Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Gyset udebliver i 'Dystopia'

AfFreja Hertz Tefcke
16. juni 2021
Foto: Dystopia/Viaplay
Foto: Dystopia/Viaplay

Del artikel

Dystopia er en fortælling uden ret meget gys, men den er bedre end The Rain.


Dystopia

Der kan selvfølgelig findes gyserelementer (der er fantastiske) i hvert eneste afsnit, der fik mig til at se videre med håbet om flere af den salgs, og til Dystopias fordel bruges der ikke CGI, men practical effects, og special effects der bruges sparsomt men fornuftigt.

For meget erotik


Gyserelementerne

Gyserdelen bliver dog skubbet en smule bagud til fordel for en hel del erotiske scener, og jeg må erkende, at det bliver en smule for meget. Havde det været en klassisk gyser, havde alle personerne været døde inden afsnit to, fordi det normalt er sex = død.

Elementerne er ikke nødvendigvis dårlige som sådan, og de tilføjer også et menneskeligt aspekt, men de føles til tider irrelevant for selve gyset. De får i stedet serien til at føles som to serier, der er forsøgt klasket sammen med middelmådige resultater.

Den menneskelige psyke


Haunted House

Spillerne er samlet fra hele Europa, og fælles for dem alle er, at de nyder – og er gode til – at presse sig selv til det absolut yderste mentalt og fysisk.

Da de ankommer til den meget isolerede fabrik i skoven, begynder der hurtigt at ske underlige ting, der udløser mørke kræfter og ondskab både inden for og uden for gruppen af spillere.

Bedre end 'The Rain'


The RainDystopia

Skuespillet er også en overraskende glæde, da karaktererne er udformet enormt flot, og man virkelig får en forståelse for, hvem de er – til forskel fra The Rain, hvor det føltes overfladisk. Specielt den danske Jonathan Harboe (der er hamrende mums, hvis jeg skal være ærlig, og klart var en drivkraft i at fortsætte serien), der tidligere har været med i Sjit Happens og De Dødes Sø, får en masse materiale at arbejde med og veksler kyndigt mellem dansk og svensk.

Han spiller eminent og er nok en af de dele af serien, der er en absolut favorit for mig. Derudover er Madeleine Martin (Breaking Surface) også en drivkraft for plottet med sin rolle som Tess, der absolut ikke gider eller kan lide LARP. Karaktererne føles ægte og organiske.

Gyset mangler, dramaet består


DystopiaThe Rain

Spørgsmålet om, hvorvidt teknologi gør os bedre som mennesker eller udløser og åbner det for det allerværste i os, bliver stillet implicit i serien, mens karaktererne udforsker deres interaktioner, og hvor meget teknologien egentligt påvirker dem selv og folk omkring dem.

Alt i alt er det en serie, man sagtens kan se og nyde, hvis man glemmer gyserdelen af den og ser den som en thriller og et menneskeligt drama i ti afsnit. Om ikke andet, så for at se omgivelserne.

Fakta om 'Dystopia'

Instruktør: Richard Jarnhed
Manuskriptforfatter(e): Joel Forssel, Richard Jarnhed, Ludvig Lundström m.fl.
Medvirkende: Sofia Pekkari, Jonathan Harboe, Johan Hedenberg Madeleine Martin m.fl.
Afsnit: 10
Sæson: 1
Premieredato: 13. juni
Streamingtjeneste: Viaplay

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Serier anbefaler: 3 gode serier du skal se i juni

LÆS OGSÅ: 'Stranger Things 4': Hvad mangler vi svar på? Hvad kan vi glæde os til?

Del artikel

Læs mere omViaplay

Andre Serier | Anmeldelser