Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: 'Ms. Marvel' rammer tonen hos de yngre - tror jeg

AfBrian Mogensen
1. august 2022
Iman Vellani som Ms. Marvel/Kamala Khan / Foto: Courtesy of Marvel Studios. ©Marvel Studios 2022. All Rights Reserved.

Del artikel

Kamala Khans eventyr som 'Ms. Marvel' er blevet noget redigeret i forhold til tegneserien, men Marvels sidste nye skud på stammen er fin underholdning, selv om den nok er mest rettet mod teenagere.

Siden Ms. Marvels premiere har bruger-sites som MetaCritic, Rotten Tomates og IMDB modtaget et væld af anmeldelser med bundkarakter. Hele historien herom er blevet taget som både et forsvar for og et angreb mod serier med minoriteter i hovedrollerne samt tilpasninger af kildematerialet.

Meget af det giver genlyd af det efterspil, der ramte hovedpersonen Brie Larson, da hun tog rollen som Carol Danvers i filmen Captain Marvel. Og det kan være svært at gennemskue præcis, hvad der ligger bag. Nogle vil hævde, at der er tale om direkte racisme og mandschauvinisme, og at kritikerne er hvide mænd, der hader kvinder.

Andre hævder, at der er taget for mange friheder i forhold til kildematerialet. I tegneserierne har Ms. Marvel evnerne til at strække sig og øge eller mindske sin størrelse (eller størrelsen af fx sine næver). I serien på Disney+ er der CGI-genereret hurlumhej, der minder lidt om, men stadig ikke helt rammer plet.

Det er som bekendt umuligt at stille alle tilfredse. Og ligesom der er et hav af mennesker, der har givet serien karakter på én, er der også mange, der har været ude og give den 10 for at trække den modsatte vej.

Vi har set det meste før


Ms. Marvel

Kamala Khan er vokset op som pakistansk-amerikaner og idoliserer Captain Marvel i så høj en grad, at hun laver videoer om hende i forbavsende høj produktionskvalitet i forhold til den mængde opmærksomhed hun får.

Derudover lever hun en undselig tilværelse på en amerikansk high school, er venner med en ung mand med enorm teknisk snilde og et betragteligt crush på Kamala. Hendes forældre er strikse, og klichéerne stopper ikke der.

En dag modtager Kamala et armbånd fra hendes bedstemor i Pakistan, der låser op for hendes kræfter.

Ting sker, som den slags nu har en tendens til i TV-serier, og Kamala ender med at måtte lære at bruge sine nyfundne kræfter til at kæmpe mod de onde for de gode. I det store hele er der ikke ret meget nyt under solen.

Og skid nu hul i det. Der er ikke nogen andre superhelte i Marvels verden, der genopfinder genren, og det er så absolut heller ikke det, de er sat i verden for. Måske lige med undtagelse af WandaVision har superhelteserierne ikke for alvor prøvet noget nyt.

Sjov, men nok ikke til mig


Ms. Marvel

Skurkene er måske nok lidt kedelige, og det kan være svært helt at finde ud af, hvad de egentlig er for nogle størrelser. De bliver ikke rigtigt introduceret før afsnit tre, og indtil da er der mere fokus på teen-livets ubærlige kompleksitet. Det hele er sovset ind i CGI-afbildninger af SMS’er og beskeder på Snapchat, TikTok eller en anden ny Social Media-platform, som jeg – en 40+ mand – ikke helt har fundet ud af at inkorporere i mit liv.

Det er dog ikke vigtigt, og hvis man ellers tager det for, hvad det er, er der ingen grund til at blive mavesure Maren, der sidder og råber, at de unge skal ud og spille stikbold i stedet for at sidde med deres mobiltelefoner.

Marvels Cinematic Universe har formået i høj grad at inddrage det voksne publikum med flere af deres film, mens de samtidig har leveret dem i en indpakning, der gør det trygt og godt for de yngre.

Ms. Marvel er målrettet teen-segmentet, og så længe den er i stand til at balancere mellem teen-drama og superhelteaction, så går det hele nok.

Dermed ikke sagt, at man som 40+årig fan af serier som The Boys og Doom Patrol ikke kan få noget ud af Kamala Khans eventyr.

Men det er en serie, der kan samle familien, for den har lidt til alle. Samtidig er den skruet sammen med en stor kærlighed for at vise det samfund, de pakistansk-amerikanske borgere lever i og den historie, der ligger forud. En del af serien finder også sted i Pakistan.

Så hvis du bare vil have mere Iron Man eller Thor, og du ikke kan lide teenagedrama, muslimer, kvinder, computergrafik, sociale medier, tilpasninger af kildematerialet eller en af de andre tusind ting, der efterhånden er blevet hverdag for fans at brokke sig over, så skip Ms. Marvel, og lad være med at gå ind på IMDB eller et andet sted og give bundkarakterer.

Glæd dig i stedet over, at der er så mange forskellige muligheder i serie-verdenen, at du får noget, der passer lige på dig.

For det gør Ms. Marvel helt sikkert for rigtigt mange.

Fakta om 'Ms. Marvel':
Skabt af: Bisha K. Ali
Instrueret af: Adil El Arbi, Bilall Fallah, Meera Menon m.fl.
Medvirkende: Iman Vellani, Matt Lintz, Zenobia Shroff, Yasmeen Fletcher, Rish Shah m.fl.
Sæson: 1
Afsnit: 6
Varighed: ca. 45 minutter
Produktionsland: USA
Dansk Streamingtjeneste: Disney+

LÆS OGSÅ: De værste serier i år indtil videre

LÆS OGSÅ: Restaureret version af 'Riget' I & II kommer på Viaplay forud for 3. sæson

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 'Outlander' sæson 6 er tiltrækkende, fængende og hed

Del artikel

Læs mere omDisney+Ms. Marvel

Andre Serier | Anmeldelser

Mest læste