Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: 'Chapelwaite' er en Stephen King-filmatisering, som ikke har meget af originalplottet – men til gengæld masser af stemning

AfClaus Holm
22. december 2021
Foto: Chapelwaite/Chris Reardon/Epix

Del artikel

Stephen King-filmatiseringer går der 13 på dusinet af efterhånden, og de svinger fra de virkeligt dårlige til mellemgode til et par enkelte virkeligt gode.


Chapelwaite

Fra novelle til film


Jerusalem’s LotSalem’s LotDracula

I serien er Charles Boone en hvalfangerkaptajn, hvis kone netop er død. Han har arvet slægten Boones gamle hjem, Chapelwaite, som ligger i Maine tæt ved en lille landsby, og hans families savmølle. Da hans kone så dør, tager han sine tre børn med op til dette gamle hus, for at gå på land og skabe et liv for dem. Der er kun et mindre problem: Byen (der i øvrigt hedder Preacher’s Corners) har et meget negativt forhold til Boone-familien igennem mange år, og Charles og hans børn bliver ikke ligefrem modtaget med glæde.

En mystisk sygdom plager byen, og folkene mener, den kommer fra huset Chapelwaite, fordi to af de første smittede var ansat i huset. Alle anbefaler Charles at tage bort så hurtigt, han kan – men Charles er en stædig rad og har sat sig for, at det er her, hans familie skal bo.

Kærlighed og monstre


Snart hvirvles Boone-familien og Rebecca ind i en gyserhistorie, der har forbindelse med Boones gamle mineby Jerusalem’s Lot og den mystiske sygdom, som gør mennesker til levende døde.

Det lyder alt sammen meget spændende, og det er det sådan set også. Desværre er serien for langtrukken – den er på ti episoder, og den kunne sagtens have klippet en eller to fra. Fx er der en hel episode på 45 min, hvor Boone-familien forsvarer Chapelwaite mod indtrængere, og som godt kunne være overstået på langt mindre tid.

Seriens største trumfkort er stemningen. Dyster, snavset og mørk, så slaget ved Winterfell virker veloplyst ved siden af. Der er en nærmest Dogme-agtig modvilje mod kunstigt lys, der ikke kommer fra petroliumslamper, og da dagslyset samtidig er meget svagt og gråt, så bliver hele serien meget dunkel – men det virker! Man suges ind i stemningen i det gamle hus, og både kostumerne og bygninger i landsbyen virker også meget realistiske for 1850 i Maine.

Det gode og det dårlige


De tre Boone-børn er der dog ikke meget godt at sige om. De er alle halvt Hawaiianske (fordi Charles’ hustru kom derfra), og man føler ret tydeligt, at de kun er det for at kunne smide noget om racisme ind i historien.

Serien er markedsført som en gyserserie, og det synes jeg ikke, den er. Den er faktisk nærmest ikke uhyggelig. Monstrene er lidt latterlige, og deres make-up er faktisk på linje med 1980’ernes monsterfilm. Men til gengæld er serien spændende, smukt fotograferet og generelt velspillet, og jeg var faktisk lidt ked af at slukke, når jeg var færdig med de tre afsnit, jeg så om dagen. Det er jo tegn på, at serien faktisk fænger.

Om serien her faktisk bliver bundet til den nye version af Salem’s Lot, som kommer i 2022, må vi jo selvfølgelig vente og se, men det kunne man, med de ændringer der er lavet til historien, sagtens gøre.

Giv Chapelwaite en chance – ikke mindst for at se Adrien Brody tage bad i regnorme!

Info om 'Chapelwaite'

Medvirkende: Adrien Brody, Emily Hampshire, Jennifer Ens, Christopher Heyerdahl m.fl.
Antal afsnit: 10
Dansk premieredato: 26/10-21
Dansk streamingtjeneste: Viaplay

LÆS OGSÅ: 'The Book of Boba Fett': Se traileren til den nye Star Wars-serie

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Ny Chucky-serie rammer plet

LÆS OGSÅ: Se den fulde trailere til den første danske HBO Max-serie 'Kamikaze'

Gode serier og god vin går hånd i hånd i sommeren. Få gode tilbud på lækker vin her, og læs mere om Winefamly. Du støtter Vi Elsker Serier med et mindre beløb, hvis du bestiller vin gennem dette reklamelink.

Del artikel

Læs mere omViaplay

Andre Serier | Anmeldelser