Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Jeg ved ikke, om jeg skal grine eller græde over 'Elvira'

AfClaus Nygaard Petersen
14. november 2022
Anmeldelse Elvira
Billede fra serien 'Elvira' / Foto: Henrik Ohs / Viaplay.

Del artikel

På trods af godt skuespil og flere spændende og sjove øjeblikke rammer Viaplay-serien 'Elvira' ikke helt plet med det hele.

Der er ikke meget lys i Elviras (Sara Klein) liv.

Arbejdet som telefonpasser og altmulig-kvinde på et bordel dækker huslejen for den lejlighed, hvor hun bor alene. Broren Sixten (Anton Hjejle) sejler rundt i en konstant heroinrus på jagt efter det næste fix eller penge til det. Barndomsvennen, den korrupte politimand Køster (Peter Plauborg) er til tider en god støtte, når hans eget liv ikke sejler. Det er ikke nemt at være i lommen på svenske gangstere og holde det skjult for familien, hvor svigerfar ikke forsømmer selv den mindste mulighed for at påpege, at han har lånt dem penge.

Elviras trøstesløse og monotone tilværelse bliver en dag vendt op og ned. Sexarbejderen Candy fra bordellet forsvinder sporløst, og ikke så snart får Elvira også ansvaret for hendes søn, der kun taler kinesisk.

Amatørdetektivens søgen efter den forsvundne kvinde bringer hende forbi serbiske forbrydere anført af den hensynsløse Zora (Marijana Jankovic) og i nærkontakt med en af Candys stamkunder, Henry (Morten Brovn).

Døden kommer sjældent alene


Elvira

Derfor giver det også mening, at hun til tider nærmest giver op, da hun både skal håndtere Sixtens evige problemer, Candys søn Sun og hvad end bøvl, der nu engang dukker op. For der er meget, inklusiv et helt mordmysterium, der på en eller anden måde har en forbindelse til Candys forsvinden.

Så det er ikke noget at sige til, at Elvira finder ro i Henry, som udover hende selv, virker til at være den eneste, der er interesseret i at finde Candy. Men er hans intentioner også rent faktisk reelle?

Skal der grines eller grædes?


Omvendt er det hysterisk morsomt at se Peter Plauborg splitternøgen med en koket sløjfe om kalorius, mens han på den mest cringe-facon synger en forførelsessang til sin sovende kone på hendes fødselsdag. Eller svigerfar, som det viser sig at være, der har lånt dobbeltsengen, fordi han har drukket for meget til festen.

Der er bare for få at sådan nogle skraldgrine-øjeblikke i løbet af Elviras otte afsnit af hver cirka 40 minutters varighed. For der er ingen tvivl om, at den danske film- og seriebranche kan lave de her krimiserier i søvne og på et ganske fint niveau. Derfor kræver det også noget ekstra for at skille sig ud fra mængden.

Selve historien og mysteriet ryger rimelig hurtigt i baggrunden efter det tredje af de mange svinkeærinder, som serien begiver sig ud i. Var der blevet cuttet to afsnit, havde Viaplay-serien fremstået mere skarp og ligetil.

Alle de gode


Allestedsnærværende Bodil Jørgensen spiller den hjemløse Ibber, som har slået sig ned klods op ad bordellet. Desværre er det en af den slags roller, hvor man nærmere ser skuespilleren Bodil Jørgensen, fremfor den rolle hun spiller. Vi kommer ikke langt nok ind under huden på Ibber til at kunne se bort fra den store danske skuespiller, der dukker op i en forholdsvis lille birolle. Lidt det samme gør sig gældende, da stjernefrøet Nina Rask dukker op i to scener og så forsvinder igen.

To, der til gengæld brager igennem, er Anton Hjejle som Sixten og Frederikke Dahl Hansen som hans kæreste Linda. Deres historie, som en slags junkie-Romeo og Julie er fængende, hvor man får lyst til udelukkende at se et show med de to. Hjejle og Dahl Hansen er to af de bedste nye skuespillere i landet, og jo mere de er med, des bedre er Elvira.

Og det er egentlig meget symptomatisk for serien. Man holder af dens karakterer og skuespillerne, men historien og længden gør, at man til tider mister tålmodigheden med den.

Fakta om 'Elvira':
Instruktør: Heidi Maria Faisst mfl.
Manuskriptforfatter: Lærke Sanderhoff & Heidi Maria Faisst (serieskabere)
Medvirkende: Sara Klein, Peter Plauborg, Bodil Jørgensen, Anton Hjejle, Frederikke Dahl Hansen mfl.
Antal afsnit: 8
Land: Danmark
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 13. november 2022
Dansk streamingtjeneste: Viaplay

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser

Mest læste