Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Amanda Collin er det mest overbevisende element i Ridley Scotts 'Raised by Wolves'

AfErik Stjernholm Friis
13. januar 2021
Foto: Raised By Wolves/HBO Nordic

Del artikel

Raised by Wolves er én af de nyeste sci-fi-serier og består af 10 episoder, der i den grad giver den legendariske instruktør Ridley Scott endnu en mulighed for at udtrykke sine følelser og holdninger til den menneskelige tilstand. Den kan lige nu ses på HBO Nordic.


En frygtelig kvinde

Miljøet viser sig at være barskt og uvelkomment, og situationen komplicerer sig yderligere ved ankomsten af en anden gruppe jordfødte flygtninge: De fanatiske, sol-tilbedende Mithraic.

Det at give den legendariske Sir Ridley Scott et stort budget og muligheden for igen at dykke dybere ind i filosofien om den menneskelige tilstand via genren science fiction er klart blandt de sikreste chancer, et studie kan tage. Som producer og instruktør på seriens to første afsnit, læner han sig ind i den hårde sci-fi, han tidligere har beskæftiget sig med i sine splittende Alien-film.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på Netflix i januar

Raised by Wolves' miljø minder især også meget om to af Scotts andre film. Miljøet i serien kan faktisk bedst beskrives som en blanding mellem Blade Runner og Prometheus.

Barsk æstetik


Scott skaber en æstetik, der forbliver bevidst barsk og er med til at indfange planetens barske miljø, da androiderne forsøger at pløje en eksistens, mens de plejer deres samling af spædbørn.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i januar

Da familien Robinson (programmeret af Jordens ateist fraktion) støder på nidkære troende, begynder seriens primære mytologi at spille en endnu større rolle, i det vi bliver taget på en rejse, der udforsker, hvad det vil sige at være empatisk, ens tro og de finere punkter i den menneskelige natur.

Intet nyt under solen


Hertil hjælper det ikke, at Father (Abubakar Salim) bliver programmeret med en forkærlighed for frygtelige far-vittigheder.

LÆS OGSÅ: De 12 vigtigste og bedste sci-fi-serier fra 2020

Den frelsende nåde er dog Mother. Amanda Collin er fantastisk som den kolde androide matriark, der skifter fra kærlig til absolut frygtindgydende i løbet af meget kort tid. Den sande natur af Mother (en eftermonteret ’nekromanter’ androide designet som våben i krig) bliver hurtigt seriens mest overbevisende element.

Uforudsigelige plotsving


Hvad showet mangler i hastighed, gøres op for i uforudsigelige plotsving. Som historien skrider frem, er vi udsat for en rum-voldtægtsforbryder i en jernmaske, flyvende statuer, skrig, der blødgør mennesker, og radioaktive agurker.

Alle disse aspekter bygger op til sæsonens finale, der er så forvirrende, at man næsten kan bide sig sikker på, at seerne vender tilbage til sæson 2 bare for at finde ud af, hvad fanden der foregår.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse Star Trek: Discovery sæson 3: En flot designet rodebutik

Overordnet er seriens første sæson fin, dog med mange mangler. Trods seriens mangler, kan vi dog som danskere være mere end stolte af Amanda Collin og hendes præstation. Disse mangler får de også mulighed for at rette op på i den for nyligt bekræftede sæson 2.

Fakta om 'Raised by Wolves'

Instruktør: Ridley Scott m.fl.
Manuskriptforfatter: Aaron Guzikowski (seriens skaber)
Medvirkende: Amanda Collin, Abubakar Salim, Travis Fimmel m.fl.
Antal afsnit: 10
Land: USA
Dansk premieredato: 16. december 2020
Dansk streamingtjeneste: HBO Nordic

LÆS OGSÅ: Gode serier lige nu: 5 serier, der redder din januar

LÆS OGSÅ: Ny sæson af 'Sex and the City' på vej

LÆS OGSÅ: Fem serier, du ikke kommer udenom i 2021

Del artikel

Læs mere omHBO Nordic

Andre Serier | Anmeldelser