Serier | Guides

Redaktionen anbefaler: 10 gode film og serier om journalistik

Af
Signe Bjørg Granberg
10. juli 2024
'The Newsroom'
Den glimrende HBO-serie 'The Newsroom' er en af de serier, der fokuserer på journalistik og mediernes rolle i samfundet / Foto: Melissa Moseley/HBO/Max

Del artikel

Snart har TV 2-serien 'Graverne' og den politiske thriller 'Mørkeland' premiere, og i den anledning har vi set på nogle af de mange gode film og serier, der har journalistik og medieindustrien som omdrejningspunkt.

På dansk grund har vi ikke haft så mange film og serier, der har taget afsæt i journalisters arbejde, men snart kan vi glæde os over to nye titler inden for genren, nemlig Graverne, der får seriepremiere 28. juli på TV 2 Play, og Mørkeland, der kommer i biografen 22. august.

Internationalt set vrimler det med gode titler, der berører journalistik og medieindustrien, og vi har her samlet 10 af de bedste på tværs af film og serier:

Film:

1. Alle præsidentens mænd
2. Citizen Kane
3. Spotlight
4. Zodiac
5. Bombshell

Alle præsidentens mænd (1976)

Det Oscar-vindende drama om Watergateskandalen og de to – nu ikoniske – journalister, Bob Woodward og Carl Bernstein (Robert Redford og Dustin Hoffman), der kommer på sporet af en forbindelse mellem et indbrud i Demokraternes hovedkvarter og Det Hvide Hus, hvor republikanerne sidder på embedet.

Alle præsidentens mænd kan se på Max.

Citizen Kane (1941)

Orson Welles har både skrevet, instrueret og spiller hovedrollen i storfilmen, Citizen Kane, der handler om mediemogulen, Charles Foster Kane. På sit dødsleje siger Kane ordet 'Rosebud', og journalisten Jerry Thompson får til opgave at finde ud af, hvad det mon betyder. Hans undersøgelser viser sig at afdække en både tragisk og fascinerende historie.

Citizen Kane kan lejes på bl.a. Apple TV+, Blockbuster og SF Anytime.

Spotlight (2015)

Tom McCarthy og Josh Singers drama, Spotlight, vandt den prestigefulde Oscar for bedste film i 2015 og handler om et hold journalister på avisen The Boston Globe, der undersøger en rystende sag om overgreb på børn i den katolske kirke. Overgreb, som selv samme kirke har sjort alt for at dække over.

På rollelisten finder man bl.a. Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, John Slattery, Stanley Tucci og Liev Schreiber.

Spotlight kan lejes på bl.a. Apple TV+, Blockbuster og SF Anytime.

Zodiac (2007)

David Finchers anmelderroste krimithriller er baseret på tegneren, Robert Graysmiths, efterforskning og bog, Zodiac. Den handler om jagten på en af virkelighedens seriemordere, som opererede i og omkring San Francisco i 1970, og i forsøget på at opklare sagen, arbejder pressen og politiet tæt sammen.

Jake Gyllenhaal spiller Robert Graysmith, og han bliver flankeret af bl.a. Robert Downey Jr., Brian Cox og Mark Ruffalo.

Zodiac kan ses på Max og Prime Video.

Bombshell (2019)

Den stjernespækkede #metoo-film, Bombshell, handler om journalisterne, Megyn Kelly og Gretchen Carlson (Charlize Theron og Nicole Kidman), der forsøger at få skovlen under Fox News-chefen, Roger Ailes. De to kvinder har oplevet kategorisk sexisme på nyhedsmediet i mange år, men nu forsøger de sammen med den nyansatte Kayla Pospisil (Margot Robbie) at gøre op med det giftige arbejdsmiljø én gang for alle.

Bombshell kan ses på Nordisk Film+ og Viaplay.

Og så skal man selvfølgelig ikke glemme den danske politiske thriller, Kongekabale, der er forløber til Mørkeland.

