Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Susanne Biers 'The First Lady' undersøger førstedamernes udvikling

AfIsabella Lisberg
20. april 2022
Viola Davis (Ma Rainey's Black Bottom), som tidligere førstedame Michelle Obama, Oscar- og Emmy-nominerede Michelle Pfeiffer (French Exit) som Betty Ford og Emmy og Screen Actors Guild®-vinder Gillian Anderson (The Crown) som Eleanor Roosevelt i Susanne

Del artikel

Første afsnit af Susanne Biers helt store amerikanske serieproduktion, 'The First Lady', har haft premiere på Paramout+.


Anmeldelsen er baseret på de første fem afsnit af .

10 timers amerikansk historie, 3 førstedamer og en succesfuld dansk instruktør, men hvad kan du ellers forvente af serien The First Lady?

Du kan forvente elegant og overbevisende skuespilpræstationer, forfinede detaljer og humoristiske stikpiller. Du kan ikke blot forvente førstedamer, men ganske enkelt ægte damer.

Langsommelighed, nøjagtighed, opmærksomhed


The First Lady

Udover de tre par og hver deres personlige historier og rejse til Det Hvide Hus, så foregår deres historier i tre forskellige årtier, hvor samfundet ser markant anderledes ud end nu.

Hver generation har et sæt samfundsmæssige normer og idealer at leve op til, men de skal alle håndtere samfundsmæssige problematikker og deler mange af de samme tanker, udfordringer og kriser. Alt sammen noget, der kræver enorm nøjagtighed og fuld opmærksomhed at indkapsle på kun 10 timer, deraf langsommeligheden.

Mennesket bag figuren


The CrownThe Great

Michelle Pfeiffer er den perfekte kombination af stilfuld, elegant og sårbar i rollen som Betty Ford. Sidst på tidslinjen er Michelle Obama, den måske største opgave af de tre, da hun har mindst genkendelige karaktertræk. Da hun er den mindst karikerede af de tre, er udtale, kropskrop og generel visuel gengivelse svær. Viola Davis gør karakteren til sin egen, og det fungerer.

De første tre afsnit er en præsentation af de tre kvinder i deres omgivelser. En præsentation af, hvordan de havner i rollerne som førstedamer. Hvis man væbner sig med lidt tålmodighed, oplever man, at karaktererne roligt, lag efter lag, går fra at være karakterer i den amerikanske historie til at være sårbare, stærke og indflydelsesrige kvinder. Kvinder der som så mange andre kæmper med livets knubs. Utroskab, kræft og mediernes ubarmhjertige overvågenhed er blot nogle af de svære ting, de kæmper med, mens hele verdens øjne følger deres færden.

Det udsøgte arbejde The First Lady gør, er at fremhæve mennesket bag karakteren. Den viser førstedamernes enorme skrøbelighed og menneskeliggør dem. Eksempelvis er der et særligt øjeblik mellem Ford-parret, efter Betty Ford har fået bortopereret det ene bryst grundet kræft. Michelle Pfeiffer er eminent.

Førstedamens udviklingen gennem tid


Orange Is the New Black.

De små fortællinger og sidebemærkninger har lige så meget på hjertet som de store, hvis bare man har øje for detaljerne. Deri ligger stikpillerne og de små hentydninger til udviklingen. Historiens tradition forsøges at brydes – traditioner, som når ambitiøse karrierekvinder har succes forventes det ikke, at manden følger med, men når manden har succes, så forventes det, at kvinden gladeligt følger med. Jill Biden er den første førstedame, der nogensinde har beholdt sit job, efter manden er valgt til præsident.

Spørgsmålet er, nu hvor samfundets stereotypiske kønsroller ændrer sig og gamle normer og dyder udvandes, ændres rollen som førstedame sig så i takt med udviklingen? Forhåbentlig viser de sidste fem afsnit af The First Lady, hvordan de forskellige førstedamer har bidraget til denne udvikling.

Uanset hvad, så er The First Lady ikke blot en historie om tre kvinder, men de millioner af kvinder de repræsenterer gennem mere end 100 år. Hvis ikke man kendte til deres historier, så håber jeg de tre førstedamer er med til at inspirere kvinder verden over.

Fakta om 'The First Lady'

Instruktør: Susanne Bier
Medvirkende: Gillian Anderson, Michelle Pfeiffer, Viola Davis, Dakota Fanning, O-T Fagbenle, Aaron Eckhart, Kiefer Sutherland
Episoder: 10
Land: USA
Streamingtjeneste: Paramount+

Del artikel

Læs mere omParamount Plus

Andre Serier | Anmeldelser

Mest læste