Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: ’TROM’ udfolder langsomt spændingen, der kulminerer i en bragende sæsonafslutning

AfKaja Nielsen
24. februar 2022
'TROM'
Foto: Viaplay

Del artikel

Vi har været vidne til at utal af krimier på dansk fastland såvel som svenske og norske lokationer. Viaplays TROM udspilles på Færøerne, og det giver helt perfekt mening.

TROM

Streamingtjenseste: Viaplay
Udgivelsesdato: 13. februar 2022
Genre: Krimi, drama, mystery
Skaber: Torfinnur Jákupsson
Medvirkende: Ulrich Thomsen, Maria Rich, Olaf Johannessen, Sissal Drews Hjaltalin, Mariann Hansen
Land: Færøsk
Afsnit: 6

Ulrich Thomsen (Festen), Maria Rich (Bedrag III) og Olaf Johannessen (Forbrydelsen) er blandt de mest velkendte ansigter i denne serie. Triumferende indtager de sammen med resten af castet hovedstaden Tórshavn på Færøerne.

Allerede ved første øjekast har serien kurs mod en velfungerende Nordic Noir, og det er med antihelten Ulrich Thomsen i førersædet.

En færing vender hjem

Journalisten Hannis Martinsson (Ulrich Thomsen) har været udenlandsk i nogen tid, men vender nu tilbage mod nord, da han bliver kontaktet af en færøsk aktivist. Denne kvindelige aktivist er Sonja, der forklarer at hun frygter for sit liv. Samtidig fortæller hun, at han er hendes far.

Sonja er meget aktiv i en gruppe af natur- og klimaaktivister, hvor hun opdager ting, der kan trådes sammen med korruption, fiskeindustrien og øens mest magtfulde forretningsmand. Men da Hannis ankommer til øen, er Sonja forsvundet.

Alt imens politiet efterforsker, tager den erfarende journalist sagen i egen hånd. Lidt efter lidt blotlægger han omstændighederne, men det er ikke uden besvær. I eftersøgningen kommer Hannis i konflikt med det lokale politi, hvor ikke alle er lige pålidelige.

Fremragende danske og færøske karakterer

Thomsen har i denne serie gestaltet en hårdkogt og undersøgende karakter, der med et journalisten ikke kan afholde sig fra detektivarbejdet. Han skildrer på bedste vis, at han er ligeglad med, hvordan han finder frem til sandheden, så længe han finder den. Og med det grålige skæg og vejrbidte udtryk passer han perfekt i denne rolle.

Det er ikke kun de danske stjerner, der brillerer. Sissal Drews Hjaltalin og Mariann Hansen, der spiller den unge Jenny og politibetjenten Anita, er også værd at fremhæve. Disse kvinder giver serien en herlig troværdighed med deres portrættering af karakterne, og hvordan de hjælper efterforskningen.

Alle karakterne går godt i spænd med hinanden. Som man nok kan gætte, er sproget i serien færøsk og dansk, der snakkes på kryds og tværs af hinanden. Man tænker, det vil virke forkludret, men det fungerer.

Betagende færøsk natur

Hvis du som jeg elsker en krimi med betagende kulisser og lokationer, så er denne serie noget for dig. Selvom denne krimiserie er den første skudt på Færøerne, kan man være sikker på, at det ikke er den sidste.

Det bakkede landskab med høje fjelde, snoede veje og tunge tåger virker som det oplagte miljø for en krimi. Selvom de tårnhøje klipper og mørke hav er et smukt syn, så fremhæver det også den dystre stemning.

Det er tydeligt at se, at serieskaberen Torfinnur Jákupsson ville sætte fokus på den færøske natur. Ganske enkelt er det en af seriens styrker. På samme måde pointerer han ligeledes, hvor vigtigt det er at passe på den. Netop i form af natur- og klimaaktivismen, der er en del af omdrejningspunktet i serien.

Eksponentiel spændingskurve der kulminerer i slutningen

Efter min mening giver TROM en lidt langsom optakt, netop derfor skal man se den helt til ende. Opbygningen af handlingsforløbet er meget ligefrem og uden nogen udsving. Samtidig er der den mystik og de spørgsmålstegn, man kan forvente af en krimi.

Så snart flere spor dukker op i efterforskningen, stiger spændingskurven drastisk. Man skal se med til det sidste afsnit, før man finder ud af hele sandheden. Og dog lægges der op til mere mystik i de sidste minutter af serien.

TROM fæstner sig i det nordiske krimibillede og bringer både betagende landskaber og naturaktivisme i spil. Denne Viaplay Original sætter rammerne for god underholdning, der kulminerer med et bragende sidste afsnit, man bare skal se!

Del artikel

Læs mere omViaplay4 hjerter

Andre Serier | Anmeldelser