Podcast | Guides

De 10 bedste true crime podcasts

AfSilke Bennekow
29. november 2022
De 10 bedste true crime podcasts
De 10 bedste true crime podcasts / Foto: Dreamstime

Del artikel

Læs vores bud på de 10 bedste true crime-podcasts, som du kan lytte til, når du trænger til at tænke på noget andet i hverdagen. De udvalgte podcasts er perfekte til en gåtur - hvis du da tør!

Mørket er unægtelig stadig over os og virussen-som-ikke-må-benævnes er ej heller forduftet. Af den grund kan det hele godt virke lidt dystert og modløst.

Men af en eller anden psykologisk årsag, jeg ikke har forklaringen på, kan andres ulykke nogle gange sætte tingene lidt i perspektiv og virke opløftende, for i det mindste er man ikke udsat for hin eller hint!

Der har været en del debat om, hvorvidt man kan tillade sig at lave ”underholdning” ud af virkelige hændelser og andres ulykker. Men når alt kommer til alt, så er det et emne, som fanger langt de fleste. Hvad end man bruger det som ren underholdning, som distraktion fra egen ulykke eller af en helt tredje grund, så er det en genre, man ikke kommer uden om. Guilty pleasure or not (pun intended).

Få alle vores podcast anbefalinger her!

Er der noget, som der aldrig bliver mindre af, så er det forbrydelser eller mennesker, som gerne vil lave podcasts om disse. Det er det perfekte match i denne dunkle tid. Og så er det jo godt, at vi pt. har et kæmpe udvalg af netop true crime podcasts både på det danske marked og det amerikanske/engelske.

Følgende liste har uintentionelt kun danske podcasts på. Det kan dog anbefales, at man skæver til de engelske (fif til hvilke findes i bunden af denne artikel). Kort sagt får du her, i vilkårlig rækkefølge, mit bud på de 5 bedste true crime podcasts på markedet p.t.

Mørkeland

Dette er absolut den tungeste (og bedste) spiller på banen, når det kommer til gennemgang af mordsager. Første episode udkom i februar 2018, og podcasten bliver, med få undtagelser, sendt hver eneste mandag, så der er utrolig mange timers fortælling at tage fat på.

Du kan finde podcasten Mørkeland på en række streamingtjenester, da det er værterne selv, som står for produktionen af programmet, uden et stort medie i ryggen. De gennemgår hver en sag om ugen, og kommer efterfølgende med anbefalinger til, hvad man kan se/læse/høre indtil næste gang.

Det er primært danske drabssager, som fremlægges, men ikke som et absolut. Værterne er i familie med hinanden, og har en fælles passion for det ubegribelige i at begå mord. Den dykker de ned i, når de uge efter uge finder nye (gamle) sager, og fortæller dem for hinanden (og os).

Af princip fortæller værterne kun om ”gamle” mordsager, hvor der ikke er førsteledsefterladte tilbage. Der hersker ingen tvivl om, at værterne virkelig har lagt meget arbejde i researchen om sagerne - detaljegraden kan til tider være skræmmende.

Læs også: Guide: De bedste episoder af Mørkeland

Værterne på Mørkeland er ekstremt professionelle i deres gennemgang, men ikke mere end, at der er plads til udråb, dybe fortvivlede suk eller gentagelser, hvis historien er for grum, absurd eller kringlet. Det, at værterne kender hinanden så godt, gør, at man som lytter føler, at man har listet sig hen til lejrbålet og kan lytte med, når der fortælles spøgelseshistorier rundt om bålet.

Lille advarsel; jeg brugte en dag 6 timer på at fjerne tapet, spartle og male op, mens jeg hørte Mørkeland. Det får man det altid lidt underligt af. Tag podcasten i små doser og ikke 6 timer ad gangen.

Det perfekte offer

Det perfekte offer har to sæsoner, og de kan anbefales på lige fod. Podcasten finder du på DR1 og den handler om, ja i al sin enkelthed, om det perfekte offer. Den udkom i 2017, og sidder stadig brændemærket ind i min hukommelse.

Det er historien om, hvordan journalisten Emil Eusebius Jakobsen får et tip om en sag, hvor en indlagt, bæltefikseret kvinde bliver misbrugt af en nattevagt på psykiatrisk hospital – på den lukkede afdeling. Og så ruller sagen. Og det er virkelig en skrækkelig fortælling om en forbrydelse, som er perfekt, for hvem vil tro et offer, som er indlagt på psykiatrisk afdeling?

