Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: ’Fallout’ er perfekt løssluppen seriegalskab

Af
Claus Nygaard Petersen
10. april 2024
Fallout anmeldelse
Ella Purnell i 'Fallout' / Foto: JoJo Whilden/Prime Video

Del artikel

Den post-apokalyptiske fortælling på Prime Video er baseret på et populært videospil af samme navn. Serien sprudler af blodig vold, grovkornet humor og spændende karakterer.

Fallout

Streamingtjeneste: Prime Video
Premieredato: 11. april 2024
Genre: Action, science fiction
Instruktør: Jonathan Nolan m.fl.
Manuskriptforfatter: Graham Wagner og Geneva Robertson-Dworet (serieskabere)
Medvirkende: Ella Purnell, Aaron Moten, Walton Goggins, Kyle MacLachlan, Moisès Arias, Johnny Pemberton, Sarita Choudhury m.fl.
Land: USA
Spilletid: 8

Tonen bliver endegyldigt morbidt slået fast med syvtommersøm gennem håndfladerne i Fallout, da den over 200 år gamle, næseløse mutant kendt som The Ghoul (på dansk Dødningen) på yderst brutal vis nakker tre lykkejægere, der forsøger at hverve ham for hans dusørjægerevner til en mission.

Med en westernstemning, der er som løftet ud af Quentin Tarantinos Django Unchained – inklusiv masser af blod og grovkornet humor – kræver det, at man i forvejen enten er fan af videospilsserien eller er komfortabel med Prime Videos efterhånden kendetegnende form for makaber (på den gode måde) underholdning.

Fallout anmeldelse
Walton Goggins i 'Fallout'
Foto: Prime Video

The Boys, Gen V og Hunters er alle genreserier, hvor grænsen for humor og blodsudgivelser bliver presset i en sådan grad, at det faktisk kun er i animationsmediet, de kan realiseres – som det så også sker med overordentlig bravur i en af årets bedste serier indtil videre, Invincible.

Fallout foregår i en alternativ verden, hvor Jorden mere eller mindre gik under i en atomapokalypse 219 år tidligere. Verden er derfor præget af 1950'er-/60'er-æstetik og mekanik – med et behørigt futuristisk sci-fi-islæt til at understrege den genkendelige og alligevel ukendte følelse – og delt op i forskellige fraktioner.

Den ene af vores hovedpersoner, Lucy (Ella Purnell), er opvokset i en bunker og er en såkaldt Bunkerbeboer. De har holdt sig fra livet udenfor, siden katastrofen indtraf, og lever en meget idyllisk tilværelse i fiktive omgivelser, der er tydeligt inspireret af amerikansk landlig idyl.

Det bliver der dog vendt grundigt op og ned på, da mennesker oppefra bryder ind og kidnapper hendes far (Kyle MacLachlan). Eftersom ingen andre har tænkt sig at forsøge at redde ham, begiver Lucy sig ud i det golde dommedagslandskab på egen hånd.

Resultatet er intet mindre end en af forårets blodigste og mest grotesk underholdende oplevelser.

Fallout anmeldelse
Aaron Motem i 'Fallout'
Foto: Prime Video

De gode og de onde

Udover Lucy og Dødningen er vores tredje hovedperson Maximus (Aaron Moten). Han er en del af Stålbroderskabet, en militaristisk gruppe, der har til formål at sikre Ødemarken og finde gammel teknologi.

”Vi finder og bevarer,” lyder deres mantra.

Maximus er en aspirant med en drøm om at blive en ridder. Dvs. en slags pilot, som ifører sig en af de gigantiske T-60 mekaniske kampdragter og sørge for lov og orden i den urolige verden. Den slags er dog lettere sagt end gjort, og han lander nederst i hierarkiet blandt alle de andre håbefulde.

Fallout anmeldelse
Stålbroderskabet i 'Fallout'
Foto: JoJo Whilden/Prime Video

Men da han ved et tilfælde får muligheden for at blive væbner for Ridderen Titus, er Maximus ikke sen til at gribe chancen og endda blive større, da de kommer ud i den utæmmelige verden.

