider sin hund ud ad vinduet, får redaktionen til at syde.

Det er et liv, der står i skarp kontrast til det lille år, han tilbragte i den nu legendariske zoologiske have i Oklahoma. Stemmen er fuld af hengivenhed, når han fortæller om sin norske hverdag, og der er ingen tvivl om, at han er glad for at have lagt Tiger King bag sig.

Men Kirkhams selvudleverende dokumentar skulle stå som en kommentar. Til tiden med Joe Exotic og i højere grad den verden, der blev vendt op og ned af Tiger Kings enorme succes. Det bliver bare aldrig rigtigt mere end en underlig rodet omgang, hvor han fortæller om sin amerikanske bar, han selv har bygget. Om at køre på ski til en reportage til Bodø.nu og om at stå nøgen på en bakketop for at promovere lokalsamfundet. Og kun en gang imellem kommer der en kommentar om, hvor meget tiden med Joe Exotic var et år i helvede, og hvor ærgerlig han bliver, når han bliver genkendt på gaderne.

Joe Exotic virker utroværdig


Surviving Joe Exotic – Rick Kirkham afslører altTiger King

”This is my retirement.”

Hvis Kirkham havde planlagt at skulle leve af indtægterne fra Tiger King, som han også nævner i filmen, så mangler han at snakke om hypen og den efterfølgende succes, serien har haft. Han undgår at snakke om det finansielle, og der er ingen snak om, hvad det har betydet for hans bankkonto.

LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af Better Call Saul sæson 5

Jeg er i bund og grund ligeglad, men noget skurrer, når vi godt kan snakke om, hvor surt det er, at nogen genkender ham på gaden, men forbigår det pengemæssige, hvilket han i øvrigt ikke har problemer med at fortælle om, når det handler om manglen på samme.

Og det er i virkeligheden Kirkhams største problem. Han virker utroværdig.

Det er et velkendt psykologisk trick at flette en pinlig sandhed om sig selv ind i en løgn. Det får mange flere til at købe. Det passer alt for godt på Kirkham. Historien om hans narkomisbrug er et behændigt værktøj, der underbygger mandens egne fejl og fremstiller ham som et ægte menneske.

Skal skabe afstand mellem Kirkham og Tiger King

Men det inferno af håbløse og frustrerende fascinerende psykopater, der havde deres daglige gang i Joe Exotics verden, har for evig og altid sået tvivl om troværdigheden for alle involverede.

LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af Brews Brothers

Tiger King formår på bedste vis at vise, at samtlige involverede parter har lig i lasten, og selvom Exotic er den absolutte topscorer, ligger den samme aura af elendighed over dem alle. Det gør det svært ikke at se denne dokumentar som et forsøg på at sælge et manipulativt konstrueret narrativ, der skal skabe afstand mellem Kirkham og det shitshow, han har sluppet løs på en uforberedt verden.

Tiger King kan et eller andet. Det er sandsynligvis det, som får os til at læse sladderblade og skabe kiggekøer på motorvejen.

Surviving Joe Exotic – Rick Kirkham afslører alt kan ikke ret meget andet end at tage din tid, uden at give dig noget for den. Det er en halvkedelig affære, og det er svært at gennemskue, hvad Kirkham i realiteten vil med den. Jeg bliver fanget i nogle af hans fortællinger, men de varer sjældent længe nok til at retfærdiggøre tiden, der bruges på alt det andet.

Og så bliver det alt for let bare at se det som endnu en indbetaling til pensionsopsparingen.

Skrevet og instrueret af: Rick Kirkham
Antal afsnit: 1
Dansk premieredato: 22/5 2020
Dansk streamingtjeneste: Dplay

LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af Tiger King

Del artikel

Læs mere omDplayTiger King

Andre Serier | Anmeldelser