Podcasten Det perfekte offer er lidt sværere at se som ”en god spøgelseshistorie”, fordi ofrene rent faktisk deltager i podcasten, og forbrydelsen lige er sket. Grumheden i at svigte mennesker, som er indlagt for at få hjælp, og som i dette tilfælde er uden mulighed for at sige fra, stikke af eller bare bevæge sig i det hele taget, er næsten for meget.

Men det er også en vigtig podcast, for der er sket en forbrydelse mod nogen af vores mest udsatte, og det skal ikke gå hen i stilhed. Sæsonen indeholder 5 afsnit og et ekstra-afsnit. Gå til denne serie, når du en dag har brug for lidt perspektiv på dit eget liv, og at det rent faktisk nok er helt okay (håber jeg) i forhold til, hvad andre har måtte gennemgå.

Kvinden med den tunge kuffert

Her er der tale om en virkelig mystisk podcast i den lidt mere ”lette” ende af true crime. Der er ingen mord eller overfald, men bare en virkelig mærkelig autentisk fortælling. Det er Third Ear som står i spidsen for Kvinden med den tunge kuffert, i samarbejde med Politiken. Fortællingen udspiller sig over 7 episoder.

Det er virkelig svært at skrive noget om denne podcast uden at sige for meget. Jeg kan dog skrive, at Krister Moltzen (medejer af Third Ear) kommer på sporet af en historie om en dame, som rejser rundt med en tung kuffert. I hendes kølvand er forsvundne genstande, splid og forvirring. Åh så meget forvirring. Du skal ikke snyde dig selv for denne podcast, selvom den er knap så skrækindjagende. Det skyldes, at udrulningen af denne sag simpelthen er så bizar, at den skal høres! Og så vil jeg ikke spoile mere.

Læs også: 5 podcasts om seriemordere, du bare skal høre

Bandeland

På listen over de 5 bedste true crime podcasts finder du Bandeland. Igen er der tale om en podcast med mere end én sæson. Sæsonerne står uafhængige af hinanden. Du kan derfor sagtens hoppe på sæson 2, uden at have hørt sæson 1, hvis du af en eller anden grund skulle have det behov.

Første sæson udkom i juni 2020, og indeholder 10 afsnit. Podcasten findes hos Ekstra Bladet. Bandeland er en journalistisk gennemgang af, hvordan banden Loyal to Familia (LTF) overtog magten på Nørrebro. En overtagelse som var nøje planlagt og udført med uhyggelig præcision og hensynsløshed.

Podcasten Bandeland giver et indblik i en verden, som ellers er fuldstændig lukket for den almindelige borger – en verden med vold, drab og kamp for magt. Hør denne podcast, hvis du har brug for et spark lige i socialrealismen. Eller måske en dybere forståelse af de interne kampe mellem rockere og bander, som i sidste ende har affødt LTF og en masse forbrydelser i deres kølvand.

I en danskers blodspor

Ringer navnet Peter Frederiksen en klokke hos dig? Ikke rigtig? Det gjorde det heller ikke hos mig, indtil jeg hørte DR1’s podcast I en danskers blodspor. Pludselig dukkede der nyhedsklip op i erindringen med en følelse af ”Åh nej, ad. Var det ikke ham, der….”. Den skræmmende og skrækkelige fortælling om Peter Frederiksen er både blevet til en podcast og en dokumentar på DR.

Podcasten er i 5 afsnit på P1, og det er journalisten Helle Maj og fotografen Jørn Stjerneklar, der fortæller om deres møde med våbenhandleren Peter Frederiksen i hans hjem i Afrika. De informerer om, hvordan de opdager, at de vanvittige historier, de har fået fra ham, kun er toppen af isbjerget af en meget uhyggelig række forbrydelser begået af Peter. At de er i stand til at afdække Peter Frederiksens handlinger, virker mere som held end forstand eller måske nåde fra Peters side af.

Under alle omstændigheder er dette virkelig en grufuld podcast om en række forbrydelser begået af et meget sygt sind. Selvfølgelig, som den slags sager har tendens til, kommer der en masse ny (og uhyggelig) viden på bordet. Det får simpelthen historien til at virke urealistisk. Men det er den bare ikke! Hør den en dag, hvor du ikke tænker for meget over, hvad du lige har spist. Eller om dine venner er helt normale mennesker.

Mord i Nord

Podcasten Mord i Nord omhandler, som titlen indikerer, Nordens mest opsigtsvækkende og grusomme mordsager gennem tiden. Mordsagerne er undersøgt af forskellige researchers. værten er Le Gammeltoft og Mord i Nord er skrevet af Janne Aagaard Jensen.

