Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: 'Foundation' er måske større end 'Dune'

AfChristian Achton Friis
24. september 2021
Foto: Foundation/Apple TV+

Del artikel

Årets bedste sci-fi-serie, Foundation, bør få lige så meget hype som filmateriseringen af Dune.


Jeg er ganske enkelt meget glad for Foundation, der kommer på AppleTV+ fredag den 24. september, og jeg vil gerne understrege, at denne produktion er lige så vild som udgivelsen af Dune. Lige så episk, lige så vigtig og måske ... bedre.

Kernen er simpel. En ung pige fra lave kår trodser sin religion og forlader sin familie for at slutte sig til en underviser, hun ser op til. Hun og denne nye lærer har begge en stor matematisk begavelse og kan som få gennemskue verdens sammenhæng. Men deres forbindelse, viden og talent truer den herskende autoritet, og de sendes væk i isolation. Herfra tager sagerne fart og udvikler sig ret vildt. Men det simple greb med få hovedkarakterer og tid til fortællingen holdes der fast i.

Du bør se denne her


Det er simpelt, vanvittigt visionært og meget indtagende. Og af disse grunde bliver du, I og alle nødt til at se Foundation.

Baggrunden for Foundation er vild og kommer lige om lidt. Men lov mig, at du kaster dig ud i dette sci-fi-eventyr her i efteråret, for du bliver ikke skuffet. Og så håber jeg, du læser videre her alligevel.

Den episke fortælling


Et matematikgeni, Hari Seldon (smukt afbalanceret spillet af Jared Harris (Mad Men, The Terror, Chernobyl) har udviklet en videnskab, der hedder psykohistorie, hvor han kan forudsige meget store menneskemassers handlinger. Og det ser sort ud for Imperiet, som Seldon tipper til total undergang inden for 500-1000 år. Han har dog en vision, hvori der udvælges og opbevares viden fra dette gamle rige.

Denne viden skal gemmes, så det kan hentes frem, når undergangen er slut – og gøre faldet blødere. Et fundament at bygge den nye verden på; Foundation. En ret så absolut forudsigelse og en ret så ekstrem løsning. "I kan ikke redde jer selv, men I kan redde eftertiden," som Hari Seldon nogenlunde formulerer det i en tale i først episode.

Reaktionen på denne profeti er først interesse og siden udstødelse. Herskeren i denne enorme verden (brutalt og sitrende følsomt spillet af Lee Pace (Captain Marvel, The Hobbit, Halt And Catch Fire) føler sig truet og ramt på én gang. Et par hændelser antyder, at Seldon har ret, men løsningen er at sende ham i isolation på en fjern planet. Og så er mystikken, skæbnen, aktionerne og reaktionerne ellers sat i gang.

Den umulige historie


Dune –

Alligevel lykkes det at formidle både de nære og de storladne konflikter, så jeg er berørt og forundret. Det simple greb med de få karakterer, som jeg har nævnt højere oppe, er vigtigt. Tid i alle scener er også vigtigt. Og så giver produktionsdesignet en sjælden fornemmelse af rigets storhed. På forunderlig vis kan de voldsomt mange planeter og indbyggere mærkes.

For eksempel lægges der ret tideligt ud med en voldsom terroraktion, hvor konsekvenserne er kolossale og lammende for systemet, en kæmpe verden får et kæmpe sår. Alt er større i dette univers, og at gigantiske konsekvenser får plads giver episk mening.

De ikoniske bøger bag


The Expanse

Hvis man graver endnu dybere, dukker Frank Herbert, Edgar Allan Poe, Jules Verne og selv Dante op som grundlæggere af tanker, der bygges på i moderne sci-fi. Og det er det selskab, Asimov med rette skal sættes i. Filmatiseringen af Dune fylder meget i øjeblikket; et ikonisk værk, der sættes i billeder. Foundation burde få mindst lige så meget plads og hype – det er det niveau, vi er på. Og så er det i øvrigt helt afsindigt, at de to mastodont-titler har premiere i samme måned.

Foundation er ganske enkelt en gedigen episk opvisning i, hvordan man skruer en stoisk action-fortælling sammen af stærke karakterer, svimlende smukke billeder og en vision, der virkelig er larger than life. Den bygger på en imponerende tyngde, men opleves ikke tung. Den bliver aldrig fjern og aldrig flad. Den står til gengæld stærkt som få. Sikke en bedrift.

Jeg har set 6 af de 10 episoder fra første sæson. Og har faktisk set dem to gange, så fedt er det.

Der er planlagt 8 sæsoner. Se med på Apple TV+ fra d. 24. september.

Titel: Foundation
Tjeneste: Apple TV+
Showrunnere: David S. Goyer, John Friedman
Medvirkende: Jared Harris, Lee Pace, Lou Llobell, Leah Harvey, Laura Birn m.fl.
Antal afsnit: 1. sæson, 10 afsnit, hvoraf 6 er set her.
Land: USA
Produceret: 2021

LÆS OGSÅ: Se teaseren til den første danske HBO Max-serie

LÆS OGSÅ: Første fulde trailer til 'Dexter: New Blood' viser hvad du kan glæde dig til

LÆS OGSÅ: Se teaseren: Storsælgende bogserie bliver til storslået sci-fi-drama

Gode serier og god vin går hånd i hånd i sommeren. Få gode tilbud på lækker vin her, og læs mere om Winefamly. Du støtter Vi Elsker Serier med et mindre beløb, hvis du bestiller vin gennem dette reklamelink.

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser