Film | Anmeldelser

Anmeldelse: Netflix-dokumentaren ‘How To Rob a Bank’ er både rørende og tankevækkende

Af
Lars Knudsen
10. juni 2024
How to Rob a Bank Netflix anmeldelse
'How to Rob a Bank' / Foto: Netflix

Del artikel

Ny dokumentar om en af USA’s mest bemærkelsesværdige bankrøvere er en nøgtern fortælling om konsekvenserne ved livet som kriminel.

How To Rob a Bank

Streamingtjeneste: Netflix
Premieredato: 5. juni 2024
Genre: Dokumentar
Instruktører: Stephen Robert Morse og Seth Porges
Medvirkende: Scott Scurlock, Shawn Johnson, Mike Magan, Steve Meyers, Mark Gibbins, Suzanne Scurlock
Land: USA
Spilletid: 1 time og 28 minutter

Vi befinder os i Seattle i starten af 90’erne.

Scott Scurlock lever som en enspænder, der er afholdt af folk omkring ham. I en skov, langt væk fra civilisationen, som repræsenterer alt det, Scurlock er imod, har han bygget sig et imponerende seksetagers hus, hvor han kan leve i fred.

Sådan starter historien om en af de mest bemærkelsesværdige bankrøvere i USA’s historie. Han går under navnet “Hollywood”, blandt andet fordi han bruger proteser til at gøre sit ansigt uigenkendeligt.

I årene mellem 1992 og 1995 lykkes det ham at røve 19 banker med et samlet udbytte på omkring 2,3 millioner dollars.

Men hvad driver en vellidt mand, der går på lægestudiet ud i så omfattende kriminalitet?

Det kommer How To Rob a Bank med et bud på. Gennem uddrag fra hovedpersonens egen dagbog, interviews med venner, bekendte, familie, ofre og ikke mindst de efterforskere, der gør det til deres livsopgave at fange den berygtede og berømte Hollywood, får vi et rørende og nøgternt billede af en mand, der konstant søger grænser og ender som en af FBI’s mest eftersøgte kriminelle.

Grænsesøgende adrenalinjunkie

Interviewet med hans søster, Suzanne Scurlock, er blandt de mest interessante i dokumentaren. Hun kalder ham en adrenalinjunkie, der konstant afsøger grænser.

Det fører til, at han bruger studiets kemilokale til at fremstille metamfetamin. Det koster ham naturligvis sin studieplads, men gør ham efterfølgende til en eftertragtet meth-kok. Men da hans makker bliver dræbt i forbindelse med en handel, stopper han og skal finde en ny indtægtskilde.

Det bliver startskuddet til hans karriere som bankrøver – og han bliver god til det.

“Han var en klog bankrøver, der perfektionerede sit håndværk. Det handlede ikke kun om penge, men også adrenalin,” fortæller FBI-agenten Shawn Johnson, der i 1990’erne er ledende efterforsker på sagen.

Andre ser ham som en slags Robin Hood, der altid er gavmild og giver til dem, der mangler, og som hjælper ham med de mange røverier. Blandt dem er Mark Biggins, der bliver hans medsammensvorne ved det første bankrøveri, der finder sted 25. juni 1992 i Seafirst Madison Park.

Biggins fortæller, hvordan de nøje planlægger røveriet, der indbringer dem 19.971 dollars. Røveriet bliver efterfølgende beskrevet som uprofessionelt og fuld af fejl – “rent held, at de ikke blev fanget.”

Konsekvenserne kom snigende

Efter det første mere eller mindre vellykkede røveri, bliver Hollywood mere og mere effektiv i sin udførsel af røverierne. Ingen kommer til skade, og ingen skud bliver affyret.

Hans næste makker er Steve Meyers, der kan fremstille de proteser, der bliver deres varemærke fremover. Kort tid efter det første røveri er de klar igen, og de røver samme bank. Men et beskedent udbytte på omkring 8.000 dollars er ikke tilfredsstillende.

De allierer sig derfor med en bankansat i forbindelse med de næste kup. Hun giver dem oplysninger om både bankens procedure, manualer og ikke mindst pengeoverførsler.

Alt er tilsyneladende godt. Ingen kommer til skade, og pengene strømmer ind. Men herfra begynder dokumentaren at fokusere på konsekvenserne af Hollywoods livsstil. Både for ham selv og for hans ofre.

Han ændrer sig overfor sine venner, bliver mere og mere stresset, begynder at drikke mere, bliver mindre social og er til sidst ikke behagelig at være sammen med. For som vennen Steve siger i et af de mange interviews: “Det tager hårdt på en at leve det liv.”

Og i et af dokumentarens mange uddrag fra hans dagbog siger Hollywood selv: “Jeg plejer at føle mig fri og tryg, men nu føler jeg mig fanget.”

Alligevel vil han begå et sidste stort kup bestående af tre røverier på en dag – et sidste adrenalinkick.

Men bare rolig, How To Rob a Bank forsøger ikke at skabe sympati for Hollywood. Den forholder sig derimod nøgternt til konsekvenserne ved hans livsstil og glemmer naturligvis ikke ofrene.

For som en anden af de medvirkende siger, så har det livsvarige konsekvenser at blive truet og få stukket en pistol op i ansigtet. Den del gør, at How To Rob a Bank er tankevækkende, uanset hvilken side du ser den fra.

Thriller-spændende afslutning

Det er altid fedt, når en dokumentar af denne type, formår at skabe et spændende narrativ til trods for, at den handler om noget, der er sket for længe siden, og man kan google sig til, hvordan det ender.

Men opbygningen i How To Rob a Bank gør, at man fra start er interesseret i hovedpersonens baggrund. Hans udvikling er spændende helt frem til slutningen, hvor der klippes mellem interviews med Steve Meyers og de politifolk, der var med til at afslutte sagen om den bemærkelsesværdige bankrøver.

Det er en duel på ord mellem to grupper, der ikke er i samme lokale. Alligevel er det klippet på en måde, så man som seer ikke ved, hvad man skal tro og samtidig bider negle i spænding, mens de vellykkede rekonstruktioner i bedste thriller-stil holder os fanget i spænding helt frem til slutningen.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Film | Anmeldelser