Serier | Nyheder

De fem bedste serie-introer: Game of Thrones har én af de bedste serie-introer nogensinde

AfBrian Mogensen
5. august 2020
game of thrones
Foto: Game of Thrones/HBO

Del artikel

Nogle serierintroer kan man nærmest udenad med både lyd og billede, og det er dem, der er de allerbedste! Her er vores favoritter.

Flere streamingtjenester har en ”Skip Intro”-funktion, og den er hyppigt brugt i hjemmene rundt omkring. Men det er ikke altid, at den skal bruges. Nogle introer er så vanvittigt lækre og sætter scenen til det, du skal til at se på en måde, der bidrager til stemningen og i nogle tilfælde giver dig informationer, du kan bruge til noget. Vi har udvalg fem af de bedste serie-introer, der ikke skal skippes – men nydes i fulde drag.

Game of Thrones

Streamingtjeneste: HBO Nordic

Den første serie på listen over de fem bedste serie-introer er ingen ringere end Game of Thrones.

Westeros er et hårdt sted. Krig, drager og frostzombier hærger, og det hele er ført an af én af de bedste serie-introer nogensinde. Den er visuelt lækker, og musikken er blevet ikonisk på højde med titelmelodierne fra Star Wars, Indiana Jones og Jurassic Park. Men det fedeste ved Game of Thrones-introen er, at den følger historien.

Mens kameraet suser hen over King’s Landing, Winterfell og væggen mod nord, dukker nye steder op fra sæson til sæson, mens gamle steder forsvinder. Det hele er med til at give et fremragende overblik over en verden med politiske intriger og magtspil, der til tider kan være svær at finde hoved og hale i.

LÆS OGSÅ: 7 klassikere du kan krydse af i ferien

The Walking Dead

Streamingtjeneste: HBO Nordic, Viaplay og Netflix

Zombieserien over alle zombieserier er eminent til at skabe en verden i forfald. Hvor zombier kun er det anden mest farlige, man kan støde på, og hvor komforten fra den gamle verden er endegyldigt forsvundet.

Indrømmet. The Walking Dead er ikke altid lige skarp, og den har kopieret sig selv nogle gange efterhånden: Find et sted at bo. Det ligner et godt sted. Det er ikke et godt sted. Brok, CAAARL … og gentag.

https://imgix.vielskerserier.dk/2018/12/AMC3.jpg
Foto: The Walking Dead/AMC

Men stemningen sættes på behændig vis af introen. Musikkens høje tempo og strygersektionen skaber uro, mens de falmede billeder af forladte gader og bygninger viser en verden i forfald. Perfekt viser den alt det, der findes uden for serien, og er med til at give indtrykket af, at selvom personerne i serien opholder sig på et enkelt aflukket sted, så sker det her alle steder.

LÆS OGSÅ: Tre hurtige Lovecraft Country

Her skifter introens indhold også i takt med, hvad seriens historie har at byde på.

Det er godt lavet, og da introen er relativt kort, er den næsten mere bøvlen at skippe frem for bare at nyde den. Introen slutter på det episke billede af indfaldsvejen til Atlanta, hvor vejen ud er stopfyldt med biler, og vejen ind er fuldstændig tom. Det er måske nok fjollet og urealistisk, da folk ville bruge begge baner, men det er supereffektivt.

True Blood

Streamingtjeneste: HBO Nordic

“I wanna do bad things with you!”. Titelsangen rammer den sensualitet og erotik, der gennemsyrer serien. Den allestedsnærværende seksualitet, der findes i både livet og døden, kombineret med en sydstatsguitar, der skriger trailerpark og sumplandskab, Louisiana og svedige varme nætter, og så er serien allerede godt i gang, inden den rigtigt er begyndt.

https://imgix.vielskerserier.dk/2019/07/TrueBlood_s6_AlexanderSkarsg%C3%A5rd_EricNorthman_KristinBauervanStraten-Pam-SwynforddeBeaufort.jpg
Foto: True Blood / HBO Nordic

Billedsiden understøtter den sydstatsvibe, der gennemsyrer True Blood. Gospelkor og børn i KKK-dragter med syltetøj i hele fjæset. Trailerparks, sumpbygninger og mange andre visuelle glimt af tilværelsen i syden sætter scenen, mens den samtidig skaber både kaos og en bankende puls i seriens anslag.

Fresh Prince of Bel Air (Rap fyr i L.A.)

Streamingtjeneste: Netflix

Iiiiiin West Philadelphia.
Born and Raised!
On a playground is where I spent most of my days.

Hold nu op, hvor har vi jo bare alle sammen hørt den en million gange. Will Smith (I am Legend, Independence Day) og DJ Jazzy Jeff lavede musik sammen før Fresh Prince of Bel Air (På dansk: Rap fyr i L.A.) gik luften, og mange af numrene blev megahits. Den opskrift er også brugt i introen her, og det er virkelig en ørehænger.

Jeg er ligeglad med, hvor gammel jeg er, og hvor længe det er siden, at jeg har set serien. Når Will Smith forsøger at bortforklare spraydåsen ved at sprøjte sig under armene, så griner jeg. Hver gang!

I was finally there.
To sit on my throne.
As the Prince of Bel Air!

Twin Peaks

Det er ikke nogen hemmelighed, at mange af os her på redaktionen forguder Twin Peaks. Det er der en grund til. David Lynch (Wild at Heart, Blue Velvet) har skabt en serie, hvor det daglige trummerum af dagligdags Amerika møder det ukendte og foruroligende overnaturlige, da Laura Palmer bliver fundet død, pakket ind i plastic.

Mange har stadig svært ved at se serien, fordi den kan være voldsomt uhyggelig. Og Julee Cruise-nummeret ”Falling” er et perfekt valg til seriens intro. Den simple, men effektivt minimalistiske basgang og de afdæmpede trommer sætter et sløvt og langsomt tempo, mens 80'er-synthesizeren, der er sat på i stedet for Julee Cruises stemme, følger hendes stemme og holder den drømmelignende følelse, som nummeret skaber, intakt.

https://imgix.vielskerserier.dk/2020/03/TWP-00016937-103-medium.jpg
Foto: Twin Peaks/HBO Nordic

Alt imens vi føres gennem Packard Savværk, forbi skiltet, der byder velkommen til Twin Peaks, foran de skovbeklædte bjerge og slutter ved et langt skud på vandet, der flyder gennem floden. Det er langsomt. Det er godt.

Der er noget galt i Twin Peaks. Og det er ikke bare utroskab og forstadshemmelighedskræmmeri. Noget er helt galt, og vi får aldrig forklaret i detaljer, hvad det er. Men den uro og den bekymrende langsommelighed, der starter med den episke intro, er en af seriens mest effektive værktøjer.

For langsommeligt ulmende uhygge vil altid slå et højlydt bøh!

Det var vores bud på, hvilke fem serie-introer, der har været de bedste gennem tiden. Har du nogen andre favoritter?

LÆS OGSÅ: Top 5: Serier du skal se i sommerferien

LÆS OGSÅ: Har vi virkelig brug for så mange streamingtjenester?

Del artikel

Andre Serier | Nyheder