Anmeldelser

Anmeldelse af Tynd is

AfLisa Bak Nielsen
Onsdag, 1. juli 2020
Foto: Tynd is/C More

Del artikel

Grønland er noget så smuk. Det snefyldte landskab imponerer med sin rige natur og vilde dyreliv. Men bag det storslåede og smukke ligger problemerne og lurer. I C More og DR TV-serien Tynd is skildres de personlige, lokale og globale udfordringer på foruroligende vis  for at minde os om, at vi ikke må lade os narre af det ydre. Isen er tyndere, end den måske ser ud, både når det gælder klima, politik og personlige forhold.

Personlige problemer og politiske dramaer


I Tynd is er isen ikke bare tynd i bogstavelig forstand, for imens isen langsomt smelter, knager isen også under seriens hovedpersoner. Det hele begynder, da Sveriges udenrigsminister, Elsa Engström (Lena Andre), drager til Tasiilaq i Grønland for at afslutte klimaforhandlingerne med Arktisk Råd. Hun ledsages af sin rådgiver, Victor (Alexander Karim), der på vejen får den glædelige nyhed fra sin kæreste, at han skal være far.

Imens Elsa Engström forhandler med Arktisk Råd, bliver et forskningsfartøj kapret ud fra Grønlands kyst. Ombord på skibet er en lang række klimaforskere, samt Elsas rådgiver, den vordende far, Victor. Herefter ruller problemerne. Forhandlingerne i Arktisk Råd kompliceres af kapringen og det danske politi sættes ind på Grønland for at afhjælpe situationen. Victors kæreste, Liv Hermansson (Bianca Kronlöf), der er SÄPO-agent, tager også til Grønland for at finde ham.

https://imgix.vielskerserier.dk/2020/02/2020_S1_E8_02.jpg
Foto: Tynd is/C More


Der er altså dømt drama og spænding fra første afsnit. Vi ser hele tiden, hvordan problemerne håndteres af hver enkelt person, mens vi samtidig får et billede af sammenhængen mellem de politiske uenigheder, personlige problemer og sociale udfordringer i Grønland.

Er vi virkelig ikke kommet videre?


”Du skal da have en Gammel Dansk,” siger den danske udenrigsminister Martin Overgaard (Nicolas Bro) til den grønlandske kvinde, Ina (Nukâka Coster-Waldau), da de begge sidder i en hotellobby i Tasiilaq. Ina takker pænt nej. Hun drikker ikke. Martin Overgaard insisterer, og i løbet af kort tid ender Ina på en hård druktur. Dette lille eksempel vidner om den uvidenhed og ignorance, der er et af de gennemgående temaer i Tynd is.

Danmark og resten af Arktisk Råd tager rollen som den bedrevidende storebror, som hele tiden fortæller den hjælpeløse lillebror, Grønland, hvad der er bedst for dem. Dette ses flere gange i løbet af serien. For eksempel under forhandlingerne i Arktisk Råd, hvor Grønland ikke selv deltager eller da det danske politi overtager kontrollen over Grønlands eget politi.

LÆS OGSÅ: Instruktøren bag Tynd is: Jeg havde et behov for at give en stemme til nogen, som ellers ikke har en stemme

Det er tydeligt, at Grønland ikke bliver taget seriøst i serien. Som seer får man bange anelser om, hvordan virkeligheden mon ser ud. Er det virkelig så slemt? Grønlands selvstændighed har altid været et betændt emne, der har handlet om tunge emner som undertrykkelse og sociale udfordringer. I Tynd is bliver vi mindet om, at der stadig er noget galt i den måde, andre lande behandler og omtaler Grønland. Det er yderst tankevækkende og foruroligende.

Internordisk spændingsserie


Det føles helt underligt at omtale Tynd is som en spændingsserie for desværre er mange af seriens temaer virkelighed. Derfor må jeg understrege, at imens serien er spændende, så bliver du hele tiden mindet om, at dette ikke bare er fiktion. Dette er en aktuel skildring af verden, hvor mange vigtige emner italesættes.

I Grønland mærker de konsekvenserne af den globale opvarmning. I takt med at isen smelter, får isbjørnene ringere vilkår for at jage og finde føde. I den desperate jagt på mad får det isbjørnene til at søge ind mod byerne. Dette fører til et meget dramatisk møde imellem Arktisk Råd og en sulten isbjørn.

https://imgix.vielskerserier.dk/2020/02/TunnIs_Ep2_main.jpg
Foto: Tynd is/C More


Det er paradoksalt, at grønlænderne mærker de direkte konsekvenser af klimaforandringerne, og alligevel må de ikke være med til at sætte deres egen dagsorden sammen med Arktisk Råd. Der er mange nuancer på spil i klimadebatten, hvor man fornemmer de politiske beslutninger vægter højere end de lokale konsekvenser.

Relevant og tankevækkende drama


Tynd is rør ved mange ømme punkter, der er ubehagelige at tænke på og tale om. Ingen kan vist efterhånden være i tvivl om, at klimaudfordringerne er et stort problem. Klimaet er én ting, men man fornemmer især tyngden i de sociale problemer, der både anstrenger de politiske og personlige forhold i C More-serien.

På mange måder er Tynd is et klassisk nordisk drama med en simpel opskrift. Du får både de personlige intriger og det politiske drama med et snært af krimi. Alligevel udmærker serien sig ved at sætte dramaet i et større perspektiv, hvor der hele tiden bliver vekslet mellem de sociale udfordringer på Grønland, politiske spil og klimaforandringerne.

Det er interessant, for det får dig til at tænke, hvilket problem, der mon vægter tungest. Er det klimaet, politiske uenigheder eller sociale udfordringer? Det gør serien meget interessant og kompleks.

https://imgix.vielskerserier.dk/2019/09/4-hjerter-1.jpg

Fakta om Tynd is


Instruktør: Guðjón Jónsson, Cecilie A. Mosli, Thale Persen
Manuskriptforfatter: Lena Endre, Søren Stærmose, m.fl.
Medvirkende: Lena Endre, Bianca Kronlöf, Angunnguaq Larsen, Nukâka Coster-Waldau, Johannes Kuhnke, Alexander Karim, Iben Dorner, Nicolas Bro, m.fl.
Antal afsnit: 8
Land: Sverige
Produktionsår: 2020
Dansk premieredato: 23. februar 2020
Dansk streamingtjeneste:  C More

LÆS OGSÅ: Serier, vi glæder os til i resten af 2020

Del artikel

Læs mere omC More

Andre Anmeldelser