Film | Anmeldelser

Anmeldelse: ’The Perfect Neighbor’ viser, hvor galt en nabofejde kan gå

Af
Claus Nygaard Petersen
25. marts 2025
The Perfect Neighbor anmeldelse
'The Perfect Neighbor' / Foto: CPH:DOX

Del artikel

Rystende dokumentarfilm viser gennem politiets optagelser, hvordan en almindelig nabostrid kan eskalere til det fatale.

The Perfect Neighbor

Premieredato: 25. marts 2025 på CPH:DOX og hos Netflix i løbet af 2025
Genre: Dokumentar
Instruktør: Geeta Gandbhir
Land: USA
Spilletid: 1 time og 36 minutter

’Balladen om kolonihaven’ og ’Naboen fra helvede’.

Nabokonflikter har hæderkronede dage i dansk tv, hvor publikum hygger sig med at se andres kontroverser udspiller sig for rullende kameraer. Som sædvanlig med dansk tv er det serveret med lune, så det ikke bliver alt for alvorligt og ubehageligt for seerne.

Men ubehaget er i den grad i centrum for dokumentarfilmen ’The Perfect Neighbor’.

Geeta Gandbhirs film handler om en nabostrid, der får en fatal udgang. Ved (næsten) udelukkende at bruge optagelser fra politiets kropskameraer/body cams, ser vi ikke konfrontationerne mellem de to naboer Ajike ’AJ’ Shantrell Owens og Susan Lorincz.

I stedet er vi med, når der bliver ringet efter politiet efter ballade mellem de to parter. I løbet af filmens halvanden times spilletid, ser vi, hvordan konflikten eskalerer over to års tid frem til juni 2023.

’The Perfect Neighbor’ er en virkelig ubehagelig film at komme igennem. Især fordi vi ved, hvad det ender med.

Filmen begynder således med, at vi ser en betjent respondere på et opkald om, at en person er blevet skudt. Vi ser, hvordan han efter at være ankommet til boligområdet, febrilsk river førstehjælpskassen frem fra bunden af passagersædet og løber frem mod en flok mennesker, der er stimlet sammen omkring en krop, som ligger på græsset. Derefter klippes der, og vi ser en betjent løbe - med pistolen trukket - hen til et rækkehus og kommandere beboeren i det mørklagte hus ud med hænderne over hovedet.

En rystende og effektiv start, hvor man stiller sig selv spørgsmålet: Hvordan er vi kommet hertil?

Morder på matriklen

Umiddelbart er det en meget genkendelig situation.

Susan Lorincz er flyttet til nabolaget og har lagt sig ud med næsten alt og alle. Hun påstår, at børnene render og larmer, færdes på hendes ejendom og i det hele taget chikanerer hende.

Alle andre, inklusive mange af politifolkene, er af den opfattelse, at hun er problemet. Vi som publikum er ude i armslængde fra begivenhederne, og derved er det Geeta Gandbhir og hendes klipper Viridiana Lieberman, der former den virkelighed, vi får præsenteret.

Og deri er Lorencz arketypen på en træls nabo. Der er den person, hun viser overfor politiet, og så er der den temperamentsfulde enspænder, der til tider eksploderer i raseri og racistiske tilsvininger af både børn og voksne.

På den anden side har vi et nabolag bestående af mennesker, der ikke ligefrem kommer fra den rigeste del af det amerikanske samfund. Men de har et af dens slags sammenhold, hvor alle ved, hvem alle er, fordi ungerne i området leger sammen.

Som filmen forløber, er der en klar desperation af spore i Lorencz. Hun mener tydeligvis, at hun har ret, og ingen hører efter, hvad hun siger. Ikke at vi er i nærheden af at høre eller se noget, som bare tilnærmelsesvis retfærdiggør hendes gerninger. Det er bare med til at understrege, at selv den værste skurk kan finde mening i sine handlinger.

Vær en god nabo, okay?

I USA har filmen og sagen været med til at sætte spot på ’stand-your-ground’-love. Kort sagt går det ud på, at personer må udøve dødelig magtanvendelse, hvis de befinder sig i eget hjem og føler sig truet på livet.

Lige så vagt, det bliver beskrevet her, lige så store fortolkningsmuligheder er der fra sag til sag og fra stat eller land til ditto.

Loven er selvfølgelig til for at beskytte uskyldige. Men fordi den egentlig kan koges ned til, at hvis du er på din ejendom og siger, at du frygter for dit liv, må du dræbe, så er den nem at misbruge. Og i et land som USA, hvor man i visse stater nærmest kan få våben i det lokale supermarked, er det skræmmende nemt at gå fra almindelig person til drabsperson i løbet af kort tid.

’The Perfect Neighbor’ giver stof til eftertanke om, hvordan man selv har lyst til at være som nabo.

Vil du være typen, som starter en konflikt eller deeskalerer den? Gnaven, indelukket og kvarterets skræk eller åben, smilende og en af dem, man altid har lyst til at komme til? Eller bare et sted midt imellem de to yderpunkter.

Den rystende dokumentarfilm, som får premiere hos Netflix senere på året, er en kærkommenen reminder om ikke at bære nag og sørge for at løse konflikter, mens de stadig er i det små.

For livet er sgu for kort til at gå og være sur. Og det bliver endnu kortere, hvis du starter en dødelig fejde.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Film | Anmeldelser