Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: De royale fløjlshandsker er taget af i 'The Crown' sæson 4

AfSilke Bennekow
30. november 2020
Anmeldelse: De royale fløjlshandsker er taget af i 'The Crown' sæson 4
Foto: The Crown sæson 4/Des Willie/Netflix

Del artikel

I denne tidsperiode kommer vi for alvor tæt på mange af de nulevende mennesker bag kronen, og der bliver ikke lagt fingre mellem dramaerne.

The Crown sæson 4 har fået premiere på Netflix, og særligt én kvinde stjæler opmærksomheden.


The Crownhun

For, er du gal, hvor har Netflix dog smidt fløjlshandskerne i denne sæson.

De tre kvinder på toppen


The X-Files

Særlig Gillian Anderson brillerer virkelig i denne sæson, og nørder man ned i historien, kan man se, at efterligningen af Margaret Thatcher er helt vanvittigt spot-on. Olivia Colman gør det som i de forrige sæsoner også utroligt godt som dronning Elisabeth, men i min optik er det Anderson, som stjæler showet.

LÆS OGSÅ: 5 juleserier du bør se på Netflix

Og så er der den meget unge Diana, spillet af Emma Corrin, dømt til på alle måde at stå i udkanten, alene og som andenviolinist. Hun kastes direkte ud på det dybe hav og skal lære at svømme blandt hajer – hajer med kroner, diademer og adelige titler. Hun ligner, hele serien igennem, et dådyr fanget i forlygterne og uden stor chance for at finde sin plads i kongehuset. Dette kan selvfølgelig skyldes, at hendes plads allerede var optaget af en vis Camilla Parker Bowles. Men konsekvenserne af trekantsdramaet kender de fleste gennem diverse sladderhistorier om mental sundhed, affærer og til sidste den fatale paparazzijagt. Sidstnævnte viser serien dog alligevel ikke.

The good, the bad and the ugly

Det var forventeligt, at Diana/Charles-dramaet ville blive fortalt, men efter denne sæson, er der ingen medlemmer tilbage af den familie, som ikke bliver kørt igennem maskinen, og absolut ingen kommer kønnere ud på den anden side. De fremstår som usympatiske, følelseskolde og beregnende, og den manglende omsorgs konsekvenser bliver italesat gentagne gange i serien.

Jernladyen og den folkets prinsesse

Diana bliver mere og mere udstødt fra kongehuset i takt med, at hun vinder større og større popularitet hos folket. Og Thatchers politik skaber en større og større opsplitning politisk og en distance til dronningen.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af The Crown sæson 3

Elisabeth må også tage sine kampe, men i denne sæson er hun mest mellemmand i historiens gang og skal balancere politiske kampe og forholdet til hendes børn samt forsøge at lappe kløften mellem Diana og Charles.

En royal lussing

Der er ikke en eneste karakter i denne sæson, som ikke er forkvaklet og ødelagt af at være i forbindelse med Kronen og de pligter, som kommer i kølvandet på dette. Alle får en ordentlig lussing i fjerde sæson af The Crown, og der er ikke meget tilbage at heppe på som royalist.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 'His Dark Materials' er på mange måder en feministisk fortælling

Skuespillet er virkelig fortrinligt, men historien er så tragisk for alle. Mest af alt for Charles og Dianas børn. De tiltagende hadske samtaler og handlinger mellem Diana og Charles må ikke være særlig rare at se som barn af disse mennesker. Charles fik jo i virkelighedens verden endelig sin Camilla, men man må sige, at sympatien på ingen måde er i hans favør efter denne sæson.

Historisk sandt (næsten)


The Crown

Men der, hvor serien virkelig bliver svær, er, at man skal huske på, at selvom alt omkring begivenhederne netop er så historisk korrekt som muligt, så er dialogerne det nødvendigvis ikke, og visse hændelsesforløb er også overdrevne eller gjort mere dramatiske end virkeligheden.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Moonbase 8’ er en utrolig jordnær komedieserie om astronauter

Og netop fordi The Crown lægger sig så tæt op ad sandheden, så er det djævelsk svært ikke at tage alt for gode (historiske) varer. Jeg konkluderer at, præcis som Netflix fortæller, sådan må det have været, og personerne har følt og sagt alt det, der bliver vist i serien. Det er ikke sikkert, og vi finder aldrig ud af det. Men ikke desto mindre er jeg efterladt med en følelse af forståelse for, hvorfor Harry og Megan er trådt ud af kongehusets overhængende skygger.

Det lille "men …"


Efterforskningen

Selvom der er tale om offentlige personer, så er de trods alt netop dét – bare personer, som lever deres liv og har haft deres fiaskoer, dramaer og katastrofer. Og selvom de altid har været fulgt af offentligheden, så er det nu også foreviget i en underholdningsserie for hele verden.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Arabiske 'Paranormal' blander tristesse, gys og humor

Trods alt dette giver jeg serien fem hjerter for den er absolut værd at se. Skuespillet er eminent, og du bliver faktisk klogere undervejs!

Fakta om 'The Crown' sæson 4

LÆS OGSÅ: Costners cowboy-comeback: Månedens serietip på C More

Del artikel

Læs mere omNetflixThe Crown

Andre Serier | Anmeldelser