Serier:

1. Succession
2. The Newsroom
3. The Morning Show
4. Sharp Objects
5. The Bold Type

Succession

Jesse Armstrong seriemesterværk handler om den stenrige Logan Roy, der ejer et af verdens mest magtfulde mediekonglomerater. I jagten på en arvtager for firmaet sender han familien ud i en altødelæggende kamp om magten og firmaets eftermæle.

Man skal være et skarn, hvis man ikke fryder sig over Successions velskrevne dialog og exceptionelle ensemble med Brian Cox, Jeremy Strong og Kieran Culken i front, og serien har da også vundet et væld af priser.

Der er fire sæsoner af Succession, der alle kan ses på Max.

The Newsroom

Manden bag den glimrende HBO-serie, Aaron Sorkin, er ikke hr-hvem-som-helst! Hans cv tæller nemlig både den ikoniske serie The West Wing og film som Moneyball og The Social Network, som han har skrevet manuskript til.

I The Newsroom følger vi medarbejderne på den fiktive nyhedskanal, Atlantis Cable News (ACN) og i særdeleshed nyhedsværten Will McAvoy (Jeff Daniels). Serien glimrer ved at være meget virkelighedsnær ift., hvordan man bedriver nyhedsjournalistik, og den implementerer tilmed historier fra virkelighedens verden, som karaktererne på den ene eller anden måde skal forholde sig til.

Der er tre sæsoner af The Newsroom, der alle kan ses på Max.

The Morning Show

Ikke helt ulig The Newsroom følger Apple TV+-serien også et nyhedsmedie, nemlig tv-stationen UBA og morgenprogrammet, The Morning Show.

Serien tager nogle af tidens mest aktuelle emner op på en både vedkommende og underholdende måde, og så vrimler det med stjerner på rollelisten, bl.a. Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Steve Carrell, Jon Hamm, Billy Crudup, Mark Duplass, Greta Lee og Julianna Margulies.

Der er tre sæsoner af The Morning Show, der alle kan ses på Apple TV+, og en fjerde sæson er i støbeskeen.

Sharp Objects

Den neglebidende spændende krimithriller, Sharp Objects, placerer sig genremæssigt lidt anderledes end de øvrige serier på listen, men ikke desto mindre handler den om den vigtige journalistiske gren; kriminaljournalistik.

Den altid fremragende Amy Adams spiller kriminalreporteren, Camille Preaker, der får til opgave at dække historien om et dobbeltmord på to teeangaepiger. Finten er, at mordet er sket i Camilles hjemstavn, og sagen bringer en lang række traumer med sig for vores hovedperson.

Serien er baseret på en bog af Gillian Flynn, skabt af Marti Noxon og instrueret af Jean-Marc Vallée. Foruden Amy Adams medvirker bl.a. Patricia Clarkson, Eliza Scanlen og Sydney Sweeney.

Sharp Objects kan ses på Max.

The Bold Type

På papiret lyder The Bold Type måske ikke specielt banebrydende. Serien følger tre kvinder i 20’erne, der alle arbejder på det anerkendte New Yorker-modemagasin Scarlet, og som hver især forsøger at navigere i tilværelsens op- og nedture. Det er en slags The Devil Wears Prada møder Sex and the City, men den har et dybere samfundsbevidst lag, der klæder serien – og genren – umanerligt godt.

Serien viser på forfriskende vis, at modemagasiner nu om dage både bidrager til at sætte dagsordenen og kan bide fra sig i samfundsdebatter.

Der er fem sæsoner af The Bold Type, der alle kan ses på Viaplay.

Og for også at kippe lidt med det danske flag kan man her til sidst nævne både Borgen, der foruden dansk politik havde et stort fokus på journalisterne hos TV1, og gode gamle Langt fra Las Vegas, der foregik på tv-stationen Jump Start.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Serier | Guides