Serier | Anmeldelser

Anmeldelse af 'Bortført': Seeren skal holde tungen lige i munden

AfNadia Jordan Jensen
26. januar 2022
'Bortført' / Foto: Netflix
'Bortført' / Foto: Netflix

Del artikel

'Bortført' fungerer som perfekt underholdning til en afslappet weekend, dog får den nok ikke højere status hos seere end det.


2021 har bragt fantastiske skandinaviske serier med sig. Især det danske krimihit Kastanjemanden gjorde et stort indtryk.


Nu er det Norges tur til at vise, hvad de kan med deres nye serie Bortført, der i lang tid har undtaget en plads på top 10-listen over det mest sete i øjeblikket på Netflix.


Bortført handler om den norske pige Pia, som bliver kidnappet af Islamisk Stat sammen med to andre israelere. Seriens handlingsforløb følger Pias forældres kamp om at få deres datter fri. Dog bremser Norges og Israels terrorpolitiske principper dem i forsøget på at få deres datter hjem. Bortført indeholder en masse fede elementer, dog har serien trådt forkert på nogle områder.

Hjerteskærende konflikt


Bortført

Ikke nok med at man følger med i det politiske forløb, så oplever seeren også Pias kamp for overlevelse. På den måde bliver konflikten udviklet af begge perspektiver, som trækker seeren op i et hjørne. Som seer kan man kun blive frustreret over den spændende konflikt, da man forstår begge parter.

Derudover kan man ikke lade være med at spørge sig selv om, hvordan denne konflikt kan blive løst, da det virker fuldstændig umuligt. Dette er en af de store grunde til, at jeg blev ved med at se Bortført, fordi konfliktens uvished er enormt spændende. Serien skal have et stort klap på skulderen for både konflikten, men også for hvordan den udvikler sig senere hen.

Produktion er lige i øjet


Bortført Netflix

I første episode møder man blandt andet Arik, som har en stor rolle i Pias situation, da han er en af overhovederne for Israelsk politik. Han kender personligt Alex, Pias mor, hvor man godt kan fornemme, at de er gamle flammer. I løbet af serien bliver deres personlige relation udfordret af, at de står på hver deres side af sagen. Dog er der allerede en stor grå sky over dem, da det bliver afsløret allerede i første episode, at Arik faktisk er Pias rigtige far. Denne opdagelse er en stor faktor for, hvordan handlingen forløber sig.

På trods af, at Bortført har et spændende handlingsforløb, så bliver denne store opdagelse af Arik og Pia malket en tand for meget. Man kan argumentere for, at serien falder inden for dramagenren, og jeg skal love for, at seeren får drama for alle pengene. Det kommer nemlig til at fylde så meget for de politiske beslutninger, at afsløringen føles vag. Vildere er det altså ikke. Især ikke med alt det andet, som foregår blandt dem.

Overvældende på mange områder


Hele historien drives af fem sidehistorier, som de skifter imellem, når det hele begynder at blive lidt for spændende. Bevares, sidehistorierne er enormt gribende, da det, der sker i den ene, påvirker den anden. Dog ville jeg skrue lidt ned for charmen, hvis de har tanker om en sæson to.

Der sker seriøst nærmest ti store hændelser i hvert afsnit, hvilket gør, at seeren ikke får et pusterum til at absorbere alle de nye informationer. Det er næsten lige på grænsen til, at seeren bliver tabt, da seriens handlingsforløb kan være svær at følge med i. Yderligere er der en uskreven regel i serien om, at enhver, som har et våben, ikke kan ramme noget som helst inden for de første 20 skud. Hvis de kunne det, så ville serien være fem episoder fremfor ti.

Perfekt til en fredag aften


Bortført RejseholdetForbrydelsen

Bortført i sig selv er enormt spændende, hvilket gør den perfekt til en fredag aften i sofaen med en skål popcorn.

Afslutningsvis giver jeg Bortført på Netflix 4/6 stjerner, da den har sine gode øjeblikke, hvor man ikke kan fjerne øjnene fra skærmen. Dog skal man følge intenst med for at få noget ud af serien.

Fakta om 'Bortført':
Instruktør: Ted Kotcheff
Manuskriptforfatter: Kyrre Holm Johannessen og Ronit Weiss-Berkowitz
Medvirkende: Anneke Von Der Lippe, Amos Tamam og Andrea Berntzen
Antal afsnit: 10 afsnit
Land: Norge og Israel
Dansk premieredato: 19/12-2021
Dansk streamingtjeneste: Netflix

LÆS MERE: De bedste krimiserier på Netflix
LÆS MERE: Anmeldelse: 'Kastanjemanden' er rendyrket efterårsuhygge i verdensklasse
LÆS MERE: 5 korte krimiserier på Netflix

Del artikel

Læs mere omNetflix

Andre Serier | Anmeldelser