Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Bryan Cranston er fremragende i anden sæson af ’Your Honor’

AfClaus Nygaard Petersen
12. januar 2023
Your Honor sæson 2 anmeldelse
Bryan Cranston er blændende god i anden sæson af dramaserien 'Your Honor'. /Foto: HBO Max

Del artikel

Serien ’Your Honor’ sæson 2 om dommeren fra New Orleans når nye dramatiske højder, så man sidder klinet til skærmen konstant.

I lang tid var Bryan Cranston en af de mest undervurderede skuespillere. Mest kendt fra komedieserien Malcolm i midten, hvor han spillede familiens maniske far, var han et usædvanligt valg til rollen som kemilæreren Walter White.

Men historien om, hvordan læreren blev til narkoproducenten Heisenberg og resten af Breaking Bad-universet er efterhånden meget velkendt. Ikke mindst Cranstons dramatiske evner. Få kan som ham indfange essensen af en knækket mand. En person, der ikke har noget tilbage at leve for.

Og det er præcis sådan en pragtpræstation, skuespilleren giver i HBO Max-serien Your Honor sæson 2.

Efter begivenhederne i første ombæring, hvor dommeren Michael Desiato (Cranston) forsøgte at dække over, at sønnen Adam (Hunter Doohan) havde dræbt gangsterbossen Jimmy Baxters (Michael Stuhlbarg) søn i et hit and run, er alt gået galt.

Adam blev dræbt – igen ved et uheld – da han blev skudt af den unge Eugene (Benjamin Flores Jr.), der ville hævne mordet på sin storebror. Michael røg bag tremmer, fordi han tilstod overfor politivennen Nancy (Amy Landecker), at han havde frikendt Baxters anden søn for mordet på Eugenes bror for at beskytte sin egen søn.

Der forsøger Michael at visne væk i sultestrejke eller gennem dumdristige tilmeldinger til fængslets rodeo. Han vil bare dø. Men gennem afpresning fra statsadvokaten Olivia Delmont (Rosie Perez) bliver han tvunget til at hjælpe med at få Baxter ned med nakken.

Det er dog lettere sagt end gjort

Dræbende sorg

For gaderne i New Orleans vrimler med folk, der enten er ude efter hævn. Eller leder desperat efter en måde at bedre deres tilværelse på.

Få er dog så opslugt af hævn som Gina Baxter (Hope Davis), Jimmys kone. I en sorggruppe siger hun decideret, at hun trives i vrede-stadiet. Det er der, hun lever og hun har ikke tænkt sig at forlade det.

Det er blandt andet derfor, at hun hidkalder sin far Carmine Conti (Mark Margolis), byens tidligere ubestridte mafiaboss. Ikke ligefrem et gensyn, som svigersønnen Jimmy havde håbet på skulle være en del af ligningen i hans dagligdag.

Spændingerne med den rivaliserende bande Desire og dets leder Big Mo (Andrene Ward-Hammond) har aldrig været højere efter, at Eugene skød efter sin brors morder. Og hun har selv sine egne problemer, hvor købet af en bar pludselig skaber økonomiske problemer netop som en narkohandel med nogle kartelfolk skulle ske. Ikke ligefrem folk, der tager godt imod et sidste øjebliks afbud.

Men det hele kommer næsten altid tilbage til Michael. For det var, da Adam ramte Rocco Baxter med sin bil, at alle liv røg op i skæbnesvanger røg.

Med det lange hår og ditto skæg ligner Bryan Cranston mere en hjemløs end en tidligere ærværdig dommer ved det neworleanske retssystem. Han er legemliggørelsen af sorg efter først at have mistet sin kone til kræft og senest sin søn.

Der er dog et lille lys i bedrøvelsens mørke. Efter at have siddet inde i lidt over ni måneder, finder Michael ud af, at Adams kæreste, Jimmy Baxters datter Fia (Lilli Kay) har født en lille søn. Men kan den nye farfar finde viljen til at leve igen?

Forbrydelse betaler sig nogle gange

Et af de konstante dilemmaer i Your Honor er og har været, hvor langt man er villig til at gå for at beskytte dem, man elsker. Paradokset med at have en korrupt dommer og et lidt moralsk ambivalent politi- og lovsystem kontra de rendyrkede forbrydere, stiller seeren over for det etiske spørgsmål, om hvem der egentlig er skurken.

For selvom Michaels bedste ven, den nyvalgte borgmester Charlie Figaro (fantastiske Isiah Whitlock Jr.), laver nogle småluskede studehandler med Baxter og Big Mo, bliver de gjort ud fra devisen om, at det vil gavne byen og borgerne.

I sidste ende kommer det an på, hvad det er, man gør. Selv mord kan retfærdiggøres, hvis det er for gengældelsens skyld eller af forretningsmæssige årsager. Der bliver spørgsmålet så, hvad prisen for et menneskeliv er.

Jo længere ind, man kommer i anden sæson af Your Honor, jo tydeligere bliver det, at når først én, man har haft kær, er død, er prisen på efterfølgende døde ufattelig lav.

Det er et fremragende drama, fortalt over to virkelig gode sæsoner. Til trods for, at denne anmeldelse kun er baseret på de første fem afsnit, har de været så medrivende, at de resterende kun kan komme hurtigt nok.

Cranston, Stuhlbarg, Davis Whitlock Jr., Ward-Hammond og ej at forglemme Keith Machekanyanga i al sin underspillede herlighed samt faktisk alle andre gør det blændende. Sjældent har en sæson to været så stor en fornøjelse som Your Honor.

Se traileren til Your Honor sæson 2Fakta om ’Your Honor’ sæson 2:
Instruktør: Peter Sollett mfl.
Manuskriptforfatter: Peter Moffat (serieskaber) mfl.
Medvirkende: Bryan Cranston, Michael Stuhlbarg Hope Davis mfl.
Antal afsnit: 10
Anmeldelse: 5
Land: USA
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 13. januar 2023
Dansk streamingtjeneste: HBO Max

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Serier anbefaler: Your Honor, Lupin og Outlander

LÆS OGSÅ: Breaking Bad: 5 uforglemmelige afsnit

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 'Better Call Saul' fortsætter efter, den slutter helt perfekt

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser