Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Fjerde omgang af superhelteserien ’The Boys’ underholder stadig

Af
Claus Nygaard Petersen
12. juni 2024
The Boys sæson 4 anmeldelse
Anthony Starr og Cameron Crovetti i fjerde sæson af 'The Boys' / Foto: Jasper Savage/Prime Video

Del artikel

Prime Videos engang så skarpe superheltesatire har mistet lidt af sin brod, men rammer stadig plet, når den er allerbedst.

The Boys sæson 4

Streamingtjeneste: Prime Video
Premieredato: 13. juni 2024
Genre: Action, drama, komedie
Serieskaber: Eric Kripke
Medvirkende: Karl Urban, Anthony Starr, Jack Quaid, Erin Moriarty, Jesse T. Usher, Chase Crwaford, Laz Alonso, Tomer Capone, Karen Fukuhara, Claudia Doumit, Susan Heyward, Valorie Curry, Jeffrey Dean Morgan m.fl.
Land: USA
Antal afsnit: 8 (anmeldt på baggrund af de første 7 afsnit)

Nogle vil påstå, at Prime Videos The Boys balancerer elegant mellem skarp superhelte- og samfundssatire, ultravold og ekstremt sjofel humor. Andre vil sige, at den udelukkende forsøger at fremkalde provokation og plathed for opmærksomhedens skyld.

Hvad end det rigtige svar er, ligger det et eller andet sted imellem de to yderpunkter.

The Boys sæson 4 anmeldelse
Karl Urban, Tomer Capone og Laz Alonso i fjerde sæson af 'The Boys'
Foto: Prime Video

Når serien er bedst, spidder den perfekt det amerikanske politiske klima og de neofascistiske tendenser, som plager landet.

Og det er der stadig flere eksempler på i fjerde sæson af The Boys, men de tidligere så obskøne momenter har mistet lidt af sin brod.

Butcher (Karl Urban) er blevet nedgraderet fra leder af CIA-teamet ’The Boys’. Derfor forsøger han at luske sig vej ind i varmen igen, samtidig med at han gør alt, hvad han kan for at få sin ”søn” Ryan (Cameron Crovetti) tilbage fra superpsykopaten Homelander (Anthony Starr).

The Boys sæson 4 anmeldelse
Jack Quaid og Erin Moriarty i fjerde sæson af 'The Boys'
Foto: Jasper Savage/Prime Video

Den blonde supermand, som er Ryans biologiske far, er godt i gang med at kultivere drengens egoistiske og brutale sider. Noget, knægten ikke er helt immun overfor.

Samtidig er Homelander i gang med at genopbygge supergruppen ’The Seven’. Det indebærer blandt andet, at han rekrutterer verdens klogeste menneske i form af Sister Sage (Susan Heyward) for på den måde at udtænke alle modstandere. Hun finder så frem til en ny MAGA-helt i form af Firecracker (Valorie Curry), der om muligt er mindst lige så rabiat som Homelander.

I et helt tredje spor har vi politikeren Victoria Neuman (Claudia Doumit), som udover at have superkræfter, på ingen måde er til at regne med.

The Boys sæson 4 anmeldelse
Claudia Doumit og Jim Beaver i fjerde sæson af 'The Boys'
Foto: Prime Video

Kaos hersker endnu en gang i The Boys, men kadencen er unægtelig faldet i forhold til de forrige sæsoner.

Superparodi

Hvor der før var en klokkeklar retning og følelse af, at serien kunne blive ved for evigt, bliver der helt klart trådt vande i denne sæson.

En essentiel plottråd fra spin-off-serien Gen V får en stor rolle fra midten af sæson fire, og det er interessant på en negativ front.

The Boys sæson 4 anmeldelse
Erin Moriarty i fjerde sæson af 'The Boys'
Foto: Prime Video

The Boys er i sin kerne, både i serien og tegneserieforlægget, en satire over superhelteserier. Derfor er det paradoksalt, at serieskaber Eric Kripke og co. nu begår den synd, som publikum har harceleret over hos Marvel. Nemlig at man skal se alle serier for at forstå handlingen i den nyeste.

