Serier | Guides

De 10 bedste krimiserier på Netflix

AfRedaktionen
10. april 2024
Danica Curcic i rollen som Naia Thulin i den glimrende danske Netflix-krimiserie 'Kastanjemanden'
Danica Curcic i rollen som Naia Thulin i den glimrende danske Netflix-krimiserie 'Kastanjemanden' / Foto: Tine Harden / Netflix

Del artikel

I øjeblikket hitter krimiserierne 'Ripley' og 'The Gentlemen' på Netflix, og der er generelt meget krimiguld at komme efter på streamingtjenesten. Vi har fundet 10 af de allerbedste krimiserier, du kan kaste dig over lige nu.

1. Mindhunter
2. Breaking Bad/Better Call Saul
3. Top Boy
4. Kastanjemanden
5. Narcos
6. Papirhuset
7. Dexter
8. Killing Eve
9. Snabba Cash
10. Ozark

1. Mindhunter

Med David Fincher ved roret var der tårnhøje forventninger til Mindhunter, da første sæson fik premiere i 2017. Serien går da også Finchers Se7en og Zodiac i bedene med et fokus på fænomenet seriemordere.

Mindhunter følger den unge agent, Holden Ford (Jonathan Groff), der i 1970'erne bliver tilknyttet FBI's såkaldte "Behavioural Sciences Unit" under ledelse af den garvede Bill Tench (Holt McCallany).

En ny type morder, der dræber regelmæssigt og tilsyneladende uden motiv, er ved at dukke op. Tench og Ford sætter sig for at opbygge en database over disse morderes baggrund og adfærd, men for at gøre det, er de nødt til at møde morderne og tale med dem face-to-face.

Der er to sæsoner af Mindhunter på Netflix (og man kunne da håbe på en tredje!)

2. Breaking Bad og Better Call Saul

Selv om hverken Breaking Bad eller Better Call Saul hører i kategorien for klassiske krimiserier, synes vi alligevel, de hører hjemme på listen.

Breaking Bad behøver næppe nogen yderligere introduktion, men det er jo den legendariske serie om den kræftramte kemilærer, Walter White, der begynder at producere og sælge metamfetamin sammen med sin tidligere elev, Jesse.

Bryan Cranston og Aaron Paul brillerer som Walter White og Jesse Pinkman, og i en mindeværdig birolle finder man Bob Odenkirks kriminelle advokat, Saul Goodman.

Saul fik siden sin egen spin off-serie med Better Call Saul, og den er ligeledes skabt af Vince Gilligan og Peter Gould fra Breaking Bad.

Der er fem sæsoner af Breaking Bad og seks sæsoner af Better Call Saul på Netflix.

3. Top Boy

For fans af The Wire er Top Boy et absolut must-see. Igennem mere end 12 år følger serien Dushane (Ashley Walters) og hans on and off-ven og forretningspartner Sully (Kane Robinson) og deres lyssky forretninger omkring bebyggelsen Summerhouse i London.

Serien stoppede egentlig efter de to første sæsoner i 2013, men rapperen Drake var så stor fan, at han sammen med sit produktionsselskab og Netflix genoplivede Top Boy i 2019. Originalserien har derfor titlen Top Boy: Summerhouse, mens den nyeste blot hedder Top Boy.

Der er tre sæsoner af Top Boy og to sæsoner af Top Boy: Summerhouse på Netflix.

4. Kastanjemanden

Søren Sveistrup kan sit krimi-kram, hvilket han allerede viste med den yderst populære DR-krimi Forbrydelsen og siden satte en tyk streg under med sin debutroman Kastanjemanden, som Netflix-serien her er baseret på.

Serien handler om en ung kvinde, der bliver fundet brutalt myrdet på en legeplads. Hun mangler en hånd, og ved siden af hende ligger der en lille kastanjemand.

Den unge efterforsker Naia Thulin (Danica Curcic) og hendes partner Mark Hess (Mikkel Boe Følsgaard) forbinder snart mordet med en ung piges forsvinden et år tidligere.

Pigen, der formodes at være død, er datter af socialminister Rosa Hartung (Iben Dorner), og herefter begynder jagten på den uhyggelige "kastanjemand".

Der er en enkelt sæson af Kastanjemanden på Netflix, men en efterfølger er allerede bekræftet.

5. Narcos

Hvis ikke, man allerede havde hørt om narkobaronen, Pablo Escobar, fik Netflix banket navnet godt og grundigt fast i folks bevidsthed med den glimrende krimiserie, Narcos.

