Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Marvel gør, hvad Marvel gør bedst i 'WandaVision'

AfIsabella Lisberg
17. marts 2021
Foto: WandaVision/Disney+

Del artikel

Min. hjerne. Eksploderer. So. Many. Things. Happened!


WandaVisionThe Falcon and The Winter Soldier Loki

Svaret er ja, også i den grad! Marvel gør, hvad Marvel gør bedst. De tager fusen på os og skaber endnu engang et helt igennem perfektionistisk millionbrikspuslespil, som ikke bare er underholdende og aktionsspækket, men også så velproduceret, at alle scener, replikker, genstande, tal og farver er velovervejede og har en bevidst betydning.

LÆS OGSÅ: Stream and Chill: Ny Disney+-serie sætter nye standarder for dårlige serier

Dette millionbrikspulsespil, som WandaVision på Disney+ er, giver fansene fornemmelsen af at skulle afkode det mest tvetydige mysterium og ifølge det gode gamle world wide web, så har de fået, så hatten passer. Internettet har uge efter uge eksploderet i fanteorier, eastereggs og diskussioner, hvilket er, hvad Marvel gør bedst. Pulsespillet. Lad os se på brikkerne.

Er du ikke Marvel-fan? Så skal du måske stoppe med at læse, gå tilbage og se alle fire filmfaser, en ordentlig portion X-Men-film og så vende tilbage hertil. WandaVision er muligvis ganske underholdene uden kendskab til universet, men for at forstå betydningen, vigtigheden i hver detalje og få følelsen af at afkode et kryptisk mysterium, så må du læse op på Marvel-lektien.

Titlen, WandaVision


De skarpe Marvel-fans husker med al sandsynlighed én af de seneste film Avengers: Infinity War, som havde en umiddelbar definitiv slutning for Vision (Paul Bettany). Derfor lå det ret hurtigt i kortene, at det var Wandas (Elizabeth Olsen) vision og version af virkeligheden, der var omdrejningspunkt for serien.

LÆS OGSÅ: Nyt brand tilfører hundredevis af nye titler til Disney+

Man skal dog passe på med at afskrive superheltes karakterer, for man ved aldrig, hvad Marvel har af multiuniverser (hint til den kommende film Doctor Strange and in the Multiverse of Madness, som kommer i fjerde fase, er du med Marvel-fan?) oppe i ærmet.

Sitcom-referencerne


Det ses tydeligt i de første afsnit i form af billedformat, kameraopsætning, lyden af et latterfyldt live-publikum og nå ja, ingen farver. Serien begynder nemlig i sort/hvid. Wanda og Vision nyder de klassiske gamle dyder og kønsroller, og tidens komiske falden på halen-humor er et hyggeligt gensyn med en anden tid, men komediespillet varsler også om den fare, der ligger lige under overfladen.

LÆS OGSÅ: Nye serier på streamingtjenesterne i marts 2021

Referencerne til mange Amerikanske sitcoms gennem tiden forsætter afsnit efter afsnit og op igennem tiden, men det er ikke for nostalgiens skyld, for også her findes en tråd tilbage til det store puslespil, som Marvel har lagt i årevis. Husker du historien om, hvordan Wanda og hendes tvillingebror Pietro/Quicksilver (Aaron Taylor-Johnson (ja, ham kommer vi også tilbage til) som børn i Sokovia lå i bomberuinerne og kiggede på en tikkende Stark fabrikeret bombe? Hvis ikke, tilbage og se Avengers filmene.

Marvel og X-Men


WandaVisionAmerican Horror Story

Hvorfor er det så vigtigt? Det er det, fordi det skal vise sig, at X-Men universet er kommet hjem i Marvel-folden. Alle X-Men karaktererne er nemlig oprindeligt Marvel, men grundet fortidens økonomiske vanskeligheder solgte Marvel rettighederne til karaktererne.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i marts 2021

Nu er karakterne vendt hjem igen, hvilket betyder, at vi nu har endnu flere brikker at holde styr på, og vi får sværere og sværere ved at spå om fremtidige projekter.

Referencer og hints


WandaVision

Tværtimod så er WandaVision spækket med skjulte hints, så du kan sagtens gå i gang med at analysere enhver detalje. Det er næsten samme følelse som at se en thriller eller krimi, for man afkoder konstant betydningen for at løse mysteriet om, hvad dælen Marvel mener, eller hvad vi kan vente os. Der bliver ikke kun hintet til brikker fra foregående eller kommende film eller serier, men i særdeleshed også til det oprindelige tegneserieunivers, hvilket sætter fansene på overarbejde, inklusiv undertegnet.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på Netflix i marts 2021

Hvordan menneskerne i produktionsrummet med dette vanvidspuslespil selv kan holde styr på de brikker, de efterlader til os, det aner jeg ikke. Kæmpe cadeau. Som sædvanlig er der en lille (denne gang mere skjult) hyldest til Stan Lee, den nu afdøde skaber af Marvel. Kan du finde den?

Dybere kendskab til de oversete Marvel karakterer


WandaVision

To karakterer, der især kommer som en overraskelse er den nysgerrig nabo Agnes (Kathryn Hahn) og S.W.O.R.D-pilot Monica Rambeau (Teyonah Parris). Naboen Agnes rolle i WandaVision forbliver her spoilerfree, men magen til fænomenal skuespilspræstation skal man lede længe efter.

LÆS OGSÅ: Fra Super Nintendo til horror: 5 oversete serier, der ikke spilder din tid

Rambeau stiftede vi sidst bekendtskab med i Captain Marvel, hvor hun er datter til Carol Danvers (Brie Larson) ven og kollega, Maria Rambeau (Lashana Lynch). Uden at spoile kan man roligt sige, at hendes karakter skriver sig over i historien.

Sorg og kærlighed


WandaVision handler i virkeligheden om noget så enkelt og alligevel enestående som sorg og kærlighed. I et intimt øjeblik mellem Wanda og Vision bekræfter Visions ord vigtigheden af emnet, ”What is grief, if not love persevering”. En sætning, der kommer til at skabe evig genklang og skaber kontrast til det enorme puslespil af helte og skurke.

Med WandaVision er puslespillet kun blevet større og vildere, og man må tage hatten af for Marvels kreativitet og genialitet. Fuld plade af hjerte til WandaVision, men især Wanda.

Fakta om WandaVision

Instruktør: Matt Shakman
Manuskriptforfatter: Peter Cameron mfl.
Medvirkende: Elizabeth Olsen, Paul Bettany, Kathryn Hahn, Teyonah Parris, Josh Stamberg
Antal afsnit: 9
Land: USA
Dansk premieredato: 15. januar 2021
Dansk streamingtjeneste: Disney+

LÆS OGSÅ: What to Watch: Episode #6

LÆS OGSÅ: 3 stærke krimiserier: Månedens serietip på C More

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 'Firefly Lane' er ikke bare let underholdning

Del artikel

Læs mere omMarvelDisney+

Andre Serier | Anmeldelser

Mest læste