Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: 'Snapped: Behind Bars - Sabrina Zunich' sætter tankerne i gang om fordelingen af skyld og ansvar

AfLuna Stjerneby
17. februar 2021
Foto: Snapped: Behind Bars/Hayu

Del artikel

I det nye true crime-afsnit af Snapped: Behind Bars introduceres vi for et mord, der udvikler sig fra en tilsyneladende simpel mordsag til en psykologisk whodunit?-sag.


I 2012 begik Sabrina Zunich et grusomt mord på sin plejemor, Lisa Knoefel. Zunich angreb en sovende Knoefel i deres Cleveland-hjem og stak hende 178 gange med plejemorens to døtre som vidner.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 'Framing Britney Spears' er "en rigtig trist historie"

Det virker først som en klokkeklar mordsag, men ved nærmere efterforskning afsløres den manipulation, mishandling og det magtmisbrug, som Zunich angiveligt blev udsat for af plejefaren Kevin Knoefel. Sagen skifter karakter fra en mordsag med en åbenlyst skyldig person til en mere nuanceret udforskning af begrebet skyld.

Har vi sympati for Zunich?


Vores forståelse skærpes efterhånden, som vi hører fra en nu 26-årig Zunich, der sidder i fængsel på livstid, Zunichs venner, journalister og en psykoterapeut, der fortæller om de betingelser der drev Zunich til mordet.
Alligevel er det ikke lutter sympati for Zunich. Argumenter fra både forsvar og anklager bliver fremlagt, og seeren må gøre op med sig selv hvad de egentlig mener retfærdighed ville indebære i denne sag.

Splittet mellem følelser og fornuft


Med sammenknebne øjne forsøger jeg at analysere hvert toneleje, blik og ansigtstræk hos Zunich, der fortæller om sine oplevelser imens tårene triller ud af hendes øjne. Jeg er splittet! For jeg har en ubestridelig empati for hende, samtidigt med at en skeptisk stemme i mit hoved siger: “Hun stak sin plejemor 178 gange! 178 gange!”.

LÆS OGSÅ: Dyk ned i sexkulten NXIVM på C More

Den splittelse, jeg oplever, leder mine tanker hen på den manipulation og hjernevask, der afsløres i HBO’s The Vow, som dykker ned i sex-kulten NXIVM. Selvom de to serier har mange flere forskelle end ligheder, bringer dette afsnit af Snapped alligevel en lignende kompleksitet til bordet, fuldt anrettet med både psykisk terror og manipulation. Den splid, afsnittet skaber i mig og konfrontationen med menneskets skrøbelige psyke, får både min logik og mine følelser i spil.

Lavbudgets true crime med indholdet i orden


Afsnittet kan desværre ikke prale af overbevisende reenactments, filmiske skud og velproduceret stemningsmusik a la de lækre dokumentarer, vi konstant får smidt i nakken af de store underholdningsproducenter. Så søger du dét produktionsniveau, vil Snapped ikke kunne leve op til dine true crime-behov.

LÆS OGSÅ: Podcast-anmeldelse af I'll Be Gone in the Dark

Snapped: Behind Bars - Sabrina Zunich er for de garvede true crime-nørder, der altid er på jagt efter mere true crime. Er du til gengæld en person, der lige er begyndt på din true crime-rejse, så ville jeg starte med mere anmelderroste og cinematiske dokumentar-serier som f.eks.HBO’s I’ll be Gone in the Dark, The Jinx, og Netflix’ Abducted in Plain Sight, og Wild Wild Country.

Fakta om Snapped: Behind Bars – Sabrina Zunich

Dansk premieredato: 14. Februar 2021
Afsnit: 1
Land: USA
Streamingtjeneste: Hayu

LÆS OGSÅ: Knutby-mordet: Ny true crime-serie på vej til HBO Nordic

LÆS OGSÅ: Ny sæson af True Detective måske på vej

LÆS OGSÅ: Se listen: Her er årets mest sete serier på Netflix i 2020

Del artikel

Læs mere omHayu

Andre Serier | Anmeldelser