Anmeldelse: ’Notre-Dame’ på Netflix brænder ikke igennem
Der er øjeblikke, hvor verden står stille. En begivenhed, hvor alle holder vejret og håber på det bedste.
Man behøvede ikke at være særlig frankofil for at forstå, at da Notre-Dame kirken i Paris brød i brand 2. påskedag 15. april i 2019, så var det moment skrevet ind i historiebøgerne.
Siden 1345 havde katedrallen været et vartegn for den franske hovedstad og en yndet turistdestination for folk over hele kloden. Derfor giver det god mening, at Netflix har valgt at lave en serie om den dag. For der er et klart før og efter i den franske bevidsthed.
Derfor er det desto mere ærgerligt, at Notre-Dame ikke lever op til den værdlighed.
En by i brand
Vi følger den unge brandmand Alice (Megan Northam) rundt på en løbetur i de parisiske gader. Vi går ind i hendes tankestrøm og ser, at hun for et par måneder siden var involveret i en brand, der kostede hendes kollega og elskede livet.
Tilliden fra kollegaerne er der ikke helt mere, så det siger sig selv, at hun på en eller anden kommer til at bevise sit værd. Og snart lyder alarmen. Der er brand i Notre-Dame.
Og så skulle man ellers tro, at scenen er sat til en beretning om heroiske brandfolk og deres kampen mod flammehavet. Det er desværre kun halvdelen af historien.
Serieskaber Hervé Hadmar har valgt en historie, hvor dagen bliver skildret fra flere menneskers synspunkt. Ikke alt har en relation til seriens mest interessante omdrejningspunkt, nemlig branden. Og det er et problem.
Ligegyldig sludder for en sladder
Og så er der også lige en journalist, der prøver at filme branden inde i kirken og brandchefen, hvis søn var ham som døde og var Alices elskede.
Så der er mange små forgreninger at holde styr på. Også for mange i forhold til, hvad Notre-Dames seks afsnit kan bære. Miniserien tager udspring i bogen La Nuit De Notre-Dame som er skrevet af Romain Gubert og det parisiske brandvæsen, og det er i den del, der direkte har noget med branden, at miniserien holder.
Til tider føles det som, at Notre-Dame er to forskellige serier, der er blevet mast sammen. Det giver ikke mening. Mit bedste bud er, at man har forsøgt at adskille sig tilstrækkeligt fra Jean-Jacques Annauds biograffilm Notre-Dame i flammer.
Slukker ikke tørsten
Hadmar og medforfatter Olivier Bocquet italesætter det på en måde selv igennem karaktererne. Den tidligere natklubejer, nu cafe-ejer, Max (Simon Abkarian) har en gæstebog, hvor han beder folk om at skrive, hvor de var, da Michael Jackson døde.
”Det er sådan en begivenhed, hvor folk altid husker, hvor de var og hvad de lavede,” forklarer han. Men bare fordi alle kan huske, hvor de var, så er det ikke ensbetydende, at det er interessant. Spændingen er til stede, når brandfolkene bevæger sig ind i flammehavet og det brændende loft vælter ned om ørerne på dem inde i kirken. Så snart vi er ude i de parisiske gader og leder efter en eller anden person, sidder vi bare og venter på at komme tilbage til Notre-Dame.
Det er et eller andet sted en tragedie i sig selv, at Hadmar og kompagni driver rovdrift på begivenheden, om end, det er klassisk Netflix. Den her form for fortællemåde med multiprotagonister kan virkelig noget, når det gøres ordentligt. Men det kræver, at man er bevidst om, hvad der er det vigtige i historien. I Notre-Dame bliver det glemt til fordel for ligegyldigt drama-fnidder, der nok havde været mere interessant i en serie for sig selv.
Fakta om ’Notre-Dame’:
Instruktør: Hervé Hadmar (serieskaber)
Manuskriptforfatter: Olivier Bocquet, Hervé Hadmar
Medvirkende: Roschdy Zem, Caroline Proust, Megan Northam, Simon Abkarian, Alice Isaaz, Marie Zabukovec, Sandor Funtek mfl.
Antal afsnit: 6
Land: Frankrig
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 19. oktober 2022
Dansk streamingtjeneste: Netflix
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 'The Watcher' holder dig fanget
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 'Lupin' er en fransk heist-fortælling, når det er bedst
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ’Let the Right One In’ er en vampyrserie med det helt rette bid