Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Genreforfriskende ‘Mr. & Mrs. Smith’ glider lige ned

Af
Ann Lind Andersen
1. februar 2024
mr. & mrs. smith prime anmeldelse
Daniel Glover og Maya Erskine som Mr. & Mrs. Smith / Foto: Prime Video

Del artikel

Den glatte Brangelina-spionkomedie, ‘Mr. & Mrs. Smith’, har fået et skævvrid af Donald Glover. Det er der kommet en underholdende serie ud af, der ikke ligner nogen anden.

Mr. & Mrs. Smith

Streamingtjeneste: Prime Video
Premieredato: 2. februar 2024
Genre: Spion, komedie, action
Instruktør: Donald Glover, Karena Evans, Hiro Murai m.fl.
Manuskriptforfatter: Donald Glover, Francesca Sloane, Adamma Ebo, Adanne Ebo m.fl.
Medvirkende: Donald Glover, Maya Erskine, Paul Dano, Alexander Skarsgård, Ron Perlman, John Turturro m.fl. Land: USA
Antal afsnit: 8

To spioner mødes, og sød musik opstår. De bliver gift og lever ikke lykkeligt til deres ende, for snart opstår der mistillid og kedsomhed, så de må en tur i parterapi. Det er handlingen i den navnkundige film Mr. & Mrs. Smith fra 2005, der er blevet mest kendt, fordi det var filmen, hvor Angelina Jolie og Brad Pitt mødtes og faldt for hinanden.

At filmen også var et forfriskende bud på spionagent-genren bliver ofte lidt overset, men Donald Glover og hans makker Francesca Sloane har haft øje for det og taget den endnu et skridt længere ud i deres serie med samme titel.

Et falskt ægtepar

Her spiller Donald Glover selv den ene hovedrolle som ‘John’, der bliver sendt ud på en ny mission. Han skal bo sammen med en anden agent, ‘Jane’, og sammen skal de udgive sig for at være et helt almindeligt ægtepar. Ægteskabet er et dække, så de sammen kan udføre forskellige opgaver, og på den måde bliver de to agenter tvunget til at lære hinanden at kende.

Jane – spillet af Maya Erskine – er først ret skeptisk ved situationen og ved John, men må langsomt overgive sig. Og med den udvikling stiger kemien mellem de to også. En kemi, der er altafgørende i et setup, hvor to personer skal bære hele serien. Det var også den udefinerbare kemi, der skabte filmens succes, for man kunne mærke gnisterne mellem Pitt og Jolie.

Glover tænker ud af boksen

I den henseende er Erskine godt castet, for humormæssigt fornemmer man, at hun og Glover finder fælles grund. Glovers komik er ikke den gængse ‘lige ud ad landevejen’-type. Det ved man, hvis man kender til hans ‘Childish Gambino’-musikpersona eller har set hans serie Atlanta. ‘Quirky’, ville man sige på engelsk, og på dansk, noget i retningen af ‘skæv’.

I Mr. & Mrs. Smith udmunder det i akavetheden, når to mennesker, der ikke kender hinanden, pludselig skal bo sammen. Eller senere, da de er begyndt at gå i seng med hinanden, noget så banalt og intimt som, hvordan man håndterer det at prutte i et parforhold.

Uforudsigelige plots

John og Jane bliver også sendt ud på opgaver, som vi følger dem i, så på den måde leverer serien ‘rigtigt’ agentarbejde. Dog altid med et bizart twist som de uperfekte agenter, de er. Undervejs dukker en række gode navne op i små cameos. John Turturro, Paul Dano, Ron Perlman, Alexander Skarsgård og Sarah Paulson for bare at nævne nogle få. Altid castet i roller, der bryder det forventelige, og alene af den grund er serien værd at se.

Også selv om – eller måske især fordi – den er meget anderledes i sin stil og tone end den oprindelige film. Mr. & Mrs. Smith er agentliv i leverpostejformat, hvilket i sig selv er sjovt tænkt, og med Glover og Erskines naturalistiske skuespil, føles de som karakterer, man kunne støde på lige rundt om hjørnet. Det er intet mindre end genreforfriskende og glider lige ned.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser