Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: 'The Man Who Fell to Earth' vinder kun hvis du ikke har set originalen

AfBrian Mogensen
8. juni 2022
Chiwetel Ejiofor som Faraday og Naomie Harris som Justin i The Man Who Fell to Earth. / Foto: Aimee Spinks/SHOWTIME

Del artikel

Den nye sci-fi-serie på Paramount+, 'The Man Who Fell to Earth', tør ikke at stå på egne ben.


The Man Who Fell to Earth

Mere end 45 år senere kommer nu serien med samme navn, men der er ikke tale om et remake, men en efterfølger, og kvaliteten af serien er meget afhængig af seernes forhold til originalen.

For har du ikke set filmen, eller er du blandt dem, der så den og bevægede dig videre, er serien en velovervejet – om end noget fortærsket - kommentar om det samfund, vi har bygget op. Men har du kærlighed i hjertet til filmen og Bowie, fremstår serien i langt højere grad unødvendig og som et forsøg på at malke en gammel klassiker.

Liv i rummet


Serien samler op nogle år senere, og hovedrollen denne gang er gået til Chiwetel Ejiofor, der ganske givet er det bedste ved serien. Hans fortolkning af rumvæsenet er markant anderledes, end den måde den blev portrætteret i filmen. Og rollen som Newton spilles af Bill Nighy, og intet ondt ord om ham, men Bowie bliver han aldrig.

Og det er måske også forkert at sammenligne de to størrelser, for forskellene er markante. Både i udformning og intention.

Ud med det gamle og ind med det nye


Serien har en noget mere ”normal” tilgang til det visuelle, og det er nok i realiteten en god ting, for filmen kan tære noget på sanserne, hvilket er tiltænkt og effektivt i et format på 2 timer og 19 minutter.

Men det betyder også, at der mangler noget charme og noget identitet og tilhørsforhold mellem de to udgaver, som desværre for fans er en unægtelig stor del af fandommen.

Bowies musik var også med til at skabe et ganske unikt produkt i 70’erne, mens serien må se sig forvist til at navngive afsnittene efter sangtitler, mens musikken er af en noget anderledes natur. Som fx Here I Go Again med Whitesnake og en ganske smuk udgave af Clair de Lune.

Men hvorfor er den her?


For budskabet kunne sagtens komme til orde i en serie, der ikke nødvendigvis lænede sig op ad et eksisterende materiale. Og hvis man endelig partout SKAL være typen, der ikke tør skabe sit eget, hvorfor så vælge en film, der måske for de fleste primært er kendt for at være ”den der med Bowie”.

Det er den største anke mod The Man Who Fell to Earth, at den prøver at være en formaning og en opfordring til at gøre noget, men stadig ikke tør stå på egne ben. Og så bliver fans af Bowie måske nok en smule mugne over, at der skal trækkes plat på den måde.

Men hvis man ser bort fra den eksisterende film, Bowie og bogen, skrevet af Walter Tevis, der også har skrevet The Queen's Gambit og The Hustler, så er der indhold, skuespil og budskab nok til en serie, der egentlig også ville kunne have tålt at stå helt på egne ben og måske have nøjedes med en meget tyndere forbindelse til originalen.

Fakta om 'The Man Who Fell to Earth'
Skabt af: Alex Kurtzman og Jenny Lumet
Instruktør: Alex Kurtzman, Sarah Harding, Josh Agnew, Jane Mags og Olatunde Osunsanmi.
Medvirkende: Chiwetel Ejiofor, Bill Nighy, Naomie Harris, Kate Mulgrew m.fl.
Sæson: 1
Afsnit: 10
Land: USA
Dansk Streamingtjeneste: Paramount+

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Serier anbefaler: 6 gode serier du skal se i juni

LÆS OGSÅ: Viaplay følger Netflix og TV 2: vil ikke længere producere dansk indhold

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 'Night Sky' er en utraditionel sci-fi-serie – og det er pragtfuldt

Del artikel

Læs mere omParamount Plus

Andre Serier | Anmeldelser

Mest læste