Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: ’Tales of the Jedi’ er ren nostalgi fortalt på et kvarter

AfFreddy E. Silva
31. oktober 2022
Tales of the Jedi anmeldelse
Ahsoka Tano I 'Star Wars: Tales of the Jedi / Foto: Disney+. © 2022 Lucasfilm Ltd. & ™. All Rights Reserved.

Del artikel

Disney+ fortsætter udvidelsen af Star Wars-universet med ’Tales of the Jedi’. Var du fan af den animerede serie ’The Clone Wars’, bør du ikke gå glip af Dave Filonis nyeste. Samme cast, samme feel, men nye episoder og nye indblik i gammelkendte karakterer.


Manuskriptforfatter Dave Filoni er en travl mand og samtidig hardcore Star Wars-fan. Blandt meget andet står han bag de animerede succeser The Clone Wars, Star Wars Rebels og The Bad Batch samt de populære live-action-serier The Mandalorian og The Book of Boba Fett. Listen er lang. Men det bedste ved Filonis arbejde er ikke kvantiteten, men at hans kærlighed til Star Wars skinner igennem. Uanset om man er direkte fan af hans bidrag til universet eller ej.


Det var hans ubetingede dedikation til de etablerede film, der med tiden bl.a. genoplivede den originale trilogis fanfavorit Boba Fett samt gav os vores første live-action møde med de animerede seriers darling Ahsoka Tano. Det er tydeligt, at Filoni ønsker at udbygge kanon i det univers, der i alt for mange år primært bestod af uofficielle baggrundshistorier i det såkaldte Star Wars Expanded Universe. Derfor er næste udvidelse af galaksen langt langt borte at finde i Tales of the Jedi.

Den komplicerede Sith og den unge jedi


Fans, der har set de tre Star Wars-prequels, som skildrer Anakins vej til mørket, vil mindes skurken i Attack of the Clones, den mystiske grev Dooku. Allerede i omtalte film havde denne herre af sith en intrigerende aura, der modsat sine dystre fæller ikke emmede helt af skinbarlig ondskab. Den mere 3-dimensionelle karakter insinuerede, at der kunne ligge rationelle overvejelser bag hans handlinger.


Denne mulige side af skurken har Filoni nu gravet i og fremlægger en frisk baggrund og bevæggrunde i korte 15-20-minutters afsnit. De forsøger hen over tre forskellige begivenheder i Dookus liv at beskrive, hvad der ligger til grund for hans valg senere i livet. Disse afsnit er desuden ganske finurligt flettet ind i, hvad vi allerede ved om denne komplicerede herre og belyser endda små øjeblikke, der foregår sideløbende med bl.a. begivenhederne i Attack of the Clones.


Det samme gør sig gældende med den unge jedi-lærling Ahsoka Tano, der i The Clone Wars-tegnefilmen var selveste Anakin Skywalkers padawan. Også hun har i Tales of the Jedi fået tilegnet tre afsnit af samme korte varighed, der tilsammen uddyber karakterens baggrund. Helt fra hendes spæde år og frem til efter eksekveringen af den famøse Jedi-udryddelse, Ordre 66, får vi et indblik i, hvordan hun bliver en modig og talentfuld jedi med egen solid fanbase blandt Star Wars-entusiaster.

Gammelkendte voice-actors samt fanservice


Tales of the Jedi er generelt set en fin lille tilføjelse til Star Wars-samlingen på Disney+ og kræver desuden så lidt af ens tid, at den uden omsvøb er seværdig for alle Star Wars-fans. Især gamle seere af The Clone Wars vil elske at genhøre de gammelkendte voice-actors bag både Ahsoka og Anakin, men ligeledes også modtage fanservice med stemmeoptræden af både Liam Neeson som Qui-Gon Jinn og naturligvis Ian McDiarmid som Darth Sidious.


Som en lille sjov ekstra bonus lægger skuespiller og instruktør Bryce Dallas Howard stemme til Yaddle, der er en kvindelig jedi-mester af samme race som Yoda. Howard har før rollen som Yaddle bl.a. instrueret to afsnit af The Mandalorian, så Dave Filoni holder Star Wars-familien tæt samlet, både inde og udenfor Star Wars-universet.

Klar anbefaling


Tales of the Jedi får slutteligt en klar anbefaling herfra. Den er en hyggeligt og nostalgisk tilføjelse med direkte forbindelse til The Clone Wars, men først og fremmest har den et par velskrevne og velinstruerede kapitler til to af Star Wars-universets mere interessante karakterer.


Desuden kan den komplette sæsons seks afsnit ses på omtrent halvfems minutter, hvilket ligeledes er et plus i en periode, hvor de fleste af os har en strøm af serier på vores watch-liste. Så Tales of the Jedi sæson 1 er halvanden time, der er godt givet ud for enhver ægte Star Wars-fan.


https://imgix.vielskerserier.dk/2019/10/5-hjerter.jpg

Fakta om 'Tales of the Jedi':


Instruktør: Saul Ruiz m.fl.
Manuskriptforfatter: Dave Filoni
Medvirkende: Ashley Eckstein, Dee Bradley Baker, Matt Lanter m.fl.
Antal afsnit: 6
Land: USA
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 26. september 2022
Dansk streamingtjeneste: Disney+

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser