De 12 vigtigste og bedste sci-fi-serier fra 2020
2020 gav os sådan cirka 80 timers ny science fiction. Hvilke er de bedste?
Når sci-fi er bedst bliver det smittende eksistentielt og tankevækkende. Den bedste halvdel er overvejende nye titler, et tegn på at sci-fi fik et løft i serieland i ’19 og ’20. Som fan er jeg derfor ret glad. Selvom de to bedste her er miniserier, der ikke fortsætter, så gør resten og mere kommer til.
Devs (HBO Nordic)
Devs er en miniserie i en klasse for sig.
Den insisterer på sit eget tempo og trækker dig helt ind i en verden af ny grænseløs teknologi bygget på mørke tanker.
LÆS OGSÅ: Podcast: Fik du set dem? De bedste serier fra 2020
Der hviler samtidig en trykkende realisme over denne fortælling. Handlingen er lagt i Silicon Valley i en meget nær fremtid. Devs er ret dyb og helt afsindig god af mange grunde.
Watchmen (HBO Nordic)
Denne her er fra 2019, men lige her må man godt snyde.
Watchmen er nemlig en helt utrolig fortælling, der sætter din moral, din virkelighedsopfattelse, din åbenhed og overblik på prøve.
LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Devs
Se den, og bliv udfordret af det vildeste plot og de mest fantastiske karakterer. Den bygger på en ikonisk tegneserie, og der er en art superhelte i den, men snyd ikke dig selv for den, det er mesterklasse.
The Mandolorian 1+2 (Disney+)
Tempoet i The Mandolorian er helt rigtigt og vigtigt, så vi langsomt nyder at være tilbage i Star Wars-universet og tror på, at ingen stresser over at leve op til fortidens storhed.
Produktionsdesignet sætter nye standarder for sci-fi-serier både i perfektion og rustik æstetik.
LÆS OGSÅ: Kunne du lide Watchmen og The Umbrella Academy vil du ELSKE The Boys
Plottet er meget simpelt, så karaktererne får tid. Det er altid utrolig dejligt, når nogen laver mere Star Wars. Og denne gang sidder den i skabet.
Raised by Wolves (HBO Nordic)
To androider lander på en fjern beboelig planet sammen med seks menneskefostre efter en altødelæggende krig på jorden. De kaldes Mother og Father, og skal opfostre børnene. Herfra vender handlingen mange gange.
Temaerne kredser om, hvordan mennesket forholder sig til både det guddommelige og det menneskeskabte, når selve eksistensen er truet. Det er intenst og flot fortalt.
Ridley Scott er en del af holdet bag. Og dermed minder Raised by Wolves lidt om Alien, lidt om Blade Runner og lidt om The Terror. Der er også hilsner til Rumrejse 2001 og Lost In Space. Det er imponerende mange referencer, og alligevel finder den egne ben at stå på. Flot, modig og enormt indtagende serie. Og så spiller karismatiske danske Amanda Collin fabelagtigt.
His Dark Materials 2 (HBO Nordic)
Igen I år fik vi en sæson af His Dark Materials. "Det er ikke sci fi" – vil nogen sige. Jo, det er overvejende en sci-fi-fortælling, vil jeg mene, idet det er videnskaberne, der refereres til i handlingen.
Der mixes med religion, talende isbjørne og hekse, så vi er også i fantasygenren. I hvert fald gør anden sæson det mindst lige så godt som første.
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: "His Dark Materials er på mange måder en feministisk fortælling"
Og serien er helt sig egen i sin måde at forklare verden på, så se du bare denne originale serie.
Umbrella Academy 2 (Netflix)
Antiheltene vendte tilbage i år.
I denne anden sæson er der virkelig gang i tidslinjerne og nye skæve skurke. Verdenen skal reddes med helt usandsynlige deadlines.
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: The Umbrella Academy sæson 2 er på højde med Stranger Things
Karaktererne er savnede og så velfortalte fra første sæson, at de mindste tegn påvirker seeren; flot. Jeg håber du får set The Umbrella Academy og får en på opleveren.
Rick and Morty 4 (Netflix)
Uha, den var tæt på at bliver stoppet, men så kom fjerde sæson.
Universets mest geniale og ret så skruppelløse væsen er en bedstefar fra jorden. Han og barnebarnet fyrer den af.
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: De gode afsnit er i overtal i Rick and Morty sæson 4
Du skal spænde hjelmen, for det går utrolig stærkt i denne rablende animerede sci-fi-vision skrevet på speed og galskab. Der pumpes referencer ud på skærmen. Det fås ikke mere opfindsomt og underholdende.
Westworld 3 (HBO Nordic)
Cirka hvert andet år får vi en sæson mere af Westworld. De tager sig tid, og de deler vandene.
Nu er settingen skiftet, og rigtig meget er på spil. Ambitionerne i plottet er tårnhøje og når kun lige i mål i denne runde af robotternes kamp for retfærdighed. Og så er det en utrolig flot serie, meget lækker.
LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Westworld sæson 3
Cliffhangeren til fjerde sæson er vild. Måske er de ved at miste grebet om fortællingen, men jeg håber det ikke.
Doom Patrol 2 (HBO Nordic)
Dette er den skæveste oplevelse, du vil få i år.
Introverte supermennesker med halvt ubrugelige kræfter kæmper mod de mest originale skurke, du har set.
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Doom Patrol fungerer endnu bedre i sæson 2
Du afvæbnes, fordi du ikke kan andet i dette konstant overraskende univers. Det er syret, det er meget underholdende, det er godt. Og det kan komme til at rykke lidt ved dig som menneske.
Stark Trek: Picard (Amazon Prime)
Det var ret usandsynligt, at vi ville få Jean Luc Picard at se i centrum i en ny serie, men det skete og var dejligt.
Han forlader sin pensionstilværelse og vender tilbage til rummet på en mission for at redde en pige. Der sker meget undervejs, og referencerne er dejligt mange for en fan.
LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Star Trek: Picard
Dog bliver den lidt ujævn i fortællingen og lander lidt for langt væk fra den gængse Star Trek-stil. Der kommer en sæson mere, hvilket jeg glæder mig til.
Altered Carbon 2 (Netflix)
Hvis du godt kan lide en lidt plastikagtig version af Blade Runner, med mørke og neon, med japansk actionfilm-æstetik ind over og med ret lækre mennesker i stramt tøj … så kan du med fordel se Altered Carbon.
Det meste er set før, men stemningen rammer godt. Enten hopper du på denne guilty pleasure, eller også gør du ikke.
LÆS OGSÅ: Anmeldelse af '33': "Det er ikke kun fis og ballade det hele"
Det er under alle omstændigheder underholdende.
Star Trek Discovery 3 (Netflix)
Hvis man har set en del sci-fi-film og -serier og er inde i Star Trek-universet, kan man godt synes at Star Trek Discovery er ujævn og ufokuseret, måske endda illoyal.
Den står nederst her trods en ganske fin første sæson. Den er ret flot lavet, og der er en del fans, der godt kan lide arch-historien.
Men den er begyndt at rode rundt i for tunge scener, hvor følelser skal overforklares og karaktererne overskinner missionen. Første sæson er stadig bedst af de tre, så giv den en chance.
LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Star Trek: Discovery
Udover disse 12 bør du også tjekke Dark (Netflix) og The Expance (Amazon Prime) ud. De har begge fået nye sæsoner i år, jeg har bare ikke fået set dem.
Men de er begge stærke serier, der har fået meget ros. Og hvis du ser dem med også, kan det være du runder de 100 timers science fiction; ikke dårligt.
LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i januar