Serier | Anmeldelser

Anmeldelse af Ghost in the Shell SAC_2045

AfFreddy E. Silva
17. juni 2020
Foto: Ghost in the Shell/Netflix

Del artikel

Ghost in the Shell SAC_2045 The Matrix

Men ikke alle ved, at Lana og Lilly Wachowskis inspiration til Matrix-trilogien delvist kom fra den japanske 'anime'-tegnefilm Ghost in the Shell (GitS) fra 1995. Faktisk betragtes GitS af mange som en af de store milepæle inden for science-fiction-undergenren kaldet 'cyberpunk' og flere betegner den ligeledes som måske den sidste rigtige cyberpunk-klassiker.

Ånden i maskinen


GitS

LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af I May Destroy You

Hovedpersonen i klassikeren var den samme som i Netflix' nye serie, Major Motoko Kusanagi, en kvindelig cyborg, der næsten er 100 % maskine bortset fra en smule organisk hjernemateriale inkorporeret i en avanceret cyberhjerne. Cyberhjerner er et syntetisk organ, der i fremtiden er blevet gængs allemandseje. Dog vigtigst af alt rummer Majorens metalliske legeme ligeledes hendes ghost – den udefinerbare livsessens, sjælen, der grundlæggende set definerer os. Deraf udspringer også titlen Ghost in the Shell - ånden i maskinen.

En verden i forfald


GitS

I denne nye Netflix-Original-serie befinder vi os derfor i år 2045, hvor verdensøkonomien er kollapset. G7-landene er blevet til G4 og disse sidste fire økonomiske stormagter har iværksat Den Bæredygtige Krig, en verdensomspændt og konstant konflikt, der holder pengehjulet kørende. Denne drastiske løsning har lagt en stor del af jordkloden i ruiner, men Major Kusanagi og hendes team har fundet deres plads i den som lejesoldater.

Har man set Ghost in the Shell-tegnefilmen (eller de andre tidligere franchises) vil man hurtigt genkende Kusanagis hold som elitegruppen Sektion 9, de hemmelige japanske regeringsagenter med evner og teknologi til at sparke cybermås. Desværre er Sektion 9 i det herrens år 2045 blevet afviklet, og Majoren og resten af holdet er derfor nu til leje.

Serien tager sin begyndelse i Palm Springs, Californien, der nu ligner en postapokalyptisk kulisse fra Mad Max. Kusanagi og holdet er blevet hyret til at afsløre en anonym bagmand, der distribuerer våben til lokale, autonome militsfolk. Disse veludrustede guerillakrigere angriber systematisk de få velhaveres bastioner i Beverly Hills, indtil Majoren og hendes folk træder til for at tjene til føden.

LÆS OGSÅ: Serier vi glæder os til i resten af 2020

Samtidig i Japan, Majorens hjemland, forsøger en af hendes tidligere holdkammerater og nu kriminalassistent, Togusa, at opspore Kusanagi og resten af gruppen. Dette er blevet aktuelt, fordi Sektion 9s tidligere overchef Aramaki vil efter ordre fra den japanske premierminister genetablere sin tidligere elitestyrke.

Mens Togusa eftersøger sine gamle agent-kammerater, kommer Majoren og holdet i karambolage med den amerikanske efterretningstjeneste NSA. Konfrontationen fører til afsløringen af en hidtil ukendt, avanceret virus, der inficerer folks cyberhjerner og derved skaber en ny type morderiske cyborgs; de såkaldte post-humans. Med NSA som en ny, men uforudsigelig allieret skal Majoren og den genforenede Sektion 9 afdække sandheden om virussens ophav før de avancerede post-humans eliminerer menneskeheden, cyberhjerne for cyberhjerne.

Det originale cast


GitS

De engelske stemmer er langt hen ad vejen ligeledes de samme, i hvert fald for de tre primære karakterer Majoren, Batou og Togusa. Så for os, der foretrak den engelske synkronisering, er der stadig nostalgi at hente. Uanset hvilket lydspor man sværger til, er der erfarne synkrontalere, der leverer en solid præstation uden, at illusionen brydes af monoton eller overspillet toneleje.

Stand Alone Complex-format


SAC_2045Ghost in the Shell: Stand Alone Complex ikke

Da Netflix' Ghost in the Shell SAC_2045 foregår femten år senere i samme tidslinje som Stand Alone Complex, så har forfatterne forsøgt at fastholde samme følelse af 'spredte brikker, der danner en helhed'. Ideen er som udgangspunkt interessant, især da hvert afsnit varer under 25 minutter, og vi derved genkender strukturen fra endnu en Netflix-Original science-fiction serie, Love, Death + Robots, der fungerer glimrende med korte, enkeltstående afsnit.

Stand Alone Complex – for komplekst?


SAC_2045

Underholdning for hardcore fans


er

På den ene side nød jeg de actionmættede kampscener, de imponerende panoramabilleder og de rullende køretøjer i fuld-3D, men følte dog samtidig at karaktererne – og i særdeleshed Majoren – lignede udtryksløse og middelmådige cutscenes fra et forældet computerspil.

LÆS OGSÅ: 5 serier du bør se på Amazon Prime Video

Derudover mangler SAC_2045 langt hen ad vejen den narrative dybde, der ophøjede den oprindelige Ghost in the Shell til en klassiker, man genser gang på gang. Ligeledes misser SAC_2045 det vellykkede Stand-Alone-Complex-format fra serieforgængeren og bliver i stedet mere rodet i sin struktur. SAC_2045 ryster dog lidt af det overfladiske fra sig i sæsonens to sidste afsnit og vender dér tilbage til originalens eksistentialistiske rødder. Man kan blot håbe, at den fortsætter sporet i den kommende anden sæson.

Overordnet set er dommen herfra, at SAC_2045 primært henvender sig til hardcore fans af den originale Ghost in the Shell-franchise, og som kan se igennem fingre med, at den nye halter lidt bagefter i indholdsmæssig kvalitet. Og ellers hvis man generelt har en svaghed for japansk anime og er til lidt syret cyberpunk, er der utvivlsomt et par scifi-oplevelser at hente her til cyberhjernen.


Fakta om Ghost in the Shell SAC_2045


Instruktør:
Manuskriptforfatter:
Medvirkende:
Antal afsnit:
Land:
Dansk premieredato:
Dansk streamingtjeneste:

LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af Devils

Del artikel

Læs mere omNetflix

Andre Serier | Anmeldelser