Film | Anmeldelser

Anmeldelse: ’Verdens sødeste mænd’ er tandløs, men dødcharmerende doku-underholdning

Af
Karoline Balstrøm
25. marts 2025
Anmeldelse af 'Verdens sødeste mænd'
'Verdens sødeste mænd' / Foto: Josefine Exner

Del artikel

Godmodig og sjov dokumentar kaster lys over de søde mænd, som kæmper med kærligheden, men umuligt kan være andet end hyper-eftertragtede efter dette følsomme portræt.

Verdens sødeste mænd

Premieredato: 21. marts 2025 på CPH:DOX
Genre: Dokumentar
Instruktører: Josefine Exner & Sebastian Gerdes
Land: Danmark
Spilletid: 1 time og 17 minutter

Du ved det måske ikke, men Danmark er faktisk kåret som det bedste land i verden at være kvinde i.

Her scorer vi topkarakterer på uddannelser, ligger pænt på internationale ligestillingsindekser, har gode barselsvilkår og så videre.

Men bare fordi det er fedt at være kvinde her, betyder det ikke, at det er synderligt sjovt at være mand i vores tolerante samfund. Slet ikke hvis man er single, lidt forsigtig og omgivet af fremadbrusende power-women.

Med en finurlig, konfliktsky og nærmest lidt undskyldende tone viser den charmerende dokumentar, hvor frustrerende det kan være at være en flink fyr.

Hvad vil kvinder have?

Der er ingen slinger i valsen hos holdet bag ’Verdens sødeste mænd’, som går direkte til kerneproblemet: Hvorfor er et hav af supersøde fyre dømt til, hvad der for dem synes som evig single-status?

De danske mænd har jo både humor, følsomhed og går ind for ligestilling. Så hvad er det egentlig kvinder vil have, hvis ikke netop en flink fyr?

I et sjovt vox-popindslag svarer kvinder i Aarhus på, hvad der gør en mand attraktiv.

Han skal vise følelser og spørge ind. Lytte, mens han kigger dig dybt i øjnene, holde om dig og være svigermors drøm, men også kunne hive dig hårdt i hestehalen og sige noget frækt på kommando. Kort sagt en rigtig supermand.

Parallelt klippes der til interviews med singlefyre, der står lidt nervøse og skubber til småsten med skosnuden, mens de nogenlunde får fremstammet, at de da godt kan finde ud af at sætte ord på deres følelser.

Du er sød, men dømt til at fejle

Det er dødhamrende charmerende – og nærmest dømt til at fejle på forhånd. For selvfølgelig kan ingen leve op til de høje krav, som kvinder fremsætter, når de får frie tøjler af dokumentarholdet og nærmest bliver opfordret til at ønske sig alt.

’Verdens sødeste mænd’ at proppet med den slags komiske krydsklip mellem drømmende kvinder og opgivende mænd.

Parallelt følger vi udvalgte good guys, som er forskellige sted i livet og på forskellig vis kæmper med at positionere sig over for ”power kvinder”.

Dokumentarer, der ikke vil meget andet end at give et øjebliksbillede, står og falder med de medvirkende. Her har produktionen dog været afsindigt heldige.

Især brillierer en rødhåret, blød, trommespillende gymnasieelev, som er forelsket i sin bedste veninde. Hun får 10-taller, har ambitioner om at rejse fra Aarhus og vil have en fyr, der kan give hende modspil.

En anden stjerne er en udmattet far på barsel. Han drømmer om at være lige så eftertragtet blandt børnene, som deres søde mor er. Samtidig vil han gerne støtte sin partner, være en god mand og klare de huslige pligter. Men det er svært, når børnene kun råber på deres ”Moar!”, og faren ikke kan huske, om plasticlåget i hans hånd må “komme i opvaskemaskinen eller ej, skat?”

Metaforerne taler for sig selv

Billederne i dokumentaren underspiller, hvad der bliver sagt. Metaforerne er ikke ligefrem subtile. Mens det bliver diskuteret, at man som single skal huske at vælge sine kampe, krydsklippes der til billeder af Ceres Park, hvor hjemmeholdet AGF får fodbold-bank.

Heldigvis tager fodboldklubben senere revanche, og af dét kan vi lære, at man ikke skal føle sig komplet slået ud af et nederlag, men huske, at man altid kan rejse sig igen.

Samtidig forsøger den kære gymnasieelev forsigtigt at nærme sig sin udkårne veninde. Han har endnu ikke fortalt hende, hvad han føler, og risikerer at sætte deres venskab over styr med en kærlighedserklæring. Men ligesom AGF kan det jo være, at han kan vende modgang til en sejr, hvis han spiller et langt spil.

'Verdens sødeste mænd' vil ikke meget andet end at vise, at datingmarkedet er hammersvært at navigere i. Og at det, ifølge dokumentaren, er ret nederen at være mand i dagens Danmark.

Vi går rundt i skønne cirkler og kommer ingen vegne

Der går lige lovlig meget ekkokammer i fortællingen, der har besluttet sig for den tese, som den død og pine vil have gennemført. Ledsaget af skønne sommerbilleder af Aarhus, smilende par og kys får vi banket ind, hvor kedeligt det er at blive forbigået. Der er garanteret også mange, som lykkes med kvinder, dem hører vi dog bare intet til.

Men hey, bare fordi følsomme mænd får lidt tiltrængt fokus, undergraver det jo ikke ligestillingen. Så lad dem dog bare få et øjebliks plads i rampelyset. Det er nemlig alligevel svært ikke at være andet end taknemmelig og underholdt i selskab med fyrene, som hver og én lever op til titlen: verdens absolut sødeste mænd.

Efter 1,5 times sød, blødt og konfliktfri montage sidder man tilbage med et ønske om, at holdet bag filmen havde lagt en QR-kode i rulleteksterne, så man kunne kontakte de medvirkende.

For efter at have set på deres sårbare åbenhed, nedture og små sejre kribler det i en efter at tage på date med hele bundet, pakke nogle to-go-kaffekopper og tage på forårsdate ved Den Uendelige Bro i Aarhus og gå i cirkler, mens vi snakker om livet.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Film | Anmeldelser