Serien giver en detaljeret indsigt i den kriminelle underverden, som med hovedsæde i Columbia distribuerer kokain over hele verden.

Pedro Pascal (Game of Thrones, The Last of Us) spiller den ene af de to politimænd, Javier Peña, der forsøger at få has på narkoindsmuglingen fra Colombia til USA. Den anden spilles af Boyd Holbrook (Logan, The Sandman). Sideløbende følger vi Pablo Escobar selv (Wagner Moura), og hvordan han får opbygget sit kriminelle imperium.

Der er tre sæsoner af Narcos på Netflix.

6. Papirhuset

Fra én stærk, spansk Netflix-serie til den næste – nemlig heistserien Papirhuset, også kendt som både Money Heist og La Casa de Papel.

Serien handler i bund og grund om et godt gammeldags bankrøveri, orkestreret af den såkaldte 'professoren' (Álvaro Morte). Han har samlet et hold af dygtige bankrøvere og planlægger at trænge ind i det nationale spanske pengetrykkeri, tage en gruppe gidsler og trykke 2,4 milliarder euro over de næste 11 dage.

Især seriens første sæson er legendarisk, men herefter bliver det mere ujævnt. For nylig fik spin off-serien Berlin også premiere på Netflix, og selv om den er seværdig, kan den ikke helt leve op til originalen.

Der er fem sæsoner af Papirhuset på Netflix og en enkelt sæson af Berlin.

7. Dexter

Den ikoniske krimidramaserie om antihelten Dexter Morgan, der er kriminaltekniker om dagen og seriemorder – i den mere eller mindre gode sags tjeneste – om natten, er ikke til at komme uden om på listen. Ej heller selv om serien mistede lidt momentum i de sidste par sæsoner.

Dexter er baseret på bogen Darkly Dreaming Dexter, skrevet af Jeff Lindsay, og det er Michael C. Hall, der med enorm overbevisning spiller retfærdighedsrytteren, Dexter.

Blandt de øvrige navne på rollelisten finder man Jennifer Carpenter, James Remar, Julie Benz og David Zayas.

Der er 8 sæsoner af Dexter på Netflix, og derudover er der lavet en spin off-serie med titlen Dexter: New Blood, der kan ses på SkyShowtime.

8. Killing Eve

Det er kattens jagt efter musen i denne sprudlende og smukke krimithriller med fantastiske Sandra Oh (Grey's Anatomy) og Jodie Comer (The White Princess) i de to hovedroller.

Sandra Oh spiller efterretningsagenten Eve Polastri, der filtres dybere og dybere ind i jagten på seriemorderen Villanelle (Jodie Comer). De to kvinders fascination af hinanden er dragende og kompleks, og så præsterer Villanelle-karakteren i øvrigt at have det ene vanvittigt flotte outfit på efter det andet.

Som en ekstra bonus ved serien, set med danske briller, medvirker Kim Bodnia i en herlig rolle som Villanelles chef, Konstantin.

Der er fire sæsoner af Killing Eve på Netflix.

9. Snabba Cash

Man kan vel næsten ikke tale om de bedste krimiserier uden også at have en svensk en af slagsen på listen. Snabba Cash er måske ikke just din gængse Wallander-serie, men den er spændende og effektiv – og sindssygt velspillet med Evin Ahmad i front.

Serien er baseret på Jens Lapidus' succesroman af samme navn og bevæger sig både i tech-industrien og i den stockholmske underverden.

Foruden Evin Ahmad medvirker også Alexander Abdallah, Ayan Ahmed, og serien er skabt af Oskar Söderlund og Jesper Ganslandt.

Der er to sæsoner af Snabba Cash på Netflix.

10. Ozark

Vi slutter med en rigtig Netflix-klassiker, nemlig det prisvindende krimidrama Ozark med Jason Bateman, Laura Linney og Julia Garner i hovedrollerne.

Ozark handler om en træt økonomirådgiver, der flytter sin familie fra Chicago til Ozark i Missouri. Her begynder han – ikke helt ulig Walter White – at bevæge sig ned af dydens knapt så smalle sti. Han kaster sig simpelthen over hvidvaskning af en gigantisk sum penge for en farlig narkobaron.

Skuespillet er eminent, og serien fermt skruet sammen af skaberne Bill Dubuque og Mark Williams.

Der er fire sæsoner af OzarkNetflix.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel