Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Også den her 'Blockbuster' er lukningstruet

AfClaus Nygaard Petersen
3. november 2022
Randall Park som Timmy, Tyler Alvarez som Carlos, Kamaia Fairburn som Kayla, Melissa Fumero som Eliza og Madeleine Arthur som Hannah i i Netflix' knapt så sjove komedieserie 'Blockbuster'
Foto: Netflix

Del artikel

Netflix-komedieserien om medarbejderne i verdens sidste Blockbuster-butik er en humorfattig affære uden vildskab.

For enhver filmnørd op igennem 90'erne og start 00'erne var der få helligdomme som den lokale Blockbuster. Række efter række af 1,5-2 timers herlig underholdning lige til at tage med sig hjem og smække i VHS- eller DVD-afspilleren.

Det var tider, hvor du kunne gå ned med en film i tankerne og ende med at få tre andre med, fordi coveret så spændende ud, eller der var et godt tilbud.

Men så kom Netflix. Først som udlejning, hvor du bekvemt bare kunne bestille den film, du ville se, og så kom den med posten. Når du var færdig, sendte du den tilbage med den medfølgende kuvert.

Og da internettet blev hurtigt nok til streaming, well, så var der ikke mere behov for fysiske butikker. Blockbustere lukkede på stribe, og lokalerne fik nye skiftende ejere.

Men én fortsatte med at eksistere, og det er den historie, som Netflix’ serie Blockbuster er løst inspireret af.

Alene i verden


The OfficeParks and Rec

Han er den godmodige type, der har et hemmeligt crush på barndomsveninden og kollegaen Eliza (Melissa Fumero), men ikke kan få sig selv til at gøre noget ved det.

Derudover har han en samling excentriske medarbejdere, hvis personlige problemer og konflikter selvfølgelig har indflydelse på dagligdagen. Når det er gjort rigtigt, er det hysterisk morsomt. Gjort forkert, så er det en langgaber af trælse dimensioner.

Frustrerende nok lander Blockbuster ikke særlig heldigt, til trods for nærmest uanet potentiale.

Afleveret for sent


Fresh of the BoatBrooklyn Nine-NineBlockbuster

De har scenetilstedeværelse, men replikkerne er gumpetunge uden den nødvendige pondus for at blive sjove. Bevares, selv en blind høne finder korn en gang imellem, og der er også morsomme øjeblikke, hvor man ikke kan undgå at grine.

Men ud af Blockbusters 10 afsnit på cirka 26 minutter hver, er der samlet set kun 20 rigtig gode. En del af problemet ligger i, at man op ingen måder udnytter den unikke setting, en videoudlejningsbutik, ordentligt.

Der bliver brugt alt for meget tid udenfor og rundt omkring i det center-kompleks, hvor der er en håndfuld andre butikker. Og dem kommer man heller ikke rigtig ind på, udover ejeren af hele centeret, som selvfølgelig også er barndomsven til Timmy. Altid gode J.B. Smoove (Curb Your Enthusiasm) gør det, han gør bedst, og stjæler samtlige scener han er med i som den lidt skøre ejer Percy. Samspillet med Randall Park slår til tider gnister, men for kendere af begge er det, som om de ikke har fået fri leg.

Husk at spole tilbage


BlockbusterBrooklyn Nine-NineSuperstore

Især sidstnævnte var en funklende serieperle, hvor vanvid og interessant historiefortælling gik op i højere enhed. Underholdningen af altid i top, og den gigantiske butik bød hele tiden på nye og uforudsigelige øjeblikke, man kunne skraldgrine over.

Det mangler i den grad hos Blockbuster. Kunderne bliver kun i sjælden grad brugt til jokes, en ellers uudtømmelig guldgrube skulle man tro. Medarbejderne i butikken bliver heller aldrig rigtig interessante, og værst af alt er de ikke sjove nok.

Skal det være karikeret, skal der skrues op til maksimum og gerne lidt mere over, for at det rigtig bliver mindeværdigt. Og igen, vi har at gøre med en komedie i en Blockbuster. Hvis ikke det indbyder til referencer og vildskab, så er der intet der gør.

Forhåbningerne var ellers store. En lille gåtur forbi barndommens Blockbuster havde sat lysten op til en eskapistisk udflugt tilbage mellem rækkerne af film-godhed. Men det er måske en meget fin poetisk sammenligning.

For der ligger nu et pizza- og kebabsted. Eller rettere sagt lå. For der er lukket og et stort til salg-skilt i vinduet, præcis som det skete med Blockbuster og egentlig også gerne må ske med Netflix’ Blockbuster. Der findes bare bedre alternativer.

Fakta om 'Blockbuster':
Instruktør: Paymen Benz mfl.
Manuskriptforfatter: Vanessa Ramos (serieskaber) mfl.
Medvirkende: Randall Park, Melissa Fumero, J.B. Smoove mfl.
Antal afsnit: 10
Land: USA
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 3. november 2022
Dansk streamingtjeneste: Netflix

LÆS OGSÅ: 10 fun facts om Brooklyn Nine-Nine

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 2. sæson af ’The White Lotus’ er et overflødighedshorn af underholdning

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 'Orkestret' er den sjoveste serie jeg har set i år!

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser