Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: "'Euphoria' har med disse to særafsnit skabt noget enestående"

AfIsabella Lisberg
10. februar 2021
Foto: Euphoria Special afsnit 2/HBO Nordic

Del artikel

Euphoria har formået af skænke os to banebrydende særafsnit, mens vi venter på sæson 2.


Euphoria

Særafsnittene følger op på Rue og Jules efter deres hjerteskærende afsked ved perronen i slutningen af første sæson. Første særafsnit havde Rue (Zendaya) i fokus i tiden efter bruddet med Jules (Hunter Schafer), og andet afsnit har Jules som midtpunkt.

Jules er ligesom Rue tilbage i vante omgivelse i huset hos faren efter deres mislykkede forsøg på at stikke af. Hvordan ser Euphoria så ud når man fjerner glitter og glimmer, neonlyset og det eksperimenterende filmiske udtryk? Svaret er …

Mere alvorlig end nogensinde


Særafsnittene adskiller sig nemlig fra sæsonen ved at være mere fortrolig, intim og nærværende med vores to hovedpersoner. Her lyttes der med enorm respekt til de unges eksistentielle kriser med stor alvor.

LÆS OGSÅ: Tysk apokalyptisk teenage-thriller på vej på HBO Nordic

Særafsnittet giver en fornemmelse af, at der for en gangs skyld bliver lyttet til den unge generation, og Euphoria får et nyt niveau, hvor de unge virkelig bliver set.

Autenticitet


Hun reflekterer over sit behov for mænds behov samtidigt med, at hun får flashback til sin barndom med en svigtende mor. Samtalen, som er så intim og alvorlig, er så velorkestreret, og hendes bidrag til opfattelsen af unges tanker og betragtninger føles som en lektie til os udenforstående.

LÆS OGSÅ: Min top 10: Ungdomsserier jeg altid kan anbefale

Jules, som er spillet af transkønnet Hunter Schafer, er krediteret som medforfatter på afsnittet, hvilket i den grad mærkes tydeligt i den forsigtighed, respekt og oprigtighed afsnittet afspejler.

Virkelighed og fantasi


Derved leger afsnittet med, hvad der er virkelighed, og hvad der er Jules’ fantasi og håb.

I forhold til serien er klipning og tempo meget mere monoton og sløvende, hvilket giver plads til alvorligheden i de tanker, Jules gør sig. Dette leger også med vores forventninger til, hvad der mon venter for Rue og Jules i sæson 2.

Et værk


Euphoria

Det klæder seriekulturen, at man ikke er bange for at se denne generation af unge og virkelig lytte til dem, med hele kroppen. Formatet i disse særafsnit er anderledes fra serien, da det er mere monotont og roligt. Det giver en lullende effekt, der giver plads til at mærke følelser, betragtninger og refleksionerne.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Euphoria udmærker sig som et tryllebindende råt ungdomsdrama

Personligt er jeg alt for vanilje og gammel til at få en rolle i Euphoria og kan derved ikke spejle mig i Jules, så jeg kæmper med min koncentration i det nye blide format. Men der er ingen tvivl om, at Euphoria ikke længere kun er en serie, men et kulturelt værk.

Del artikel

Læs mere omHBO Nordic

Andre Serier | Anmeldelser