Historierne er alle genfortalt gennem fakta, som gengivet i de aktuelle medier og retsdokumenter for sagerne. Da værtens fortælling er objektiv, bidrager dette til en meget dyster og kold stemning - udelukkende hårrejsende facts fra selve sagerne kommer på bordet, og vi hører derfor ikke værtens egne fortolkninger og tanker om sagerne.

Podcasten består på nuværende tidspunkt af 69 afsnit med et nyt afsnit hver uge. Vær varsom med at lytte til denne podcast, inden du går i seng, da du potentielt støder ind i en sag fra dit nabolag!

Utrolige sekter

På vores liste over de bedste true crime podcasts finder du også Utrolige sekter. Denne podcast skiller sig ud fra de mange andre traditionelle krimipodcasts, da du her får et særligt indblik i nogle af de mest spektakulære sekter gennem historien.

Du forestiller dig måske, at sekter hører fortiden til – det gør det ikke! F.eks. vil du i afsnittet ”love has won” blive draget ind i en fortælling om en sekt eksisterende i 2021.

I Utrolige sekter får du også mulighed for at høre klip fra de aktuelle personer, der selv er eller har været en del af sekten, hvor de fortæller om deres liv og det ”sammenhold”, de finder tryghed i, ved at være en del af en sekt.

Du får også et indblik i, hvad der ligger til baggrund for, hvorfor nogle mennesker vælger at være en del af en sekt, samt hvilke spirituelle overbevisninger de har.

Narkobetjenten og den kriminelle underverden

Gennem historier fortalt af René Dahl Andersen fra egne livserfaringer efter 20 år som narkobetjent på nogle af Danmarks mest omtalte gader, får du her mulighed for at komme helt tæt på den kriminelle underverden.

Det er svært at forestille sig, hvad en mand som René oplever på daglig basis, imens størstedelen af den danske befolkning lever i sine trygge rammer i en stille og rolig hverdag.

Du vil nok opleve mange forskellige følelser strømme igennem krop og sind. For i Narkobetjenten og den kriminelle underverden får du et aktuelt indblik i, at diverse begivenheder potentielt kunne foregå på din gade, hos din nabo eller i din familie.

Vi har sat Narkobetjenten og den kriminelle underverden på denne liste over de bedste true crime podcasts, da den giver dig lyst til at lytte natten lang. Samtidig bliver du introduceret for et nyt og spændende afsnit hver uge hos Podimo, der skiller sig ud fra afsnittet ugen forinden.

Læs også: 5 podcasts du skal høre, hvis du nyder autentiske fortællinger

True Story Exclusive

Søger du gys og gru inden for landets grænser, genfortæller Martin Hylander i True Story Exclusive adskillige danske kriminalhistorier med sager, man ikke havde troet hørte Danmark til.

I podcasten kommer vi hele landet rundt i de mange store og små byer. Vi støder på dobbeltdrab, seriemordere, bombeangreb og gangsterdrab – for bare at nævne et par eksempler.

I True Story Exclusive går de helt ned i detaljerne, og vi hører om gerningsmændenes desperate forsøg på at gøre alt for at slette deres spor, og dermed ikke at blive opdaget.

Podcasten byder på hele 81 episoder, så der er rig mulighed for at fordybe sig i mange timer under dynen i efterårsvejret. Sluk lyset, læg dig ned under dynen, lyt til regnen, der slår mod dit vindue og tryk ”play” på din telefon.

Men sov hellere med et åbent øje…

Kannibaler

En top 5 over de bedste true crime podcasts ville ikke være afsluttet ordentligt uden podcasten Kannibaler. For her får du virkelige historier, der formår at bringe selv Hannibal Lector til skamme.

Kannibalismen har været at finde i menneskeheden langt tilbage i historien. Og det er et emne, der for mange kan få indholdet i maven til at vende sig en ekstra gang.

True crime podcasten Kannibaler dykker ned i nogle af de meste berømte historier om kannibalisme fra den virkelige verden - ikke kannibalisme som et led af overlevelsesinstinktet hos mennesker, men derimod kannibalisme drevet af lyst.

Du kan lytte til 12 forskellige afsnit om grufulde kannibaler fra den virkelige verden, indtalt af vært Thomas Magnussen. Der er altså ej heller uoverskueligt mange afsnit at gå i gang med.

I det første afsnit sættes stemningen for podcasten, og det store spørgsmål, som den søger at finde svaret på; hvad får mennesker til at spise andre mennesker?

Kan yderligere anbefales:

Serial Selvfølgelig skal mastodonten Serial nævnes, da den for alvor sparkede true crime podcasts i gang.

Up and Vanished

Dirty John

Chasing Cosby

Casefile

Missing and Murdered

Del artikel

Andre Podcast | Guides

Mest læste