Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: 'The Comey Rule' står alene med sandheden i en turbulent politisk verden

AfBrian Mogensen
16. november 2020
Foto: The Comey Rule/HBO Nordic

Del artikel

The Comey Rule på HBO Nordic fortæller historien om undersøgelsen af Hilary Clintons email-server med Jim Comey og Donald Trump som hovedpersoner.


Men det runger noget hult i en verden, der er blevet for vant til at tage sandheden, når den passer os og fravælge den til fordel for det åbenlyst usande, når den bliver for ubekvem.

LÆS OGSÅ: Den bedste serie om politik nogensinde

Mini-serien The Comey Rule bruger fire timer til at genfortælle historien om, hvordan Jim Comeys undersøgelse af Hilary Clintons email-server endte med at få stor konsekvens for valget i 2016. Den tager afsæt i Comeys egen bog A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership og er blevet krydret med detaljer fra andre dele af en politiske verden.

Så skal du se den?

Måske.

Velkendt guf for politiknørder


The Comey Rule

Ligger du derimod lige midt imellem … Så er det fire timer, der er godt brugt.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i november: Lord Asriel og Lyra fortsætter rejsen

Jeff Daniels (The Newsroom, Godless) spiller rollen som Jim Comey, der efter Trump-sejren d. 8. november 2016 blev enormt upopulær hos Demokraterne. FBI-direktøren var blevet pålagt at undersøge, om der var kriminelle forhold i forbindelse med Hilary Clintons e-mail server. Det var en påstand, Trump havde brugt igen og igen i valgkampen.

Fucking Comey


Nye informationer dukker op og genåbner undersøgelsen, og selvom det ikke er pålagt FBI at udtale sig, får Comeys motto om at holde sandheden højere end noget ham til at informere Kongressen og Senatet om netop dette.

Med 13 dage tilbage til valget gav det ny luft til Trump, og mange mener, at valget var endt anderledes, hvis Comey ikke havde offentliggjort genåbningen.

LÆS OGSÅ: Anbefalinger: 4 gode serier du bør se i november

Det får de amerikanske vælgere til at forbande ham langt væk. Og på den anden side af spektret ser Trump ham som én ad de loyale få, og det både forstærker den opfattelse vælgerne har om, at Comey har gjort det bevidst, og at det var aftalt spil.

Stærke personpræstationer


Mr. Mercedes Harry Potter and the Goblet of FireThe Comey Rule

Det ville have været nemt at falde til patten og bare give los med karikaturen af den hidsige, løgnagtige, hadefulde narcissist, der er blevet standarden for samtlige komikere i talk-show bæltet. The Comey Rule nøjes ikke med at udstille ham som sådan, men viser en mere beregnende side, der dog ikke styrker hans kompetenceniveau. Det bliver mest tydeligt i de få scener, hvor de to spiller alene, for her bliver Gleesons Trump en enormt skræmmende tilstedeværelse.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af 'Efterforskningen': Det er som om vi ikke kan få nok”

Daniels er som altid blændende, men rollen som Comey er pragmatisk, stoisk og afbalanceret, og det eneste tidspunkt han får lov til at spille andet end guttermanden Comey er, når han er i selskab med Trump, som unægtelig kommer ifølge med spotlight og TV-kameraer. Noget han ikke er komfortabel med, og det ses tydeligt.

Sandt at sige


The Comey Rule

Det gør ikke serien dårlig. Overhovedet ikke.

LÆS OGSÅ: Særafsnit af teen-hitserien 'Euphoria' på vej til HBO Nordic

Det ér en spændende og til tider frustrerende historie, og den viser meget godt, hvordan det amerikanske system, og den nuværende præsident, fungerer. Men set fra et rent fortælleteknisk synspunkt, så mangler det store forløsende klimaks.

Præcis som i den virkelige verden.


Fakta om 'The Comey Rule'

Lyt også: Podcast-anmeldelse af 'The Undoing'

Del artikel

Læs mere omHBO Nordic

Andre Serier | Anmeldelser