Serier | Anmeldelser

Anmeldelse af 'What If..?': Marvel starter helt forfra

AfChristian Achton Friis
10. august 2021
Foto: Captain Carter i Marvel Studios' WHAT IF…? exclusively on Disney+. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.
Foto: Captain Carter i Marvel Studios' WHAT IF…? exclusively on Disney+. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Del artikel

Hvad nu, hvis Avengers slet ikke blev dannet? Hvad nu, hvis Captain America var kvinde? Og hvad nu, hvis StarLord kom fra Wakanda? Du skal se med her, hvis du er fan.


What If…?superhelte

Der er frit valg på alle hylder i tætte fortællinger. Det er effektiv animeret action. Det er en antologiserie med korte afsluttede historier. Det er modigt og virker ret fedt.

Den første animerede serie


MarvelWhat If…?

Jeg anmelder her de første tre episoder med dette nye udgangspunkt. Det er blevet rigtig flot og underholdende. What If…? er Marvels første animerede serie, men er den lige så original, som de lover?

I What If…? ser vi de mest kendte Marvel-figurer i nye settings. Der bliver lånt meget fra specifikke film. Både karakterer og de fleste fortælleelementer er set før, nu er posen bare rystet. Det lykkedes bedst i tredje episode, hvor ændringerne giver seriøse konsekvenser for det univers, vi kender. Manus med gode oneliners, humor og alvor.

Meget lækker stil


What If…?

At den er animeret giver også mulighed for et ret højt action- og fortælletempo. Min hjerne omsætter færre indtryk, når billederne på denne måde er forsimplede i animationerne. Og dermed kan der fortælles mere på den halve time. Det er supereffektivt og helt på sin plads, når der både skal gendigtes en oprindelseshistorie og næsten genfortælles en spillefilm. Musikken smelter flot sammen med billedsiden og sætter prikken over i’et.

Det vilde cast fortsætter her


Og så får Marvel også delvist løst deres problem med, at skuespillerne bliver ældre og skal skiftes ud, samtidig med at publikum holder fast i deres idol.

Her i What If…? køres alle de store stjerner frem igen og lægger stemmer til deres karakterer. Det er helt sikkert et imponerende cast, Marvel har bygget op i filmene. De er næsten alle med her i store og små roller; rart og genkendeligt. Og så uhyggeligt mange vilde navne er ikke set i en animation før.

Modige Marvel


Jeg kan godt lide, at de ser så plastisk på DNA’en i dette univers, fyr den bare af. Det er et kontrafaktisk greb, eller faktisk er det et kontrafiktivt greb. Ved at behandle Marvel-archen sådan her bliver den oprindelige fortælling stærkere og uomtvistelig, ja nærmest sand. Det styrker basis-fortællingen, at der leges med den på en ny måde.

Lidt kritik


Star Trek,Infinity WarEndgame

Jeg synes ikke, at de ændrede udgangspunkter bliver udnyttet nok i to af de tre første episoder. Captain America ændrer køn og skal beskytte The Tesseract mod skurkene. Det nye er kønnet, men resten er set før. Her opdaterer Marvel en af sine største helte, gør fortællingen mere tidssvarende og får udlignet noget køn. Det er fin ide, og det er rigtig underholdende, men jeg ser ikke et helt nyt spor udvikle sig; lidt synd.

Ingen over Marvel


Star Trek What If…?

Fakta om 'What If...?'

Titel: What If…? (anmeldelsen er baseret på episode 1-3 af første sæson)
Manus og instruktion: A. C. Bradley, Bryan Andrews
Medvirkende: Evangeline Lilly, Rachel McAdams, Natalie Portman, Jeremy Renner, Paul Rudd, Mark Ruffalo, Kurt Russell, Paul Bettany, Josh Brolin, Don Cheadle, Dominic Cooper, Benedict Cumberbatch, Benicio del Toro, Michael Douglas, Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson, Michael B. Jordan, Jefferey Wright, Chadwick Boseman
Antal episoder: Der kommer i alt 9 i første sæson. Og der er bestilt 9 mere til anden sæson
Land: USA
Dansk premiere: onsdag d. 11. august 2021
Streamingtjeneste: Disney+

Del artikel

Læs mere omDisney+

Andre Serier | Anmeldelser

Mest læste