Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Steven Soderberghs 'Full Circle' er en perfekt sommerkrimi

Af
Claus Nygaard Petersen
13. juli 2023
Full Circle anmeldelse
Timothy Olyphant, Claire Danes og Dennis Quaid i den spændende kirmi-miniserie 'Full Circle'. / Foto: HBO Max

Del artikel

HBO Max-miniserien om en kidnapning, der går galt, imponerer med godt skuespil og spænding fra start til slut.

Full Circle

Streamingtjeneste: HBO Max
Premieredato: 13. juli 2023
Genre: Krimi
Instruktør: Steven Soderbergh
Manuskriptforfatter: Ed Solomon
Medvirkende: Claire Danes, Timothy Olyphant, CCH Pounder, Dennis Quaid, Adia, Sheyi Cole, Jharrel Jerome, Gerald Jones, Phaldut Sharma mfl.
Land: USA
Antal afsnit: 6

Sidste gang, instruktøren Steven Soderbergh var aktuel med en serie hos HBO, var det med den højkonceptuelle, Mosaic, der fik premiere i januar 2018. Mordmysteriet kunne opleves på to måder: Enten som en konventionel serie, eller som en interaktiv oplevelse via en app, hvor man selv styrede, hvordan man ville opleve historien. Appen udkom både til iPhone og android i november 2017. Om lige den del var vellykket eller ej, var der delte meninger om, men serieversionen, var alle stort set enige om, var en succes.

Derfor er forventningerne da også høje, når Soderbergh sammen med manuskriptforfatteren, Ed Solomon, fra netop Mosaic igen danner duo i den aktuelle Full Circle.

Også denne gang handler det om en snørklet krimihistorie. En gruppe kriminelle kidnapper en rigmandssøn, og umiddelbart virker det ret lige til: Betal løsesummen eller teenageren bliver slået ihjel. Men hurtigt står det klart, at de har fået fat i den forkerte person. Men hvem er drengen så? Og hvorfor kidnappede de lige nøjagtig ham?

Svarene findes i fortiden, og langsomt bliver lagene pillet af det historiemæssige løg, så forbindelsen til det sydamerikanske land, Guyana, står mere klart i takt med, at de seks afsnit udfolder sig.

Hvert afsnit emmer af intensitet

Kultursmeltediglen New York er der, hvor dramaet udspiller sig. På den ene side har vi en rig familie, hvor kendiskokken Chef Jeff (Dennis Quaid) har stablet et lukrativt forretningsimperium på benene under ledelse af datteren Sam (Claire Danes) og svigersønnen Derek (Timothy Olyphant).

På den anden side et guyansk immigrantsamfund, hvor overhovedet Auntie (CCH Pounder) tydeligvis har et horn i siden på Chef Jeff og hans familie. Hendes mands død i starten af første afsnit virker til at være startskuddet for det indviklede komplot.

Og på sidelinjen er der loven i skikkelse af U.S. Postal Service-politibetjenten Harmony (Zazie Beetz). Men bureaukrati og internt fnidder med chefen Manny (Jim Gaffigan) lægger op til flere dæmpere på opklaringsarbejdet.

Vi kommer vidt omkring, men det går skam ikke langsomt. Hvert afsnit emmer af intensitet. Ikke mindst takket være Soderberghs karakteristiske kamerabrug, hvor det sjældent er i ro. Bevæger en person sig, følger vi med som en blind passager, der skynder sig med korte ben for at få hele dramaet med.

Full Circle har en pudsig kombination af afdæmpet og så nærmest stressende fart over sig. Det er som at vide, at en bombe kommer til at springe på et tidspunkt. Hvad den er, og hvor den er, vides ikke. Men når det sker, kommer der til at være ofre på den ene, eller den anden måde.

Resultatet er derfor en skarp thriller, som man både kan sluge råt i én mundfuld eller dosere ud over flere sessioner som et helt måltid. Derfor er det også perfekt, at der kommer to afsnit af gangen, så man kan få en lidt overskuelig seriedate, uden at det bliver en større opgave. En perfekt krimi-sommerflirt.

Gennemført kvalitet

Skuespillet i Full Circle er helt i topklasse.

Udover de allerede nævnte skuespillere, bugner det med kendte navne og nye talenter. Jharrel Jerome, som imponerede tidligere på sommeren som den fire meter høje teenager Cootie i I’m a Virgo, er her perfekt utilregnelig som håndlangeren Aked. Han er lederen af den lille gruppe, der udfører kidnapningen på vegne af de mere etablerede mennesker i den guyanske forsamling.

Og her er Phaldut Sharma som højrehånden Garmen en af seriens helt store oplevelser. Han har den der forretningsmand-udstråling, hvor alt klares med effektivitet og køligt overblik, som kun en sand professionel kan gøre det. Sharma oser bare af cool i alt, hvad han foretager sig.

Claire Danes fortsætter med at imponere i alle roller, hun indtræder i for tiden, og samspillet med Timothy Olyphant er upåklageligt. De udviser både splittelse, frustration og sammenhold hos et ægtepar under pres, hvor hemmeligheder, man helst så forsvinde, pludselig dukker op.

Dennis Quaid er herligt lapset som pompøs tv-celebrity, hvor vi aldrig rigtig finder ud af, om han har talent, eller bare er blevet kendt for at være kendt.

Det unge kidnapper-crew fra Guyana, spillet af Adia, Sheyi Cole og Gerald Jones, har virkelig god indbyrdes kemi. Hver af deres motivationer fremstår åbenlyse, og det fysiske skuespil, hvor følelser og tanker bliver formidlet gennem flakkende øjne og spændte muskler, fungerer rigtig godt.

Er der noget, som ikke fungerer? Egentlig ikke. Full Circle er skarp og fokuseret, og man forstår faktisk miniseriens titel, når rulleteksterne starter efter sidste afsnit.

Alt i alt er miniserien en solid krimioplevelse, hvor Steven Soderbergh og Ed Solomon flot indfrier forventningerne.

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser