Anmeldelse: Der er ét ikonisk øjeblik i ’Litvinenko’
Billedet er ikonisk.
Den tidligere russiske agent Alexander Litvinenko, der ligger skaldet og afkræftet i hospitalssengen, med flere dropslanger fæstnet til kroppen. Efter at have kritiseret Vladimir Putin og hans suspekte styre tog de nu en grusom hævn over den nye britiske statsborger.
Efter et møde med to andre tidligere agenter blev han pludselig dødelig syg. Han var forgiftet med den radioaktive isotop polonium-210 og led en langsom smertefuld død på University College Hospital i London.
I Viaplay-serien Litvinenko følger vi over fire afsnit Litvinenko og hans familie fra den dag, han bliver forgiftet og, i særdeleshed, en stor del af det efterspil, der kom.
Især opklaringsarbejdet fylder en god portion af fortællingen. Også for meget i forhold til, hvad der er rigtigt interessant.
Fra Rusland med kærlighed
Få timer senere ligger han på knæ ude på toilettet og brækker blod op. Resten af første afsnit kredser omkring Litvinenko og den infamøse hospitalsseng. Tennant ligner i skræmmende grad det billede, som blev publiceret verden over. Det er en desperat mand. Ikke klar til at dø, men han har affundet sig med, at der ikke er nogen vej udenom.
Han har selv sørget for en del likvideringer i sit tidligere job som russisk agent, så han genkender symptomerne ved en radioaktiv forgiftning. Fordi han endnu ikke er død, er politiet i stand til at afhøre ham om hans færden de sidste par dage.
Scenerne mellem ham og efterforskeren Brent Hyatt (Neil Maskell) er nogle af de stærkeste i Litvinenko. Det er også de to bedste og mest velkendte skuespillere, så det er måske ikke så underligt. Og det er også seriens svaghed.
For efter første afsnit optræder Tennant og Livinenko ikke mere i serien. Nu er han død. I stedet ryger al fokus over på opklaringsarbejdet. Det bliver fremstillet med vanlig britisk nøgternhed, uden den amerikanske pendants forkærlighed for frembrusende adfærd og drama.
At det tenderer til det tørre og kedelige, det er nu engang sådan, virkeligheden er. Men hvis man allerede er bare en smule bekendt med historien om Litvinenko-mordet, er der ikke rigtig noget at komme efter.
Det er ikke kedeligt, det er bare … standard.
Klassisk britisk
Mistænkt Cracker
Få lande har leveret så mange krimiserier af så høj kvalitet, Brexit-landet.
Så det er en høj barre, Litvinenko bliver holdt op imod. I den sammenlinning blegner den.
Efter de to første afsnit, taber serien pusten. En smuttur til Rusland for at afhøre de to mistænkte i sagen, er bizarre, som de var i virkeligheden, men igen, det er noget, man kunne læse sig frem til.
Instruktør Jim Field Smith og manuskriptforfatter George Kay virker hæmmede af de virkelige begivenheders begrænsninger. Det er en sag, der ligger det britiske samfund tungt på sinde.
Man angriber ikke en af deres borgere på engelsk jord og slipper afsted med det. Det gør ondt på den tidligere stormagt, når den så skødesløst ikke bliver taget alvorligt.
Det element ligger latent igennem hele serien, men bliver ikke rigtig udforsket.
En løftet pegefinger
Litvinenko
For det første er det en glimrende opsummering af hele sagen. På den måde slipper man for at sidde og falde i et bundløst Wikipedia-hul eller trawle igennem en hulens masse nyhedsartikler.
Men er den must-see?
Nej, er det korte svar. Idéen med at skifte fokus over på Litvinenkos enke Marina (Margarita Levieva) når ikke at opbygge det rette følelsesmæssige punch, som givetvis har været intentionen.
At man også bruger sine to stærkeste kort i form af Tennant og Maskell i starten og så gemmer dem væk, giver også en skævhed.
Der er ikke decideret dårlige skuespilspræstationer, der er bare ingen, som sætter fast på nethinden i stil med det ikoniske fotografi.
Og det er dét, serien i sidste ende ender som. Som et fotografi eller dramatisering til en mere fyldestgørende og uddybende artikel.
Fakta om ’Litvinenko’:
Instruktør: Jim Field Smith
Manuskriptforfatter: George Kay
Medvirkende: David Tennant, Neil Maskell mfl.
Antal afsnit: 4
Land: England
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 17. januar 2023
Dansk streamingtjeneste: Viaplay
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ’Den som dræber: Fanget af mørket’ dykker ned i ondskaben med uventet overskud
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Der er godt med rabalderspionleg i tredje sæson af ’Jack Ryan’
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Der er fart over spionfeltet i Netflix-serien ’Treason’