Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Fortsættelsen til ’The Jinx’ byder på en perlerække af excentriske karakterer

Af
Claus Nygaard Petersen
22. april 2024
The Jinx
Robert Durst i 'The Jinx' / Foto: HBO Max

Del artikel

Anden del af dokumentarserien på HBO Max om rigmanden Robert Durst og mordanklagerne imod ham byder igen på masser af kæbetabende twists og overraskende øjeblikke.

The Jinx: Part Two

Streamingtjeneste: HBO Max
Premieredato: 22. april 2024
Genre: Dokumentar, true crime
Instruktør: Andrew Jarecki
Manuskriptforfatter: Andrew Jarecki, Sam Neave, Zac Stuar-Pontier
Land: USA
Antal afsnit: 6

Umiddelbart kan det virke som helligbrøde at lave en fortsættelse til en af de mest succesfulde og anerkendte true crime-serier nogensinde, men det er ikke desto mindre, hvad der er sket med HBO-serien The Jinx.

Første del The Life and Deaths of Robert Durst udkom i februar 2015, og i løbet af de seks afsnit blev publikum revet rundt på en rutsjebanetur af twists og afsløringer. For der var masser at komme efter i rigmanden Robert Dursts privatliv og de tre potentielle mordsager, som har hængt over ham i flere årtier.

The Jinx
Kathie- og Robert Durst i 'The Jinx'
Foto: HBO Max

Afslutningen på sidste afsnit, hvor Durst står på toilettet med mikrofonen tændt og siger de nu berømte ord ”Dræbte dem alle, selvfølgelig”, gav et kollektivt chok til seere over hele verden.

Indrømmede han virkelig, at han havde dræbt sin første kone, sin bedste veninde og en nabo? Og så stopper serien bare der?

Men sagen stoppede selvfølgelig ikke der, og det er dér, The Jinx: Part Two starter.

Første afsnit er et fyldigt recap af, hvad sagen handler om, og hvor stor en mediebegivenhed første sæson blev. Vi ser, hvordan fundene i serien bliver samlet op af nyhedsmedierne, og filmfolkene, med instruktør Andrew Jarecki i spidsen, sender de fund, som de har gjort under tilblivelsen af The Jinx, til myndighederne.

The Jinx
Andrew Jarecki og Robert Durst i 'The Jinx'
Foto: HBO Max

Men før de kan få fat i Durst, stikker han af. Ikke ligefrem en gennemtænkt handling, hvis man skal forestille at være uskyldig.

En perlerække af excentriske karakterer

Robert Durst bliver dog fanget, og derfra starter den retssag, som er rammen for handlingen i minimum de fire afsnit, som anmelderne har fået stillet til rådighed.

Som alt andet i The Jinx løber det ikke stille af sig, og vi bliver introduceret til den ene excentriske karakter efter den anden. Den slags, man kun finder i USA.

Blandt andet Robert Dursts gamle ven Nick, som i 1976 udgav det noget alternative country album Country Porn, hvor sangenes vulgaritet fint matcher hans kunstnernavn til udgivelsen, Chinga (spansk for fuck) Chavin. En bramfri type, der meget symptomatisk for alle rigmandens bekendte umiddelbart virker til at holde sammen med ham i tykt og tyndt. Men gør de også det i takt med, at beviserne mod Durst hober sig op?

The Jinx
Robert Durst i 'The Jinx'
Foto: HBO Max

I den komiske ende, med en snert af alvor, er også tvillingerne Michael og David Belcher, to assistenter for anklagemyndigheden. Selv når de prøver at være allermest seriøse, kan deres ansigter ikke skjule, at de bare synes, det er megafedt at medvirke i retssagen og dokumentaren. De har en usædvanlig stor drenget energi, og færdiggør eller supplerer ofte hinandens udsagn på den måde, som kun tvillinger kan.

Det er den slags elementer, der er med til at lette stemningen i en ellers ret alvorlig dokumentar.

Durst sidder på anklagebænken for mordet på veninden Susan Berman. Men for at bevise, at han har slået hende ihjel, er anklageren nødt til at etablere motivet. Og det er, at hun vidste, at han havde slået sin første kone, Kathleen, ihjel og derfor var en trussel imod ham.

Hvis man er en af dem, som fulgte slavisk med i retssagen, da den kørte, er der ikke nogen overraskelser at komme efter. Til gengæld får man et fremragende kig ind i maskinrummet hos både forsvaret og anklagemyndigheden, hvor begge parter flittigt og (næsten) åbent fortæller om de forskellige overvejelser, de har haft under retssagen.

Husker man intet, eller kender man ikke til hverken den nærværende sag eller The Jinx i det hele taget, wow, så er der meget guld at komme efter.

The Jinx
Robert Durst i 'The Jinx'
Foto: HBO Max

Hvad skal det hele ende med?

Selv med det åbenlyse handicap, at mange nu kender til sagen om Robert Durst, formår Jarecki og kompagni alligevel at gøre The Jinx: Part Two til en af de bedste true crime-dokumentarer i flere år.

Samme år, som den første del udkom, lancerede Netflix også deres flagskibs-serie i true crime-genren, Making a Murderer. Hvor dennes anden sæson ikke helt nåede op på forgængerens højder, er det anderledes mere vellykket med The Jinx.

Det skyldes klart, at dokumentaren skifter fokus fra at have spekuleret i, hvorvidt Robert Durst har myrdet nogen, til at han nu rent faktisk sidder på anklagebænken for et af mordene.

Detaljerigdommen er stor i løbet af sæsonen, hvor man også fornemmer, at for hvert afsnit, der går, kommer der større og større twists.

The Jinx
Robert Durst i 'The Jinx'
Foto: HBO Max

Med true crime-historiens største cliffhanger-afslutning på første del er det særdeles interessant, hvordan The Jinx: Part Two kommer til at slutte. En hurtig Google-søgning vil selvfølgelig give svaret angående retssagen, men lur mig, om ikke der er et eller andet gemt til sidst?

Spændingen er tæt på ulidelig, for der er immervæk nogle høje forventninger knyttet til serien, der sammen med Making a Murderer, har sat standarden for de seneste ni års tsunami af true crime-film og -serier.

The Jinx: Part Two er igen en af den slags serier, man diskuterer på arbejdet dagen efter, man har set det nyeste afsnit. De første fire afsnit er spækket med så veltimede twists og kæbetabende øjeblikke, at det er nødvendigt at vende dem med nogen.

Sjette og sidste afsnit kan ikke komme hurtigt nok, for jeg har brug for at vide, hvad kulminationen på den nu over ni år lange saga om The Jinx bliver.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser