Film | Guides

Her er de 10 bedste film i første halvdel af 2024

Af
Claus Nygaard Petersen
24. juni 2024
Poor Things
Emma Stone i 'Poor Things' / Foto: Searchlight Pictures

Del artikel

Første halvdel af filmåret 2024 har været fuldstændig forrygende. Vi har fundet frem til de 10 bedste film fra årets første seks måneder.

Det har været et fuldstændigt vanvittigt godt filmår i biograferne i løbet af årets første seks måneder.

Januar og februar alene bød på så mange gode film i biograferne, at man snildt kunne have lavet en liste ud fra bare de to måneder, som ville lammetæve de sidste par års lister.

Men der har også været andre film mellem marts og juni. Flere af filmene er allerede kommet på streaming, og der er mange timers eminent underholdning i vente.

1. Poor Things
2. The Zone of Interest
3. Dune: Del 2
4. Civil War
5. Frit fald
6. Challengers
7. All of Us Strangers
8. Furiosa: A Mad Max Saga
9. Drengen og hejren
10. Past Lives

Poor Things

Selv om der er hård kamp om førstepladsen, er der alligevel ingen tvivl om, hvilken film der skal have den øverste podieplacering over halvårets bedste film.

Yorgos Lanthimos’ eventyrlige og fascinerende fortælling om en kvinde, der begår selvmord og dernæst får indopereret et spædbarns hjerne, er en af de vildeste filmoplevelser længe.

Emma Stone er en urkraft i hovedrollen som Bella Baxter, der betager og forarger alle med sin ligefremme facon. Udviklingen fra barn fanget i en voksen krop, inklusiv dertilhørende fænomenalt fysisk skuespil, til at være mere mentalt udviklet, formidler skuespilleren perfekt.

Blandt de mange temaer, som Poor Things behandler, står sexisme og objektivisering af kvinder som noget af det stærkeste og skarpeste på den front, vi har set længe.

Og det er blandt andet derfor, at Poor Things står som halvårets bedste film.

Poor Things kan ses hos Disney+.

The Zone of Interest

I en knivskarp konkurrence, hvor vi som publikum står som vindere uanset udfaldet, indtager Jonathan Glazers uafrystelige Holocaust-drama The Zone of Interest andenpladsen.

Men den kunne lige så vel have haft topplaceringen. For skildringen af familielivet hos lejrkommenandanten for Auschwitz er helt eminent.

Især den komplicerede og mesterlige lydside i filmen er et helt kapitel for sig selv. Dødsmaskinens lyde sætter publikums fantasi i gang og maler billeder i hovedet, der er mere grumme end noget andet, Glazer ville kunne vise på lærredet.

The Zone of Interest kan stadig ses i enkelte biografer og streames hos Blockbuster, Viaplay og Grand Hjemmebio m.fl.

Dune: Del 2

Der er fuld knald på sandstormene i anden del af instruktør Denis Villeneuves adaptation af Frank Herberts berømte roman.

Hvor første del var lidt tung i det, er det et anderledes og mere medrivende action-sci-fi-drama, vi får med Dune: Del 2. Paul Atreides’ (Timothée Chalamet) hævntogt mod folkene, der har forsøgt at udslette hele hans slægt, er så tæt på mesterlig, som det overhovedet er muligt. Toeren overgår således etteren med sprudlende længder, hvor der i denne ombæring ikke er et eneste sekund, som føles overflødigt.

Lyd og billede er i helt unik klasse for sig, og filmen som helhed sætter en ny standard for storslået filmhåndværk.

Dune: Del 2 kan ses hos Max.

Civil War

I hvad nogle vil mene er et profetisk kig ind i fremtidens USA, fremstår Alex Garlands Civil War som et uhyggeligt billede på, hvad der måske venter lige rundt om hjørnet.

Vi befinder os i en nær fremtid, hvor USA er hensat til borgerkrig. Flere fraktioner har erklæret oprør mod den siddende præsident, der på bedste diktatorvis har forkastet den amerikanske forfatning. Vi følger en gruppe journalister på deres færd til hovedstaden Washington D. C., hvor det afgørende slag skal stå.

Kirsten Dunst er slet og ret fantastisk som den hærdede fotograf Lee, der vil prøve at fange øjeblikket, hvor præsidenten (Nick Offerman) bliver afsat.

Vejen dertil er dog alt andet end rolig, og fotografspiren Jessie (Cailee Spaeny) gennemgår en hel levetid på de få dage, turen igennem det krigshærgede, men stadig smukke, landskab varer. Det er en frygtelig, mesterlig dystopi, der skriver sig direkte ind i filmhistorien.

Civil War kan stadig ses i udvalgte biografer.

Frit fald

Sjældent har et retssalsdrama været så intenst og nervepirrende, som i Oscarvinder Justine Triets Frit fald. For hvad var det endelig, der skete, da Samuel (Samuel Theis) faldt ud fra øverste etage i hans og hustruen Sandras (Sandra Hüllers) luksuriøse hjem?