Alle tre bliver involveret i en jagt på videnskabsmanden Dr. Wilzig (Michael Emerson), som sammen med sin trofaste hund forsøger at transportere en dyrebar last igennem ødemarken og ruinerne fra storbyerne.

Fallout anmeldelse
Ella Purnell i 'Fallout'
Foto: Prime Video

Præcis, hvad det drejer sig om, og hvor han skal hen, forbliver i bedste adventurestil et mysterium langt hen i Fallouts otte afsnit af første sæson. Brødkrummer bliver flot lagt ud løbende, så man kan sidde og prøve at gætte sig frem til, hvad der egentlig er sket, og hvem der er de gode og de onde.

For alt er naturligvis ikke, som det ser ud i apokalypsen.

Det er Westworld-skaberduoen og ægteparret Jonathan Nolan – Christopher Nolans lillebror – og Lisa Joy, som har været primus motor i Prime Videos adaptation, og så er det komedieserie-veteranen Graham Wagner (The Office, Portlandia, Silicon Valley) og manuskriptforfatter Geneva Robertson-Dworet (Tomb Raider og Captain Marvel), som er serieskabere på Fallout.

Og det slipper de alle sammen rigtig godt fra.

Fallout anmeldelse
Walton Goggins i 'Fallout'
Foto: Prime Video

Blodig sjov og spas

Tonen er i den absurde ende. Afrevne lemmer og den slags makabre finurligheder er der mere end rigeligt af, så hvis du ikke er til blod, sår og sjov vold, er Fallout bestemt ikke noget for dig.

Er du til gengæld det, findes der ikke noget bedre alternativ i streamingland. Man må lette på den usynlige hat over Prime Videos planlægning, hvor anden sæson af Invincible netop er blevet færdig, og så passer det lige med, at Fallout kommer nu, inden fjerde sæson af The Boys brager ind hos streamingtjenesten 13. juni.

Fallout anmeldelse
Ella Purnell i 'Fallout'
Foto: Prime Video

Skuespillet er helt i spitzenklasse, og de tre frontfigurer gør det hver især rigtig godt. Ella Purnell, som stjal samtlige scener, hun var med i, i første sæson af Yellowjackets, er formidabel. Hun fanger en god kombination af styrke, gåpåmod og uskyldighed med Lucy og er det perfekte følgepunkt for seeren, da man ikke kan gøre andet end at holde af hende.

Ditto med Maximus, som Aaron Moten bibringer en god underdog-vibe til den unge forældreløse, der bare gerne vil være en helt.

Fallout anmeldelse
Kyle MacLachlan i 'Fallout'
Foto: JoJo Whilden/Prime Video

Altid fremragende Walton Goggins har endelig fået en sjælden hovedrolle og skuffer bestemt ikke.

Alene åbningsscenen i Fallout, hvor vi ser ham, før verden gik af lave, viser Goggins' uforlignelige talent og scenetilstedeværelse til perfektion. Den tidligere skuespiller, Cooper Howard, som er Dødningens rigtige navn, giver den som cowboy til en børnefødselsdag, hvor han også har sin lille datter med.

Fallout anmeldelse
Annabel O’Hagan i 'Fallout'
Foto: Prime Video

Da en bombe springer, holder den lille pige sin tommelfinger op for at se, hvor farligt det er – en skøn lille scene går forud og forklarer, hvorfor hun gør det. Jonathan Nolan, som har instrueret de første tre afsnit af serien, lader flot øjeblikket synke ind, og Ramin Djawadis (Westworld, Game of Thrones) underlægningsmusik opbygger herefter en afsindigt smukt panisk stemning i takt med, at flere bomber skaber store paddehatteskyer i den nærliggende storby.

Fallout anmeldelse
Walton Goggins i 'Fallout'
Foto: Prime Video

Udforskningen og de mange skønne detaljer i Fallout-universet bringer hele tiden nye guldklumper frem, bedst som man troede, at det ikke kunne blive bedre. Der bliver (selvfølgelig) lagt op til en sæson to, der må siges kun at være formalia væk fra at blive endelig bekræftet.

Prime Video-serien er præcis den form for løssluppen galskab, hvor alvor og humor balanceres perfekt, og selv folk, der ikke har spillet spillene, må overgive sig til Fallouts herlige postapokalyptiske univers.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser