Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: ‘Pistol’ forsøger at fange tidsånden omkring punkbandet Sex Pistols - og fejler

AfAnn Lind Andersen
9. september 2022
Pistol anmeldelse
Billede fra serien 'Pistol' / Foto: Disney+

Del artikel

Ny serie om Sex Pistols forløser aldrig sit kæmpe potentiale. Hurtigklipning og heftige montager går ud over dramaet og efterlader dig med en fornemmelse af ikke at være blevet ret meget klogere på det legendariske punkband.

Få musikbands har været så indflydelsesrige som Sex Pistols. Ikke bare ved at skabe en helt ny musikgenre, punken, men også når det gælder mode og ved at være bannerfører for og symbol på en hel tidsånd.

Oprør mod ‘the establishment’ og mod Thatcher-regeringen i 1980’erne, vokset ud af fattigdom og arbejdsløshed og ‘on a mission of destruction’, som de selv sagde dengang.

På den måde er historien om Sex Pistols en fascinerende fortælling, der kunne afføde refleksioner over vores nutid, og det er helt forståeligt, at nogen har set seriepotentiale i bandet. Og ovenikøbet fået Oscar-vinder Danny Boyle til at instruere serien Pistol, hvilket burde borge for en vis standard.

Valg af hovedperson


Lonely Boy: Tales from a Sex Pistol

Men Steve Jones, som vi følger som en ung, doven, fattig dreng, der kæmper med sin stedfar og drømmer om at spille musik, er omtrent den kedeligste karakter, man kan tænke sig. Ikke hjulpet af, at Toby Wallace som Jones både mangler karisma og ordentligt karakterarbejde på manuskriptplan.

I stedet skulle man have fokuseret på Johnny Rotten, der i serien først dukker op i episode to. Dels fordi han uden tvivl er den mest kendte figur fra bandet, og fordi det nye talent Anson Boon leverer en pragtpræstation som Rotten. Med fysisk lighed, de store stirrende øjne og den magre krop, og med en indre ild af ‘fuck you all’-attitude, er det ham, man bliver fængslet af, ham man gerne vil følge.

Gode biroller


Love ActuallyGame of Thrones

Stil over substans


I enkelte montager, som når Sex Pistols op gennem 1970’erne spiller for aggressive publikummer, og Sid Vicious skærer i sig selv på scenen, lykkes det også. Men når hurtigklipning og heftige montager fylder så meget, går det ud over dramaet, de menneskelige relationer og karaktertegningerne.

Steve, Johnny og Sid (andre bandmedlemmer som trommeslager Paul Cook, Wally Nightingale, Glen Matlock og Jim Mackin er gjort til ligegyldige baggrundsfigurer) føles som overfladiske bekendtskaber, som man mere kigger på end føler med. Dét er et stort problem for en serie.

Værd at se?


Fakta om ’Pistol’:

Instruktør: Danny Boyle
Manuskriptforfatter: Steve Jones, Craig Pearce, Ben Thompson
Medvirkende: Toby Wallace, Anson Boon, Sydney Chandler, Maisie Williams, Thomas Brodie-Sangster m.fl.
Antal afsnit: 6
Produktionsår: 2022
Land: Storbritannien
Dansk premieredato: 8/9-2022
Dansk streamingtjeneste: Disney+

LÆS OGSÅ: ANN'befalinger: 3 fantastiske fantasy-serier

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Serier anbefaler: 6 gode serier, du skal se i september

LÆS OGSÅ: De bedste serier i 2022 indtil videre

Del artikel

Læs mere omPistol

Andre Serier | Anmeldelser