Anmeldelse: 'Andor' er 'Star Wars' for voksne
Hvis du forventer en eventyrrejse med lyssværd, dusørjægere og de gode mod de onde, er du i fare for at blive slemt skuffet. Disney+ ryster posen med ’Andor’ og skaber en mørkere og noget barskere serie, der langt fra ligner det ’Star Wars’, vi kender.
Vi snusede allerede lidt til Cassian Andors liv, da vi første gang mødte ham i filmen Rogue One. Allerede med den produktion blev Star Wars-universets mere dystre sider fremhævet, og grænsen mellem god og ond blev snarere en gråzone, hvor selv oprørerne ikke altid var helt stuerene. Den indgangsvinkel skruer Disney+ sammen med manuskriptforfatter og serieskaber Tony Gilroy helt op for med galaksens nyeste bidrag, Andor.
Anmeldelse: ‘Obi-Wan Kenobi’ føles som et gensyn med en gammel ven, der virkelig har haft et par hårde år
Intergalaktisk forældreløs
Cassian Andor (Diego Luna) er en intergalaktisk forældreløs og klunser, der lever fra hånden til munden på planeten Ferrix. Han er endnu en af industribyens bærme, der i en næsten dystopisk regnfuld setting, forsøger at samle ressourcer nok til at komme videre fra slummen.
En fatal aften efter et besøg i en bar kommer Cassian i karambolage med to lokale ordenshåndhævere, hvilket resulterer i deres voldsomme død. Grebet af panik begynder Cassian at søge samtlige muligheder for at komme væk fra Ferrix og gå under jorden.
Hvem finder Cassian først?
Men ressourcerne er små. For at skaffe nok penge til at forsvinde fra planetens overflade opsøger Cassian sin veninde og hæler, Bix (Adria Arjona), i forsøget på at komme af med et af sine bedste stykker stjålent gods: En imperialsk genstand af øjensynligt stor værdi for den rette køber.
Bix indvilliger – om end ikke uden betænkeligheder – at kontakte sin anonyme køber (Stellan Skarsgård). Og så må Cassian vente utålmodigt og med fare for liv lemmer, indtil enten den mystiske køber eller Deputy Inspector Karn (Kyle Soller), ordensmagtens spydspids i jagten på kollegernes morder, finder frem til Cassian Andor.
Flashbacks sløver fortællingen
Selv om vi har at gøre med en Disney Original Star Wars-serie i familie med eksempelvis Book of Boba Fett og Obi-Wan, er vi her alligevel på nyt territorium. Modsat de tidligere serier er Andor nemlig lidt langsom i optrækket. Den kan virke decideret kedelig fra start af. Men i fjerde afsnit kommer den faktisk i gang og formår at blive mere interessant.
Det er ganske tydeligt, at Tony Gilroy, med sin baggrund som medforfatter på Rogue One, forsøger at give karakteren Andor liv, bl.a. med sporadiske flashbacks til hans barndom og ophav. Til dels virker de efter hensigten og gør hovedpersonen mere tredimensionel, men da serien i forvejen lider under en lidt langsom og til tider kedelig opstart, føler man, at tilbageblikkene sløver hovedfortællingen endnu mere.
En ’Star Wars’-serie for voksne
På mange måder er Andor bare en Star Wars-serie for voksne. Ikke blot på grund af seriens lidt rå attitude og næsten realistiske vinkel på det hårde gadeliv på planeten Ferrix. Men fordi bevæggrunde og motiver synes helt samfundsrealistiske i forhold til Star Wars-universets vante eventyrlige vinkel.
Mange af de yngre Star Wars-fans kunne meget vel ende med at kede sig i forsøget på at leve sig ind i Cassians situation. Hele temaet med socialrealisme pakket ind i dystopisk regn og langsom 70'er-sci-fi-stemning kan tabe pusten, hvis man lige kommer fra en serie som Obi-Wan eller en af de klassiske film. Eller sågar i forhold til storebroren, filmen Rogue One, der ligeledes falder udenfor Star Wars-normen med sin trykkende og dystre stemning.
Hav tålmodighed
Men for fans med lidt tålmodighed og åbent sind er der en fin oplevelse at hente med Andor. Især hvis man som undertegnede bliver lidt fascineret af, at manuskriptforfatter og instruktør tør fjerne lidt af glansen fra de heroiske oprørere og oveni giver begrebet om den klassiske helt et skud menneskelighed.
Jeg er sikker på, at serien vil komme efter det i forhold til den langtrukne opstart, og der ligger bestemt noget lækkert og lurer i de næste to tredjedele af fortællingen.
Om den generelle fanbase vil tage godt imod den, bliver dog i sig selv et spændende emne. Som Diego Luna selv påpegede under den indledende pressekonference, er Andor, udover at være markant anderledes end sine seriefæller, heller ikke leveringsdygtig i de vante fanservices med cameos og referencer til tidligere Star Wars-udgivelser eller andre af den type godbidder, som vi efterhånden er blevet forvænt med.
Men til gengæld kan vi måske i stedet forvente en helt anden, ny og spændende tilføjelse til Star Wars-universet.
Anmeldelsen er baseret på de første fire afsnit af Andor, som pressen har haft adgang til.
Fakta om ’Andor’:
Instruktør: Benjamin Caron m.fl.
Manuskriptforfatter: Tony Gilroy m.fl.
Medvirkende: Diego Luna, Adria Arjona, Stellan Skarsgård, Kyle Soller m.fl.
Antal afsnit: 12
Land: USA
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 21. september 2022
Dansk streamingtjeneste: Disney+
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Disney har haft tunnelsyn med 'Star Wars: Visions'
LÆS OGSÅ: Gys, Marvel og Star Wars: De bedste serier på Disney+