Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: ‘Lawmen: Bass Reeves’ er en klassisk western om det vilde vestens første sorte sherif

Af
Ann Lind Andersen
18. december 2023
'Lawmen: Bass Reeves' anmeldelse
'Lawmen: Bass Reeves' fortæller den ukendte historie om en legendarisk sherif / Foto: SkyShowtime

Del artikel

‘Lawmen: Bass Reeves’ er en ny antologi-serie på SkyShowtime. Seriekongen Sheridan har overladt roret til bl.a. David Oyelowo, der leverer sin karrieres bedste skuespilpræstation.

Lawmen: Bass Reeves

Streamingtjeneste: SkyShowtime
Premieredato: 18. december 2023
Genre: Drama, western, historie
Instruktør: Christina Alexandra Voros, Damian Marcano
Manuskriptforfatter: Terence Anthony, Chad Feehan m.fl. Baseret på Sidney Thompsons bog, ‘Follow the Angels, Follow the Doves: The Bass Reeves Trilogy, Book One’
Medvirkende: David Oyelowo, Lauren E. Banks, Dennis Quaid, Donald Sutherland m.fl.
Produktionsår: 2023
Land: USA

En sort sherif, der anholder over 3.000 lovløse uden selv at få en skramme. Det lyder som noget, Tarantino kunne have fantaseret om, men er den skinbarlige virkelighed.

For Bass Reeves er en autentisk historisk person. Kendt som den første sorte ‘marshal’ i 1800-tallets vilde vesten, der er dukket op sporadisk i popkulturen i f.eks. Watchmen. Og nu er det ikke Tarantino, men Taylor Sheridan, der har taget sig kærligt af ham i serieform.

Ude af Yellowstone

Oprindeligt havde Sheridan tænkt, at fortællingen om Bass Reeves skulle være en del af Yellowstone-universet, i forbindelse med 1883. Men måske kunne han se, at Bass Reeves er så god en historie, at han kunne bære sin egen serie.

Det er ihvertfald blevet til en serie, der nu er første kapitel i en antologi, altså at hver sæson handler om en ny karakter blandt de mænd, der var med til at bygge orden op i vestens kaos, ‘the lawmen’.

Serien bliver solgt på at være en Taylor Sheridan-serie, men det er på nippet til at være for meget sagt. Det er den serie, under sit brand, Sheridan har haft mindst hands-on medvirken i, for i stedet har han givet skrivetøjlerne til Chad Feehan, der har bearbejdet Sidney Thompsons bog Follow the Angels, Follow the Doves: The Bass Reeves Trilogy Book One. Og også skuespiller David Oyelowo, der spiller titelrollen, er producer på serien og har haft stor indflydelse på udformningen.

Fra slave til sherif

At Oyelowo har villet denne rolle, forstår man godt, for han får et større spillerum end i sine tidligere ting. Han gjorde en god figur i Silo bl.a., bare for at nævne noget af det seneste han har lavet, men det var alt for kort. Som Bass Reeves til gengæld bærer han stort set hver eneste scene og skal igennem hele følelsesregistret - og han gør det med bravour.

Fra Bass er slave hos plantageejeren og officer George Reeves (Shea Whigham), som han må følge på krigsmarkerne under Borgerkrigen, til han flygter fra sin slavestatus, bliver en fattig landmand i et reservat og til sidst en lovens håndhæver.

Klassisk western med lavt tempo

Før man tænker, ‘det er jo Django om igen’, så adskiller Bass Reeves sig ved ikke at have nogen hævntørst. Han er en troende og retskaffen mand, der egentlig helst ville leve et stille og fredsommeligt liv, men som drevet af pligt og håb om mere retfærdige vilkår for farvede, gør det, der skal til. Også når det gælder at fængsle sin egen søn.

Det er som helhed en velfungerende westernhistorie, serien byder på. Klassisk fortalt drama uden de store kreative svinkeærinder, der tager sig overordentligt god tid. Også for god tid indimellem. Forvent ‘slow storytelling’, for tempoet er sat på lavt blus.

Til gengæld kan man undervejs nyde Dennis Quaid, der kan være både charmerende og truende på samme tid, og en værdig og tough Donald Sutherland, i nogle af birollerne.

Og sammen med David Oyelowo udgør de et realistisk billede på, hvordan det vilde vesten var at leve i, når man gerne ville være på den rigtige side af loven.

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser

Mest læste