Det er dét, der er hele omdrejningspunktet i den franske film. Undervejs bliver vi klogere på deres relation, som har været alt andet end fredsommelig. Til tider hadede de decideret hinanden, men er det nok til at begå mord?

Spørgsmålene er mange i den usædvanlige krimifilm, hvor Sandra Hüller manifesterer sin position som en af de største og bedste europæiske skuespillere lige nu.

Frit fald kan ses hos Filmstriben m.fl.

Challengers

Den italienske æstetiker Luca Guadagnino har leveret nogle sanselige mesterværker igennem tiden. Call Me by Your Name og Suspiria-remaket er på hver sin vis fuldkommen overrumplende oplevelser, men med Challengers formår han alligevel at overgå sig selv.

Sjældent har tennis været så sanselig og sensuel en oplevelse, som når de to tidligere bedste venner Art (Mike Faist) og Patrick (Josh O’Connor) konkurrerer om gunsten fra deres livs kærlighed, Tashi (Zendaya).

Med opfindsomme kameravinkler, vi er tennisbolden, et skønt dødsdisko-EDM-techno-score fra Trent Reznor og Atticus Ross og fængende skuespilpræstationer er Challengers must-see, hvis man er en sucker for et godt trekantsdrama.

Challengers kan stadig ses i udvalgte biografer og hos Apple TV, Blockbuster og SF Anytime m.fl.

All of Us Strangers

Der er intet, der kan give ar på sjælen som kærlighed. Både den, man har mistet, og også den, man ikke har haft mulighed for at give videre.

TV-manuskriptforfatteren Adam (Andrew Scott) er helt alene i verden. Hans forældre døde, da han var teenager, og den eneste ene har ikke indfundet sig i hans liv – endnu. For en dag banker den charmerende Harry (Paul Mescal) på hans dør.

Følelserne de to imellem udvikler sig, som tiden går, og endelig ser der ud til at være noget lys i Adams liv. Der er dog lige det med, at den ensomme mand tit tager hjem til forældrenes hus, hvor han taler med deres spøgelser.

Andrew Haighs stemningsfulde film er så hjerteskærende, at det er næsten ubærligt. Sørgeligt, tankevækkende og helt igennem fantastisk er nogle af de mange superlativer, man med rette kan sige om All of Us Strangers, hvor der bliver flået i hjertestrengende fra start til slut.

All of Us Strangers kan ses hos Disney+, Viaplay og Blockbuster m.fl.

Furiosa: A Mad Max Saga

Hvad der umiddelbart virkede som en umulighed, var for instruktør George Miller bare en formsag. Eller sådan virkede det i hvert fald, efter at rulleteksterne på Furiosa: A Mad Max Saga var løbet over lærredet.

For prequelen til Mad Max: Fury Road fra 2015, kunne simpelthen ikke have været lavet anderledes.

Vi får skabelseshistorien til den hårdtslående Furiosa, her flot gestaltet af henholdsvis Alyle Browne som bargneudgaven og Anya Taylor-Joy som ung kvinde. Med et velkendt og nyt imponerende persongalleri samt genial og tragisk historie, indfriede filmen forventningerne til fulde.

Furiosa: A Mad Max Saga kan ses i biograferne.

Drengen og hejren

Hayao Miyazaki er en levende legende. Animationsinstruktøren har i flere årtier beriget verden med vidunderlige og finurlige fortællinger og har været med til at slå fast, at tegnefilm ikke kun er for børn.

Hans seneste mesterværk Drengen og hejren hører også til blandt de absolut bedste i mesterens repertoire.

Drengen Mahito flytter med sin far i 1943 fra Tokyo og ud på landet, hvor patriarken er i gang med at skabe et nyt liv for dem. Inklusiv en ny kone, der i øvrigt er morens søster, og som er gravid med farens barn.

Derude åbenbarer sig en magisk verden sig for Mahito, hvor en talende hejre lokker ham til med udsigten til at finde sin afdøde mor. Odysséen ned i vanviddet bringer blandet andet drengen i kontakt med den unge kvinde Himi, der har ildkræfter, og en masse store menneskeædende undulater.

Drengen og hejren kan stadig ses i udvalgte biografer og snart hos Netflix.

Past Lives

Der er kærlighedshistorier, og så er der den i Celine Songs fænomenale debutfilm Past Lives.

Filmen handler om Nora (Greta Lee) og Hae Sung (Teo Yoo), der som børn var venner. Efter hun er flyttet til først Canada og efterfølgende New York, tager de to kontakten op igen online. Små amoriner opstår, men de kommer ikke rigtig videre end snak, der dør ud.

De lever hvert deres liv, og hun møder og bliver gift med forfatteren Arthur (John Magero). En dag skal Hae Sung så på ferie i New York, og de to aftaler at mødes. Er det nu, kærligheden skal genfindes, eller bliver det aldrig de to?

Manuskriptet og skuespillet er superbt, og filmen fremstår som en af årets mest mindeværdige biograffilm og en kommende klassiker i genren romantisk drama.

Past Lives kan stadig ses i udvalgte biografer og hos Prime Video, Blockbuster og Grand Hjemmebio m.fl.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Film | Guides