Ved at bruge plot-tråden fra Gen V tager The Boys et solidt skridt imod at blive det, som den skulle stå i opposition til.

Måske endnu værre er serien ved langsomt at blive en af den slags, hvor der ikke er nogen definitiv slutning.

Erik Kripke stod tidligere bag den overnaturlige Supernatural, der nåede at køre i hele 15 sæsoner, før den sluttede. Serieskaberen sagde ganske vist selv adios efter femte sæson, hvor den første hovedhistorie blev afsluttet.

The Boys sæson 4 anmeldelse
Jeffrey Dean Morgan og Karl Urban i fjerde sæson af 'The Boys'
Foto: Jasper Savage/Prime Video

Bliver der lige så mange af The Boys? Næppe, men ud fra de første syv afsnit, som anmelderne har fået stillet til rådighed ud af sæsonens otte, ligner det ikke umiddelbart, at vi er på vej mod en slutning lige med det samme.

Velkendt supersko

Femte sæson er allerede blevet annonceret, før fjerde har fået premiere, så der er en mulighed for, at der i sæsonens sidste afsnit, som Kripke selv instruerer, kan ske et monumentalt skifte.

Våbnet er der, så at sige, til at få det til at ske. Spørgsmålet er bare, om de tør trykke på aftrækkeren. Alt andet vil være en falliterklæring.

The Boys sæson 4 anmeldelse
Susan Heyward og Valorie Curry i fjerde sæson af 'The Boys'
Foto: Jasper Savage/Prime Video

The Boys er ellers vanvittig skarp, når den er bedst. Desværre er det, når fokus er på, hvad skurkene gør. Det er deres ageren, som driver serien fremad, og ikke antiheltenes forsøg på at få dem ned med nakken.

Det neokonservative konspirations-USA får igen storprygl, især de afskyelige kommunikationstaktikker, der bliver brugt for at få modstandere ned med nakken.

Det fiktive konglomerat Vought sidder stadig tungt på alt, og tv-stationen er en genial fascistisk propagandamaskine. Firecracker er en veludført parodi på de overseksualiserede værtstyper, som især konservative har været glade for at bruge i formidlingen af deres budskaber.

The Boys sæson 4 anmeldelse
Susan Heyward, Colby Minifie og Chace Crawford i fjerde sæson af 'The Boys'
Foto: Jasper Savage/Prime Video

Alt i den arena er interessant, fordi det netop taler ind i virkelighedens mediecirkus i USA.

Om alle superhelte-gakkerierne fungerer kommer nok til at veksle afhængig af seeren. Deeps (Chace Crawford) kærlighedsaffære med en blæksprutte får en ekstra krølle i form af Sister Sage, og om en sadomasochistisk Spider-Man-parodi rammer plet, kommer igen meget an på den enkeltes humor.

Dog er udgangspunktet oftest i den kategori, hvor man også synes, at prutter er det sjoveste i hele verden.

Har The Boys stadig relevans? Efterhånden kun lige akkurat. Prime Videos animationsserie Invincible har overtaget tronen som streamingtjenestens must see-superhelteserie, hvor kombinationen af satire og drama er på et helt exceptionelt højt niveau.

The Boys sæson 4 anmeldelse
'The Boys' sæson 4
Foto: Prime Video

Hvad The Boys til gengæld leverer er gedigen underholdning, hvor man fint kan slå hjernen fra og bare se med. Tilføjelsen af altid gode Jeffrey Dean Morgan (The Walking Dead, Supernatural, Watchmen), som en bekendt fra Butchers fortid, fungerer ikke lige så godt, som sidste sæsons store stjerne for sæsonen i form af Jensen Ackles (Supernatural) som Captain America-parodien Soldier Boy.

Og det er sådan, det meste af fjerde sæson af The Boys føles. Stadig godt, men ikke lige så godt, som det var engang.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser