Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: ’Under the Bridge’ er en yderst effektiv krimiserie

Af
Claus Nygaard Petersen
12. juni 2024
Under the Bridge anmeldelse
Lily Gladstone i 'Under the Bridge' / Foto: Disney+

Del artikel

Disney+-serien baseret på en virkelig forbrydelse er båret frem af gode skuespilpræstationer og en nervepirrende historie, der bliver fortalt på en interessant måde.

Under the Bridge

Streamingtjeneste: Disney+
Premieredato: 12. juni 2024
Genre: Krimi, drama
Serieskaber: Quinn Shephard
Medvirkende: Lily Gladstone, Riley Keough, Vritika Gupta, Chloe Guidry, Javon Walton, Izzy G, Aiyana Goodfellow m.fl.
Land: USA
Antal afsnit: 8

Hvordan laver man en fiktiv version af en virkelig begivenhed? Det spørgsmål er blevet stillet mange gange i løbet af de senere år. Alle streamingtjenester og producenter kigger ofte i det uudtømmelige ocean af true crime-fortællinger for at finde inspiration til deres værker.

Virkeligheden fænger bare anderledes an hos publikum end det, der er skabt i hovedet hos en kreativ manuskriptforfatter. Dernæst melder spørgsmålet sig, om det skal være en 1:1 gengivelse af forløbet, eller om man skal tage sig nogle kreative friheder.

Miniserien Under the Bridge benytter sig af det sidste. Serien handler om mordet på den 14-årige Reena Virk, der i 1997 blev myrdet af nogle teenagere i den canadiske by Saanich.

Under the Bridge anmeldelse
Vritika Gupta i 'Under the Bridge'
Foto: Disney+

To blev anklaget for selve mordet, men i alt syv jævnaldrende teenagere – en dreng og seks piger – blev retsforfulgt for forbrydelser i forbindelse med sagen.

Serieskaber Quinn Shephard tager udgangspunkt i Rebecca Godfreys bog af samme navn. Journalisten har gennem interviews med både pårørende og de anklagede lavet nogenlunde den ultimative genfortælling af forløbet sammen.

Shephard bosatte sig under arbejdet med serien i nærheden af den kræftsyge forfatter for på den måde at kunne få maksimalt input og feedback fra Godfrey på den historie, som manuskriptforfatteren forsøgte at stykke sammen. To et halvt år blev det til, inden Godfrey døde i 2022 – en uge efter, den amerikanske streamingtjeneste Hulu annoncerede tilblivelsen af serien.

Resultatet får vi så nu med de to powerhouses Lily Gladstone (Killers of the Flower Moon) og Riley Keough (The Girlfriend Experience, American Honey) i front, og begge er blændende.

Under the Bridge anmeldelse
Archie Panjabi og Ezra Faroque Khan i 'Under the Bridge'
Foto: Disney+

Baseret på en virkelig historie

Quinn Sherphard har ændret på navne hist og her, ændret i handlingsforløb og ikke mindst indsat en fiktiv version af Rebecca Godfrey (Riley Keough) i serien. Men ellers er Under the Bridge i det store hele identisk med bogforlægget og virkeligheden.

14-årige Reena (Vritika Gupta) forsøger desperat at finde venner på den lokale high school, hvor der bliver kigget skævt til hende pga. hendes indiske rødder.

Umiddelbart har hun fået stablet et venskab op med Josephine (Chloe Guidry). Hun har haft en problematisk opvækst og bor på et hjem for unge kvinder. Drømmen er at blive en hardcore gangster, og sammen med de ligesindede Kelly (Izzy G.) og Dusty (Aiyanna Goodfellow) starter hun en bande, CMC (Crips Mafia Cartel).

Men fordomme og teenagevrede skaber splittelse flere gange, og sidste gang får det en fatal udgang.

Under the Bridge anmeldelse
Chloe Guidry, Izzy G., Vritika Gupta og Aiyanna Goodfellow i 'Under the Bridge'
Foto: Disney+

Politikvinden Cam (Lily Gladstone) kaster sig helhjertet ud i opklaringsarbejdet, hvor det også river op i hendes fortid. Som i øvrigt deles med den tilbagevendte Rebecca. De to kendte hinanden, da de var på samme alder som teenagerne.

Rebecca begynder også på sit eget opklaringsarbejde i form af research til en bog om sagen. Det indebærer blandt andet at lade, som om hun er på pigernes side i sagen. En plan, hvor det til tider er svært at gennemskue, om det er noget, hun lader som om, eller om hun rent faktisk er ude på at hjælpe dem.

Under the Bridge anmeldelse
Riley Keough i 'Under the Bridge'
Foto: Disney+

Stemningsfuld og nervepirrende

Under the Bridge er en god og anderledes krimiserie.

Hvis ikke man kender til sagen i forvejen, er der rigeligt med overraskelser. Efter tre effektive afsnit, hvor man vitterligt er i tvivl om, hvem der står bag, begynder puslespillet for alvor at falde på plads.

Vrede og sorg er de to grundlæggende følelser, der omgiver personerne i serien. Sjældent er det den positive og livgivende kærlighed, der vinder indpas i de traumatiske stunder. Men i det mørkeste mørke, er der alligevel små enklaver af lys til at holde håbet i live.

Lily Gladstone og Riley Keough er magnetiske i alt, hvad de gør i løbet af serien.

En uforløst romance imellem Cam og Rebecca giver Under the Bridge nogle tiltrængte øjeblikke af ømhed, som der, udover dobbelt-flashback-afsnittet 4, ellers ikke er meget af.

Som periodestykke er serien uhyre effektiv. Der svælges ikke unødigt i nostalgi eller diverse former for se-vi-er-i-1997-pladder, vi ofte har set i film og serier, der skal se ud, som om de foregår i 80'erne eller 90'erne.

Primært bliver tiden forankret igennem rapperen The Notorious B.I.G. Hans sange er livslektioner og drømme for pigerne og et af de få punkter, de alle kan samles om.

Under the Bridge anmeldelse
Javon Walton i 'Under the Bridge'
Foto: Disney+

Den latente racisme og hadet mod alt, der minder folk om deres mindreværd, ulmer igennem serien, hvor det også bliver italesat flere gange. Ikke i en belærende/løftet pegefingertone. Mere som en reminder.

Vi skal huske på at være venlige overfor vor medmennesker. Møde verden og dem vi ikke kender med et smil fremfor en knyttet næve og bister grimasse. Og det er lige meget, om man ung, gammel og alt derimellem. Vær venlig.

Under the Bridge er en yderst effektiv krimiserie med virkelig gode skuespilpræstationer. Henimod slutningen mister serien noget af den intensitet, den eller har excelleret i indtil da. Som true crime-adaptation adskiller den sig ved at integrere sin forfatter som karakter i fortællingen på en måde, vi sjældent ser i denne genre.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser